Πέμπτη 28 Μαΐου 2009

ΤΑ ΦΑΣΤ ΦΟΥΝΤ ΒΛΑΠΟΥΝ ΤΗΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ

Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων ταχυ-φαγητού (φαστ φουντ) βλάπτει τις σχολικές επιδόσεις των μαθητών, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Η έρευνα έγινε από ερευνητές του πανεπιστημίου Βάντερμπιλτ των ΗΠΑ, υπό τη δρα Κέρι Τόμπιν, και παρέχει ενδείξεις για την αρνητική σχέση ανάμεσα στη διατροφή με φαστ-φουντ και στους βαθμούς των μαθητών στο σχολείο, σύμφωνα με τη βρετανική Τelegraph.
Οι μαθητές, κατά την έρευνα, η οποία μελέτησε πάνω από 5.500 μαθητές δημοτικού σχολείου ηλικίας 10 και 11 ετών, σημείωσαν χαμηλότερη βαθμολογία στα τεστ, αφού είχαν καταναλώσει ταχυ-φαγητό, όπως μπέργκερ και τηγανητές πατάτες, πάνω από τρεις φορές την εβδομάδα.
Η συσχέτιση αυτή ανάμεσα στο συγεκριμένο φαγητό και στη βαθμολογία ισχύει ακόμα και όταν άλλοι παράγοντες, όπως το εισόδημα των γονιών, το βάρος των μαθητών ή η καταγωγή τους, ληφθούν υπόψη.
Σύμφωνα με την έρευνα, οι βαθμοί των μαθητών στα τεστ τόσο της γλώσσας όσο και της αριθμητικής ήσαν μέχρι και 16% χαμηλότεροι σε σχέση με το μέσο όρο. Όσο πιο συχνά μέσα στην εβδομάδα ή και μέσα στη μέρα οι μαθητές έτρωγαν φαστ φουντ, τόσο πιο κάτω από το μέσο όρο ήταν η μέση βαθμολογία τους.
Οι ερευνητές επισήμαναν ότι τα ίδια τα σχολεία μπορούν να καθιστούν ενήμερους τους μαθητές για τις συνέπειες στις σχολικές επιδόσεις τους λόγω των διατροφικών επιλογών τους. Η υπεύθυνη της έρευνας δρ Κέρι Τόμπιν δήλωσε ότι διαπιστώθηκαν «στατιστικά σημαντικές συσχετίσεις ανάμεσα στην πάνω από το μέσο όρο κατανάλωση φαστ φουντ και στη χαμηλότερη βαθμολογία στα τεστ».
Όπως είπε, «είναι πιθανό ότι τα είδη φαγητού που σερβίρεται στα εστιατόρια φαστ φουντ, προκαλούν γνωσιακές δυσκολίες, οι οποίες οδηγούν σε χαμηλότερους βαθμούς».
Η μελέτη, που παρουσιάστηκε και στο εκπαιδευτικό ένθετο των Τimes του Λονδίνου, αναφέρει πάντως ότι οι διαφορετικές επιδόσεις στη βαθμολογία μπορεί να οφείλονται και σε επιδράσεις άλλων παραγόντων, όπως το διαφορετικό ενδιαφέρον που επιδεικνύουν οι γονείς για τα μαθήματα των παιδιών τους.
«Είναι ακόμα πιθανό ότι η τάση των μαθητών να τρώνε φαστ φουντ, πηγάζει από τη χαμηλότερη βαθμολογία μάλλον παρά, αντίθετα, να προκαλεί τη χαμηλότερη βαθμολογία», κατά την έρευνα.
Εκπρόσωπος της αλυσίδας εστιατορίων McDonald’s δήλωσε: «Η πλειονότητα των πελατών μας επισκέπτεται δύο ως τρεις φορές το μήνα. Με αυτό το δεδομένο και την ποικιλία του μενού μας, είναι σίγουρο ότι το φαγητό των McDonald’s μπορεί να ταιριάξει σε μια ισορροπημένη δίαιτα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου