Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013

Συνέντευξη μέλους της Ομάδας Δράσης Αττικής στο περιοδικό "Φαινόμενα" του Ελεύθερου Τύπου


Στο ένθετο περιοδικό του Ελεύθερου Τύπου, "Φαινόμενα", στις 6 Ιουλίου του 2013, έγινε εκτενής αναφορά στο θέμα των χημικών αεροψεκασμών. Είναι ίσως η πρώτη φορά που μια εφημερίδα πανελλήνιας κυκλοφορίας έχει αναφορά (έστω και μέσα σε ένθετο περιοδικό) στο φαινόμενο το οποίο συνήθως λοιδορείται από τα συμβατικά μέσα ενημέρωσης, ιδίως στην Ελλάδα....

Οι δημοσιογράφοι που ετοίμασαν το ρεπορτάζ δεν πήραν θέση και παρέμειναν ουδέτεροι. Απλά παρέθεσαν τις συνεντεύξεις που πήραν, οι οποίες κάλυψαν αρκετές απόψεις και διαστάσεις αυτού του φαινομένου που επηρεάζει άμεσα αλλά και μακροπρόθεσμα τις ζωές όλων μας. Μία από τις συνεντεύξεις που δημοσιέυονται στο ένθετο, είναι της δημοσιογράφου Θεανώς Καρούτα με ένα μέλος της Ομάδας Δράσης Αττικής, γεγονός που πιστοποιεί με τον πιο εμφατικό τρόπο, μετά και από τις προηγούμενες τηλεοπτικές προβολές της ομάδας, πως πλέον ο ακτιβισμός στην Ελλάδα είναι υπαρκτός και κάνει αισθητή την παρουσία του.
Αντιγράφουμε την συνέντευξη έτσι όπως ακρβώς εκδόθηκε στο περιοδικό:
Φαινόμενα - Μας Ψεκάζουν 8
Τελικά μας ψεκάζουν; Πρόκειται για ένα θέμα που έχει πάρει κυριολεκτικά φωτιά τα τελευταία χρόνια και έχει καταφέρει να πυροδοτήσει συζητήσεις χωρίζοντας το κοινό σε δύο βασικές κατηγορίες: τους υποστηρικτές της θεωρίας που πιστεύουν ότι πίσω από τις χημικές ουρές στον ουρανό κρύβεται κάποιο σκοτεινό σχέδιο για τον έλεγχο της ανθρωπότητας και αυτούς που θεωρούν όλες αυτές τις υποθέσιες, συνωμοσιολογικές ανοησίες. Στη συζήτηση που είχαμε με μέλος της ακτιβιστικής ομάδας δράσης Αττικής κατά των χημικών αεροψεκασμών, αποποιήθηκε το χαρακτηρισμό "συνωμοσιολόγος" ενώ παράλληλα τόνισε: "Θέλουμε απλά να μάθουμε την αλήθεια"!
Έχετε παρατηρήσει τα ίχνη που αφήνουν πίσω τους τα αεροπλάνα τα τελευταία χρόνια; Έχετε διερωτηθεί γιατί, αντί να διαλύονται, μετασχηματίζονται πολλές φορές σε σύννεφα που κρύβουν ως και τον ήλιο; Σας έχει προβληματίσει η αύξηση κρουσμάτων σε ασθένειες και νοσήματα όπως το άσθμα, ο καρκίνος και το Alzheimer; Το γεγονός ότι ενώ κάποτε όλα αυτά αντιστοιχούσαν σε μεμονωμένα περιστατικά, τώρα έχουν αποκτήσει τρομακτικούς ρυθμούς διάδοσης; Έχετε αναρωτηθεί αν όλα αυτά σχετίζονται αποκλειστικά και μόνον με αυτό που οι "ειδικοί" αποκαλούν "σύγχρονο τρόπο ζωής"; Έχετε συλλογιστεί γιατί εμφανίζονται νέοι τύποι ασθενειθών και συνεχώς νέα εμβόλια; Τέλος, έχει περάσει από το μυαλό σας ότι όλα αυτά μπορεί να συνδέονται μεταξύ τους; Είτε δίνετε θετικές είτε αρνητικές απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα, σηκώστε το βλέμμα σας στον ουρανό. Η απάντηση, σύμφωνα με αυτόν, ίσως να βρίσκεται εκεί.
Τι ακριβώς εννοούμε με τον όρο chemtrails;
Πρόκειται για τις περίφημες ουρές ου αφήνοιυν πίσω τους τα αεροπλάνα και για τις οποίες δεν έχουν δοθεί πειστικές απαντήσεις για την ακριβή τους φύση. Στην περίπτωση που είναι χημικοί αεροψεκασμοί, μας ψεκάζουν με ιδιαίτερα επικίνδυνα βαρέα μέταλλα, όπως το αλουμίνιο, το βάριο και το στρόντιο. Τα αποτελέσματα είναι καταστροφικά για την πανίδα και τη χλωρίδα, αλλά και για εμάς τους ίδιους, αφού φτάνουν στον οργανισμό μας μέσω του νερού, των τροφών που καταναλώνουμε, του μολυσμένου υδροφόρου ορίζοντα, ακόμα και του αέρα που αναπνέουμε. Πρόκειται είτε για άμεση είτε για μακροπρόθεσμη καταστροφή της υγείας μας.
Πώς αντιμετωπίζει ο κόσμος το έργοι και τις απόψεις σας, δεδομένου ότι πρόκειται για ένα θέμα ιδιαίτερα αμφιλεγόμενο;
Προσωπικά πιστεύω ότι πρόκειται για ένα θέμα που η πλειοψηφία της κοινωνίας το συζητάει, είτε το αποδέχεται είτε το απορρίπτει. Υπάρχουν φυσικά πολλές προσεγγίσεις για το θέμα των αεροψεκασμών. Άλλοι πείθονται από τις ορθολογικές εξηγήσεις που κάνουν λόγο για εντομοκτόνα και λιπάσματα, άλλοι προτιμούν τις συνωμοσιολογικές υποθέσεις που θέλουν τις κυβερνήσεις να μας ψεκάζουν για να μας κρατούν σε καταστολή. Υπάρχουν και οι μετριοπαθείς ή και οι αδιάφοροι, αυτοί που λένε δηλαδή "εντάξει, και να μας ψεκάζουν με κάτι, τι ψάχνεις τώρα;" Πάντως οι περισσότεροι το συζητούν.
Η ομάδα σας ποια απ'όλες τις απόψεις υιοθετεί;
Μέσα στον πλουραλισμό των υποθέσεων από τη μεριά μας προσπαθούμε να μην υιοθετούμε καμία, όσο παράξενο και αν ακούγεται κάτι τέτοιο. Ο καθένας από εμάς μπορεί να έχει τη δική του προσωπική ροπή προς κάποια από αυτές αν και αποδεχόμαστε ως αφετηρία και βιτρίνα αυτής της κατάστασης τη "γεωμηχανική": Μια νέα επιστήμη, η οποία έχει εμφανιστεί και κλιμακώνεται τα τελευταία 20 χρόνια, ασχολούμενη με την κλιματική αλλαγή, την υπερθέρμανση του πλανήτη και το πώς θα μπορέσουμε να αναστρέψουμε όλη αυτή την κατάσταση.
Ένας από τους τρόπους που έχουν προταθεί είναι να ψεκάζονται διάφορα χημικά που θα αντανακλούν τον ήλιο, ώστε να ψυχρανθεί ο πλανήτης. Αυτή πιστεύουμε εμείς ότι είναι η βιτρίνα των αεροψεκασμών, ώστε μπροστά στον κίνδυνο ενός υπερθερμασμένου πλανήτη να παρουσιαστούν αυτές ως αναγκαιότητα και μοναδική λύση.
Αν υποθέσουμε πως πρόκειται όντως για κάποιο "μυστικό", γιατί να δεχτούμε πως υπάρχει ανάγκη να παρουσιαστεί δημόσια ως η "μοναδική λύση" για τη σωτηρία του πλανήτη;
Γιατί πλέον ο κόσμος έχει αρχίσει να σκαλίζει το θέμα. Είναι κάτι που απασχολεί συνέδρια, διεθνή fora, σελίδες και άρθρα στο Διαδίκτυο, αλλά παρουσιάζει παράλληλα και μεγάλο οικονομικό ενδιαφέρον. Επίσης, από τον αριθμό των πτήσεων που σχετίζονται με τους αεροψεκασμούς μπορούμε να συμπεράνουμε, όχι αυθαίρετα, πως υπάρχουν και οικονομικά συμφέροντα. Παράλληλα, έχουμε τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες μελέτες και στοιχεία από επίσημους φορείς που μας προειδοποιούν για τους κινδύνους της υπερθέρμανσης του πλανήτη, καλλιεργώντας έτσι σταδιακά τις κατάλληλες συνθήκες για την αποδοχή τέτοιου είδους πρακτικών.
Βέβαια, υπάρχει και η άλλη θεωρία που εμπλέκει τα chemtrails με το οπλικό σύστημα HAARP. Για όποιον βιαστεί να πει πως πρόκειται για ακόμα μια σύγχρονη θεωρία συνωμοσίας, να επισημάνουμε πως κάτι τέτοιο κυκλοφορεί από το 1970, ενώ υπάρχουν επίσημα έγγραφα που αναφέρουν από τότε πως το επόμενο όπλο μαζικής καταστροφής θα είναι το "owning the weather" (κατακτώντας τον καιρό).
Μια ακόμα εξίσου σημαντική κατ'εμένα θεωρία είναι αυτή που σχετίζει τα chemtrails με όλο αυτό που γίνεται τα τελευταία χρόνια με τα μεταλλαγμένα τρόφιμα και τους νέους σπόρους που φτιάχνουν για να είναι ανθεκτικοί στα βαρέα μέταλλα. Είναι άραγε τυχαίο αυτό; Ίσως να πρόκειται για παιχνίδια εξουσίας, παιχνίδια οικονομικά. Υπάρχουν πάρα πολλά που μπορούμε να υποθέσουμε.
Γιατί να "ψεκάζει" κάποιος τους πολίτες μιας χώρας στην οποία ζει και ο ίδιος; Το γεγονός αυτό δεν τον καθιστά έναν ακόμα δέκτη των αρνητικών συνεπειών του ψεκασμού;
Ξεκάθαρη απάντηση σε αυτό δεν υπάρχει. Μπορούμε όμως να εξετάσουμε το θέμα χρησιμοποιώντας την ανάποδη συλλογιστική κάνοντας μια άλλη ερώτηση: Αυτοί που έριξαν τις πυρηνικές βόμβες δεν ήξεραν ότι κάποια στιγμή θα είχαν αντίκτυπο και στους ίδιους; Ή ακόμα και με τα μεταλλαγμένα: Ποιος μπορεί να είναι σίγουρος ότι δεν θα φτάσουν και στο δικό τους τραπέζι;
Ζούμε σ'έναν παράλογο κόσμο όπου ακόμα και οι συνειδήσεις αγοράζονται. Το χρήμα αγοράζει και ελέγχει τα πάντα, δημιουργώντας ανθρώπους που θεωρούν πως το να ζήσει κάποιος όσο πιο άνετα γίνεται αντισταθμίζει την ποιότητα της ζωής, την υγεία και άλλα. Μεγάλη ευθύνη γι'αυτό έχει φυσικά και ο φόβος που καλλιεργείται, με τους περισσότερους να υιοθετούν το γνωστό "κοίτα τη δουλειά σου". Αν σκεφτούμε συνωμοσιολογικά, από την άλλη, ποιος είναι σίγουρος ότι δεν αναπτύσσονται παράλληλα και τα αντίδοτα που προορίζονται για λίγους;
Φαινόμενα - Μας Ψεκάζουν 3
Με ποιους τρόπους επικοινωνείτε τις δράσεις και τις απόψεις σας;
Από το να βγούμε να μοιράσουμε ενημερωτικά έντυπα στο Σύνταγμα μέχρι να στείλουμε e-mail με τα οποία ζητάμε διευκρινίσεις και απαντήσεις από επίσημους κρατικούς φορείς. Πέρα όμως από αυτά, έχουμε οργανώσει και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Πεντάγωνο.
Γενικότερα θα έλεγα ότι οι δράσεις μας χαρακτηρίζονται από ποικιλία. Αυτό που επιδιώκουμε είναι να κινητοποιήσουμε μια σημαντική μερίδα της κοινωνίας, ώστε να ασκήσουμε πίεση στην Πολιτεία και να πάρουμε απαντήσεις στα ερωτήματα που θέτουμε.
Συνεργάζεστε με αντίστοιχους φορείς από το εξωτερικό ή άλλες ομάδες στη χώρα μας;
Υπάρχουν άνθρωποι και ομάδες σε όλο τον κόσμο που τρέφουν την ίδια ανησυχία με εμάς. Ένας από αυτούς είναι ο Wayne Hall. Εϊναι πάνω από δέκα χρόνια ακτιβιστής στο κομμάτι αυτό και στην ουσία είναι ο άνθρωπος που μας έφερε σε επαφή με άτομα και ομάδες του εξωτερικού.
Σε επόμενο επίπεδο, ο καθένας από τη δική μας ομάδα έχει φτιάξει έναν κύκλο επαφών ο οποίος επιδιώκουμε συνεχώς να διευρύνεται. Στενές επαφές έχουμε με τα ιδιαίτερα ενεργά ακτιβιστικά κινήματα στη Γερμανία και τις ΗΠΑ, ενώ προσπαθούμε να κινητοποιήσουμε την Κύπρο που τελευταία έχει κάπως αδρανήσει. Πάντως υπάρχει η πρόθεση και η διάθεση να γίνει μια συντονισμένη προσπάθεια για να δημιουργηθεί ένα ακτιβιστικό κίνημα ευρωπαϊκού επιπέδου μέσω μιας πλατφόρμας πολιτών που λέγεται "Skyguards". Εϊναι μια κίνηση στην οποία συμμετέχουν ευρωβουλευτές, οικολόγοι και ακτιβιστές με στόχο να φτάσει το ζήτημα μέχρι το Ευρωκοινοβούλιο.
Πιστεύετε ότι οι πολιτικοί στη χώρα μας μπορούν να σας δώσουν ικανοποιητικές απαντήσεις;
Θεωρώ πως στην Ελλάδα δεν πρόκειται να γίνει κάτι τέτοιο, όχι μόνο εξαιτίας του τρόπου που έχει δομηθεί η πολιτική σκηνή, αλλά και εξαιτίας της ασάφειας που χαρακτηρίζει το νομικό πλαίσιο γύρω από το ζήτημα των αεροψεκασμών. Εμείς ως ομάδα έχουμε αναζητήσει νομικούς να μας αναλύσουν τι και πώς, όμως μέχρι στιγμής τα πράγματα δεν έχουν προχωρήσει όπως θα θέλαμε.
Αυτό που μπορώ να πω από προσωπική πείρα είναι πως όταν πιέσαμε πέρσι την Πολεμική Αεροπορία με e-mail, τηλεφωνήματα και διάφορες άλλες δραστηριότητες, ο κρατικός φορέας προχώρησε στην έκδοση μιας ανακοίνωσης που έκανε λόγο για ένα φυσικό φαινόμενο. Το γεγονός αυτό δείχνει πως υπάρχει μια τάση και προδιάθεση απόρριψης του γεγονότος. Αντίθετα, στην Αμερική, στον Καναδά και την Γερμανία δεν απορρίπτουν το θέμα, αλλά προσπαθούν όσο γίνεται να υπεκφεύγουν.
Φαινόμενα - Μας Ψεκάζουν 5
Υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία και μετρήσεις που μπορούν να υποστηρίξουν τη θεωρία των χημικών αεροψεκασμών;
Εμείς προσπαθούμε να συλλέγουμε στοιχεία, στέλνοντας δείγματα σε χημικά εργαστήρια και συγκεντρώνοντας αποτελέσματα. Όπως καταλαβαίνετε, δεν μπορούμε να απευθυνθούμε στο Χημείο του Κράτους, οπότε συνήθως απευθυνόμαστε σε εργαστήρια εκτός Αθηνών και κυρίως εκτός Ελλάδας. Δεδομένου και του κωλύματος που προκύπτει από το γεγονός ότι δεν είναι όλα τα εργαστήρια κατάλληλα για ανάλυση βαρέων μετάλλων, καταλαβαίνετε πως είναι το έργο μας δύσκολο.
Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, υπάρχουν στο Διαδίκτυο κάποιες μετρήσεις, αλλά βέβαια δεν μπορούμε να υιοθετήσουμε όλα αυτά τα στοιχεία αν δεν τα έχουμε πρώτα ελέγξει. Ακόμα να προσθέσω πως με τα δεδομένα που συλλέγουμε δεν αποδεικνύουμε κάτι, απλά ενδυναμώνουμε τις ανησυχητικές ενδείξεις. Δεν είναι αυταπόδεικτο ότι μας ψεκάζουν επειδή βρήκαμε κάτι στο νερό, ή επειδή εντοπίσαμε βάριο στο νερό στη Λούτσα. Μπορεί να υπάρχει μια διαφορετική ερμηνεία αυτών των φαινομένων. Αν βρούμε όμως κάτι αντίστοιχο σε 4-5 διαφορετικές περιοχές χωρίς λογικοφανή εξήγηση μπορούμε να κινήσουμε κάποιες διαδικασίες ώστε να γίνει μια πληρέστερη και ευρύτερη μελέτη. Αυτό είναι άλλωστε που απασχολεί και την ομάδα μας. Δεν επιδιώκουμε να μαζέψουμε στοιχεία που θα μαρτυρούν πως σώνει και καλά μας ψεκάζουν. Θέλουμε απλά να μάθουμε τι συμβαίνει και να περάσει στη συλλογική συνείδηση ότι όποιος παίζει και πειραματίζεται με την υγεία του κόσμου πρέπει να λογοδοτεί.
Θεωρείτε ότι η οικονομική κρίση στη χώρα μας σχετίζεται με την ανάπτυξη θεωριών όπως αυτή των χημικών αεροψεκασμών;
Είναι γεγονός πως από τη στιγμή που ξέσπασε η κρίση, οι θεωρίες συνωμοσίας γνωρίζουν μεγάλη άνθηση. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι ορισμένες από αυτές δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα ή είναι εντελώς αβάσιμες. Έχει καλλιεργηθεί ένα κλίμα που ενισχύει την ανάπτυξή τους, μία διάχυτη αίσθηση που μας κάνει να νιώθουμε πως τόσα χρόνια κοιμόμασταν και ξαφνικά ξυπνήσαμε. Μια τέτοια θεωρία είναι και οι αεροψεκασμοί, με τη διαφορά όμως πως δεν ξέσπασε μέσα στην τελευταία διετία, αλλά έχει απλά ενταθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου