Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013

O αφέντης Ράιχενμπαχ

Ποιος (και πώς) κυβερνά αυτόν τον τόπο είναι ένα ερώτημα που έχει επανέλθει στο προσκήνιο, καθώς τα τελευταία δύο - τρία χρόνια τα κόμματα «εξουσίας» δημόσια και καθημερινά σχεδόν ισχυρίζονται ότι κάθε τι που κάνουν «είναι απαίτηση της τρόικας», ομολογώντας με αυτόν τον τρόπο ότι...
έχουν μετατραπεί σε έναν απλό εκτελεστικό βραχίονα για την υλοποίηση αποφάσεων που έρχονται απ’ έξω.
Ως απαίτηση της τρόικας, επιπλέον, έχουν πουλήσει συστηματικά ακόμη και τα μέτρα που είχαν ζητήσει εγχώριοι «ρουφιάνοι» προκειμένου να διευθετήσουν δικές τους – προσωπικές ή κλαδικές – δουλειές. Αποδεικνύοντας έτσι ότι στη «λογική» τους το σύστημα επιτήρησης βρίσκεται υπεράνω όλων. Και σίγουρα πολύ υπεράνω των τελευταίων τριών κυβερνήσεων.
Αξίζει τον κόπο, λοιπόν, να δούμε τι ακριβώς σημαίνει στην πράξη ο όρος «χώρα περιορισμένης εθνικής κυριαρχίας», πώς έχει γίνει η διανομή του ελληνικού «οικοπέδου» μεταξύ των πιστωτών και τι έχει αναλάβει να διαχειριστεί - εκμεταλλευτεί ο καθένας απ’ αυτούς.
Ας σημειωθεί δε ότι όλη αυτή η διαδικασία αποικιοποίησης συντελείται δημοσίως και καταγράφεται σε μνημόνια και εκθέσεις, από όπου έχουν συλλεχθεί και τα στοιχεία που θα παρουσιαστούν στη συνέχεια.
Η Task Force
Αναζητώντας αυτούς που πραγματικά κυβερνούν τον τόπο – έχοντας πρόθυμα εκτελεστικά τους όργανα τα κόμματα ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ., ΛΑΟΣ στην πρώτη φάση και Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ στη δεύτερη, τα οποία σχημάτισαν κυβέρνηση λέγοντας πρώτα χοντρά ψέματα για να υφαρπάξουν τις απαραίτητες ψήφους –, θα πρέπει κάποιος να δει προσεκτικά τις δραστηριότητες και το έργο της Ομάδας Δράσης (Task Force) του Χορστ Ράιχενμπαχ.
Στις εκθέσεις προόδου που συντάσσει η εν λόγω ομάδα παρουσιάζεται με... γερμανική μεθοδικότητα και ανάλυση το πώς έχει γίνει η διανομή του συνόλου των δραστηριοτήτων και θεσμών που συνθέτουν το ελληνικό κράτος. Επίσης με κάθε λεπτομέρεια παρουσιάζεται και το ποιος από τους εταίρους - δανειστές έχει αναλάβει να διαχειριστεί - εκμεταλλευτεί τον κάθε έναν απ’ αυτούς τους τομείς.
Για παράδειγμα, τη διαχείριση των νοσοκομείων έχει αναλάβει η Γερμανία, τον έλεγχο επί των εσόδων του ελληνικού κράτους ολόκληρη σχεδόν η παλιοπαρέα των κρατών - δανειστών, ενώ για την αντιμετώπιση του οξύτατου προβλήματος της λαθρομετανάστευσης, το οποίο επίσης αντιμετωπίζει η Ελλάδα, δεν φαίνεται να συγκινείται... κανείς από τους «ευαίσθητους» με το ελληνικό δράμα «φίλους». Προφανώς διότι η συγκεκριμένη δραστηριότητα συνεπάγεται έξοδα και όχι κέρδη...
Η διανομή
Σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση (Δεκέμβριος του 2012) του Ράιχενμπαχ, ο τρόπος που έχει κατανεμηθεί το ελληνικό οικόπεδο είναι ο εξής:
«Η Ομάδα Δράσης για την Ελλάδα συντονίζει ένα εκτεταμένο χαρτοφυλάκιο περισσότερων από 40 έργων τεχνικής βοήθειας σε 10 διαφορετικούς τομείς πολιτικής. Στα έργα αυτά περιλαμβάνονται τα εξής:
1. Επιτάχυνση των έργων της πολιτικής συνοχής.
2. Πρόσβαση σε χρηματοδότηση/χρηματοπιστωτικός τομέας.
3. Μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης.
4. Προϋπολογισμός και φορολογία.
5. Καταπολέμηση της διαφθοράς.
6. Επιχειρηματικό περιβάλλον.
7. Δημόσια υγεία.
8. Μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος.
9. Μετανάστευση, άσυλο και σύνορα.
10. Αγορά εργασίας και κοινωνική ασφάλιση.
Επιπλέον, βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις για την παροχή τεχνικής βοήθειας σε ορισμένους άλλους τομείς (ανάπτυξη κανονιστικού πλαισίου για τις υποδομές μεταφορών προκειμένου να διευκολυνθούν οι ιδιωτικοποιήσεις, τουρισμός, ολοκλήρωση του κτηματολογίου)».
Όπως αντιλαμβάνεται κανείς από τα παραπάνω, η ομάδα δράσης (των δανειστών) συντονίζει – δηλαδή επί της ουσίας διοικεί – κάθε τομέα του ελληνικού κράτους, χρησιμοποιώντας την εκλεγμένη κυβέρνηση ως απλό εκτελεστικό όργανο και ως πρόσχημα νομιμότητας, καθώς ο ελληνικός λαός δεν εξέλεξε ούτε τον Ράιχενμπαχ ούτε την ομάδα του...
Ας πάμε όμως στο επόμενο δισέλιδο, για να δούμε το πώς σε όλες τις κρίσιμες λεπτομέρειές του...


 topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου