Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011

Η μπίλια για την Ελλάδα γυρίζει και μέσα και έξω

Ενώ στο εσωτερικό της χώρας έχουμε ταχύτατες εξελίξεις σε πολλά επίπεδα ώρα την ώρα, στην ΕΕ φαίνεται ότι μπαίνει στην τελική ευθεία η διαμόρφωση του ποσοστού συμμετοχής των τραπεζών στο«κούρεμα» του ελληνικού χρέους. O Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υπογραμμίζει πως επιδιώκεται να δοθεί λύση στο ελληνικό χρέος, αλλά δεν υπάρχει...

καθαρό στίγμα που πάει το πράγμα.

Ο κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προειδοποίησε πως δεν πρέπει να υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες για οριστική λύση γενικά του προβλήματος του χρέους στην σύνοδο κορυφής της 23ης και 24ης Οκτωβρίου και τόνισε ότι επιδιώκεται να επιλυθούν 5 σημεία, ένα από τα οποία είναι και το ελληνικό χρέος. Μία επίλυση του οποίου περνάει αναπόφευκτα από το ‘κούρεμα’. Δεν αναφέρθηκε όμως στο ύψος του πλαφόν.

Στο ίδιο πνεύμα ο εκπρόσωπος τύπου της γερμανικής κυβέρνησης κ. Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε ότι δεν πρέπει να καλλιεργούνται ψευδαισθήσεις και μεγάλες προσδοκίες όσον αφορά την ερχόμενη σύνοδο της ΕΕ. Διότι δεν υπάρχει περίπτωση να λυθούν όλα τα προβλήματα χρέους ως δια μαγείας.

Ο κ. Ζάιμπερτ επισήμανε ότι αυτή τη στιγμή γίνονται πυρετώδεις διαβουλεύσεις στο θέμα της σταθεροποίησης του τραπεζικού τομέα και κυρίως στην συντονισμένη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την αποτελεσματικότερη παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Παράλληλα οι χώρες – μέλη της ΕΕ και της ευρωζώνης συζητούν επισταμένα μία βιώσιμη λύση του ελληνικού χρέους, η οποία θα περνάει όχι μόνον από το ‘κούρεμα’, αλλά και από την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της εθνικής οικονομίας.

Το που θα κάτσει η μπίλια – στο εσωτερικό και το εξωτερικό – είναι ένα παιγνίδι που παίζεται με πολλές παραμέτρους και πολλούς αγνώστους…

www.prionokordela.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου