Τρίτη 1 Ιουλίου 2014

Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης ή μία Ευρώπη των Εθνών;


useuτου Markus Willinger στο www.ideapolis.info
Η Ουκρανική κρίση δεν απέδειξε μόνο πως η παλιά διαμάχη μεταξύ Αμερικής και Ρωσίας υπάρχει ακόμα. Έκανε, επίσης, εμφανές ότι...

η Ευρώπη παραμένει το σημείο διαμάχης, αλλά χωρίς αυτόνομη δύναμη από μόνη της για να επηρεάσει το αποτέλεσμα. Οι Ρώσοι και οι Αμερικάνοι διαφωνούν για την επανασχεδίαση των συνόρων εντός της Ευρώπη και δεν ενδιαφέρονται καθόλου για το τι σκέφτονται οι Ευρωπαίοι γι' αυτό. Δεν ενδιαφέρονται γιατί δεν χρειάζεται να ενδιαφερθούν. Το "άντε γαμήσου Ευρωπαϊκή Ένωση"- συνοψίζει επακριβώς την ουσία. "Μην ασχολείστε με τους Ευρωπαίους. Μπορούν μόνο να μιλάνε. Δεν έχουν σημασία".
Και επειδή η Ευρώπη δεν έχει καμία δύναμη από μόνη της, η Ουκρανία έχει μόνο δύο επιλογές: Μπορεί να είναι μέρος είτε της ρωσικής είτε της αμερικανικής ζώνης επιρροής. Το να γίνει κομμάτι της Ευρώπης ποτέ δεν ήταν πραγματικά επιλογή για την Ουκρανία. Δεν θα μπορούσε να είναι, γιατί δεν υπάρχει μία ανεξάρτητη Ευρώπη.
Πώς φτάσαμε στο σημείο να μην ενδιαφέρεται κανένας για μας τους Ευρωπαίους; Ενωμένα, τα έθνη της Ε.Ε. έχουν έναν στρατό με διπλάσια δύναμη από τον Ρωσικό στρατό και έχουν μία οικονομία ισχυρότερη, σε σύγκριση με των ΗΠΑ. Παρ' όλα αυτά, κυριαρχούμαστε, ακόμα, απολύτως από αυτές τις ξένες δυνάμεις. Κι αυτό γεννά την ερώτηση: Χρειαζόμαστε μία διαφορετική μορφή οργάνωσης της Ευρώπης; Ναι, πράγματι!
Χρειαζόμαστε μία ανεξάρτητη Ευρώπη. Δεν πρέπει να πιστέψουμε πως οι Ρώσοι ή οι Αμερικάνοι θα μας σεβαστούν κάποια στιγμή. Και γιατί να το κάνουν άλλωστε; Είναι δική μας δουλειά να προστατεύσουμε την ήπειρό μας. Και δική τους δουλειά να φροντίζουν τις χώρες τους. Απλά βλέπουν ότι εμείς δεν το κάνουμε.
Σήμερα, εμείς οι Ευρωπαίοι είμαστε υποτελείς των ΗΠΑ. Αυτή είναι η πραγματικότητα.
Αν θέλουμε να ξαναγίνουμε ελεύθεροι, αν θέλουμε να είμαστε ανεξάρτητοι, αν θέλουμε να είμαστε ικανοί να λαμβάνουμε οι ίδιοι τις αποφάσεις μας για ό,τι συμβαίνει στην Ευρώπη, αν θέλουμε να σταματήσουμε να είμαστε ο περίγελος των άλλων δυνάμεων, πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να αναδιοργανώσουμε τις δυνάμεις που η Ευρώπη πράγματι έχει.
Γιατί δεν ευσταθεί η ιδέα ενός Ευρωπαϊκού κράτους
Θα είμαι ειλικρινής. Διαφωνώ ριζικά με την ιδέα ενός Ευρωπαϊκού υπερκράτους. Για πολλούς λόγους, δεν πιστεύω ότι ένα Ευρωπαϊκό κράτος θα μπορούσε να σταθεί, ή ότι θα ήταν έστω επιθυμητό.
Οι αυτοκρατορίες και τα υπερκράτη ποτέ δεν διαμορφώθηκαν χωρίς βία. Για να τα καταφέρει κάποιος θα χρειαζόταν δύναμη επιβολής (πολύ δύναμη) για να καταπιέσει όποιες επαναστατικές ομάδες τυχόν εμφανιστούν, ζητώντας ανεξαρτησία εντός των διαφόρων περιοχών που αποτελούν την κρατική οντότητα. Αυτό θα ίσχυε περισσότερο αν κάποιος προσπαθούσε να ενώσει περισσότερα από 20 έθνη σε ένα κράτος. Ο λόγος που δεν υπάρχει σήμερα ένα Ευρωπαϊκό κράτος είναι γιατί καμία περιοχή της Ευρώπης δεν είχε ποτέ αρκετή δύναμη για να επιβάλει τη δημιουργία ενός τέτοιου κράτους. Οι Αψβούργοι, ο Ναπολέων, ακόμα και οι Γερμανοί δεν ήταν αρκετά δυνατοί για να νικήσουν όλους τους εχθρούς τους στην Ευρώπη.
Χρειάζεται ωμή βία για να δημιουργηθεί μία αυτοκρατορία. Ακόμα και η "δημοκρατική" Ευρωπαϊκή Ένωση το έχει συνειδητοποιήσει αυτό. Γι' αυτό και εμείς οι Ευρωπαίοι δεν επιτρέπεται να ψηφίζουμε για ουσιαστικά ευρωπαϊκά ζητήματα. Αν οι λαοί της Ευρώπης είχαν ερωτηθεί, δεν θα υπήρχε ευρώ ή "Συνθήκη της Λισαβόνας» και οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης σίγουρα δεν θα ήταν κομμάτι της ΕΕ.
Η σύγχρονη δημοκρατία και το έθνος - κράτος εμφανίστηκαν μαζί στην ιστορία. Αυτό συνέβη επειδή η σύγχρονη δημοκρατία χρειάζεται ένα έθνος. Το όνειρο ενός δημοκρατικού ευρωπαϊκού κράτους είναι μία χίμαιρα. Αν δούμε ποτέ ένα ευρωπαϊκό κράτος, θα μπορούσε να είναι μόνο μία δικτατορία - παρότι μπορεί ν' αυτοαποκαλείται "δημοκρατική" - και σίγουρα θα καταστρέφονταν αμέσως μόλις οι λαοί επανακτούσαν τη δύναμή τους.
Αν κάποιος δεν είναι ικανοποιημένος από τη σύγχρονη φιλελεύθερη δημοκρατία, αλλά προτιμά το Ελβετικό μοντέλο της "άμεσης δημοκρατίας", όπως εγώ, τότε η απόρριψη της ιδέας ενός ευρωπαϊκού κράτους είναι δεδομένη.
Υπάρχει λόγος γιατί υπάρχουν τόσα πολλά έθνη στην Ευρώπη. Είναι επειδή εμείς οι Ευρωπαίοι αγαπάμε την ελευθερία μας. Και επειδή κάθε περιοχή της ηπείρου μας πάντα υπεράσπιζε την ανεξαρτησία της. Την ημέρα που τα έθνη αυτά θα παραδώσουν την ανεξαρτησία τους για να γίνουν τμήμα μίας μεγαλύτερης αυτοκρατορίας, θα είναι η ημέρα που η Ευρώπη θα σταματήσει να υπάρχει και θα μετατραπεί σε δυτική Ασία.
Μία Ευρώπη των Εθνών
Δεν είμαι Εθνικιστής. Είμαι ένας πεπεισμένος Ευρωπαίος, και ακριβώς γι' αυτό, πρέπει να αποδεχθώ πως η Ευρώπη δεν είναι τίποτα χωρίς τα έθνη της. Αν θέλουμε να αναδιοργανώσουμε την Ευρώπη, πρέπει να κατανοήσουμε ότι η Ευρώπη είναι διαφορετική από τις ΗΠΑ ή την Κίνα. Και επειδή είναι τόσο μοναδική, πρέπει να βρει τον δικό της μοναδικό τρόπο αυτοοργάνωσης.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, προφανώς, δεν λειτουργεί. Μας λέει κάθε μέρα τι να κάνουμε και πώς να ζήσουμε, αλλά δεν είναι ικανή να ενώσει τους Ευρωπαίους ή να υπερασπίσει τα συμφέροντά τους ενάντια σε ξένες δυνάμεις. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αποτύχει ολοκληρωτικά. Πήρε την ελευθερία μας και σε ανταπόδοση δεν μας έχει αφήσει να απολαύσουμε τα οφέλη που θα αποκόμιζε μια ενωμένη Ευρωπαϊκή δύναμη.
Θέλω να πάω προς την αντίθετη κατεύθυνση. Θέλω μία Ευρώπη που θα είναι ενωμένη απέναντι στις ξένες δυνάμεις, αλλά δεν θα προσπαθεί να κάνει τα έθνη της όμοια. Η Ευρώπη δεν χρειάζεται ένα κοινό νόμισμα. Δεν χρειάζεται διεθνείς κανονισμούς και κανέναν από τους ηλίθιους νόμους της ΕΕ. Χρειάζεται μία στρατιωτική συμμαχία, μία κοινή πολιτική ασφάλειας των συνόρων και χρειάζεται να προστατεύσει τη Μεσόγειο από τους Αφρικανούς εισβολείς - που τα ΜΜΕ προτιμούν ν' αποκαλούν ως "αναζητούντες άσυλο".
Μία ευρωπαϊκή στρατιωτική συμμαχία χρειάζεται για να αντικαταστήσει το ΝΑΤΟ. Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, εμείς οι Ευρωπαίοι χρειαζόμασταν τις ΗΠΑ για να μας υπερασπίσουν απέναντι σε μία πιθανή Ρωσική εισβολή. Σήμερα δεν χρειαζόμαστε τους Αμερικανούς για να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας, επομένως δεν υπάρχει κάποιος λόγος για μας να συμμετέχουμε στους πολέμους που διεξάγονται από τις ΗΠΑ. Μία ευρωπαϊκή στρατιωτική συμμαχία είναι απαραίτητη για να δημιουργηθεί ένας δυνατός ευρωπαϊκός στρατός, που θα συνδυάζει τα πλεονεκτήματα όλων των εθνών του. Ποιος σ' ολόκληρη την Γη θα μπορούσε να έχει καλύτερους στρατιώτες προσαρμοσμένους στις χειμερινές συνθήκες από τους Σκανδιναβούς; Ποιος θα μπορούσε να φτιάξει καλύτερα άρματα μάχης από τους Γερμανούς; Ποιος θα μπορούσε να φτιάξει καλύτερα πλοία από τους Βρετανούς; Μαζί, εμείς οι Ευρωπαίοι είμαστε δυνατοί και δεν υπάρχει κανένας λόγος για μας να φοβόμαστε καμία ξένη δύναμη.
Δεν πρέπει να φοβόμαστε ότι μία νέα ευρωπαϊκή δύναμη θα χρησιμοποιούνταν για να ξεκινήσει αχρείαστους πολέμους, γιατί θέλω οι λαοί της Ευρώπης να έχουν πολύ μεγαλύτερη επιρροή στην εξωτερική πολιτική των εθνών τους. Εμείς οι Ευρωπαίοι χρειαζόμαστε έναν θεσμό, όπου τα έθνη μας θα συναντιούνται για να συζητήσουν και ν' αποφασίσουν πώς θέλουν να συμπεριφέρονται στα άλλα έθνη. Το ευρωκοινοβούλιο θα μπορούσε να είναι χρήσιμο σε κάτι τέτοιο, κυρίως επειδή, στο όραμά μου, θα έχει χάσει τις δυνάμεις του να καθορίζει τις καθημερινές ζωές των ανθρώπων που κυβερνά. Στις ευρωεκλογές, οι λαοί της Ευρώπης θα μπορούσαν ν' αποφασίσουν άμεσα αν συμφωνούν ή όχι με την εξωτερική πολιτική που ακολουθείται από την Ευρώπη, ή αν επιθυμούν κάποια άλλη πολιτική. Αυτό θα μας έδινε τη δυνατότητα να ψηφίζουμε μία φορά για την εγχώρια πολιτική σκηνή στις εθνικές εκλογές και μία για την εξωτερική πολιτική μέσω των ευρωεκλογών. Εμείς, οι Ευρωπαίοι, θα ήμασταν έτσι πολύ περισσότερο ικανοί να καθορίζουμε το τι θέλουμε οι πολιτικοί μας να κάνουν.
Προσωπικά, πιστεύω ότι αυτός είναι ο τρόπος που πρέπει να λειτουργήσουμε. Είμαι βέβαιος πως μόνο μια τέτοια "Ευρώπη των Εθνών" (ή μια "Ευρώπη των πατρίδων", όπως το λέμε στη Γερμανία) θα μας έδινε εξίσου ελευθερία και δύναμη. Σήμερα δεν έχουμε τίποτα από τα δύο. Γι' αυτό επιβάλλεται να διαλύσουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση και να αποπειραθούμε να δημιουργήσουμε μία ενωμένη, και εξ' αυτού ανεξάρτητη, Ευρώπη. Πρέπει να το κάνουμε αυτό έτσι ώστε χώρες όπως η Ουκρανία μία μέρα να μπορούν να πουν: Δεν διαλέγουμε ούτε τη Μόσχα, ούτε την Ουάσιγκτον.
Διαλέγουμε την Ευρώπη.
 elkosmos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου