Σάββατο 31 Μαΐου 2014

Κρύβουν την αλήθεια για να μην "χαλάσουν τις σχέσεις τους" με τους Αμερικάνους


mplermpousΣε συμφωνία με την κυβέρνηση για τη δημοσιοποίηση κάποιων λεπτομερειών των συνομιλιών μεταξύ του Τόνι Μπλερ και του Τζορτζ Μπους πριν από την εισβολή στο Ιράκ, κατέληξε η επιτροπή Τσίλκοτ, η οποία έχει...
αναλάβει να εξετάσει τις συνθήκες εμπλοκής της Βρετανίας στον πόλεμο. Η επιτροπή έχει πρόσβαση στα πλήρη αρχεία των συνομιλιών μεταξύ των δύο ηγετών κατά την περίοδο πριν από τον πόλεμο ενάντια στον Σαντάμ Χουσεΐν, αλλά δεν έχει το ελεύθερο δημοσιοποίησής τους στην τελική αναφορά της, παρά την πρόταση να διαγραφούν τα πιο ευαίσθητα σημεία. Η συμφωνία που επιτεύχθηκε με τον γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου σερ Τζέρεμι Χέιγουντ προβλέπει ότι θα δοθούν στη δημοσιότητα μέσω της έκθεσης της επιτροπής μόνο λεπτομέρειες της «ουσίας» των συνομιλιών. Αυτό σημαίνει ότι τα κείμενα των απομαγνητοφωνήσεων και πλήρεις σημειώσεις δε θα αποκαλυφθούν. Η συμφωνία έγινε δεκτή με αντιδράσεις από συγγενείς Βρετανών στρατιωτών που σκοτώθηκαν στο Ιράκ, από αντιπολεμικές οργανώσεις και ακτιβιστές και από μερίδα του Τύπου.
Η κυβέρνηση αιτιολόγησε την απόφασή της λέγοντας ότι η δημοσιοποίηση του περιεχομένου των συνομιλιών μεταξύ του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας και του Αμερικανού πρώην προέδρου «θα ζημίωνε τις μελλοντικές σχέσεις με τις ΗΠΑ».

elkosmos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου