Πέμπτη 29 Μαΐου 2014

Η πραγματική αποχή ήταν περίπου 20-25%.


Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, η αποχή στις ευρωεκλογές ανήλθε σε ποσοστό 40,04%. Αυτό το ποσοστό όμως δεν είναι αληθινό. Η πραγματική αποχή ανήλθε σε ποσοστό περίπου 20-25%.

Συγκεκριμένα, στους εκλογικούς καταλόγους φέρονται ως... εγγεγραμμένοι
ψηφοφόροι 9.893.051 ενήλικοι πολίτες. Όμως, από τον πιο πάνω αριθμό θα πρέπει να αφαιρεθούν οι αποβιώσαντες Έλληνες, καθώς και να συνυπολογιστούν τόσο οι Έλληνες ομογενείς στο εξωτερικό, όσο και οι εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες, που έφυγαν τα τελευταία χρόνια από την Ελλάδα για αναζήτηση εργασίας.

Αν λοιπόν αφαιρεθούν όλοι αυτοί οι πολίτες που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο δεν μπορούσαν να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία, τότε ο πραγματικός αριθμός αυτών που θα μπορούσαν να ψηφίσουν δεν ξεπερνούν σε καμία περίπτωση τα 8.000.000 πολίτες. Τελικά ψήφισαν 5.932.100 πολίτες. Με μια απλή μέθοδο των τριών βλέπουμε ότι η πραγματική αποχή ανήλθε περίπου στο 25%. Αν στο ποσοστό αυτό συνυπολογίσουμε μέχρι ένα 5% υπερήλικες και ασθενείς που δεν μπορούσαν να μεταβούν στα εκλογικά τμήματα, τότε καταλήγουμε κατά προσέγγιση στο πραγματικό ποσοστό της αποχής, το οποίο κατά την άποψή μας ανήλθε στο 20-25%.

Εξάλλου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την τελευταία απογραφή του 2011, ο συνολικός πληθυσμός της χώρας ανέρχεται σε 10.815.197 Ελληνίδες και Έλληνες όλων των ηλικιών. Από αυτούς 2.122.314 είναι ανήλικοι. Επομένως και με βάση τα στοιχεία της ΕΣΤΑΤ, οι ενήλικοι είναι 8.692.883. Αν αφαιρέσουμε από αυτόν τον αριθμό των ενηλίκων Ελλήνων τις εκατοντάδες χιλιάδες που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο είναι στο εξωτερικό και πάλι καταλήγουμε σε έναν πραγματικό αριθμό ενεργών ψηφοφόρων γύρω στα 8.000.000.

Δεν ξέρουμε τι λόγους έχει το πολιτικό σύστημα να μην εκκαθαρίζει τους εκλογικούς καταλόγους ή να μην δίνει το δικαίωμα ψήφου σε όσους Έλληνες ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό. Μπορεί να θέλει να εμφανίζει ότι η χώρα έχει μεγάλο εκλογικό σώμα. Μπορεί να θέλει να δείχνει ότι υπάρχει μεγάλη αποχή και επομένως αδιαφορία των πολιτών για την πολιτική.

Σε κάθε περίπτωση όμως, η αλήθεια είναι ότι η πραγματική αποχή είναι πολύ μικρότερη και ότι ο ελληνικός λαός παραμένει ίσως ο πιο πολιτικοποιημένος λαός στον κόσμο, παρά την προσπάθεια του συστήματος να μας πείσει ότι είμαστε αδιάφοροι πολίτες του καναπέ.
 
hassapis-peter.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου