Τετάρτη 23 Απριλίου 2014

Οι Ρομά δεν θα σώσουν την Θράκη φέτος: Η Σαμπιχά, ο ΣΥΡΙΖΑ και όσοι έπεσαν από τα σύννεφα


sabihahγράφει ο Δ. Παπαγεωργίου
Στην περιοχή της Θράκης, εδώ και πολλά χρόνια "λύνει και δένει" το Τουρκικό προξενείο. Κάνει τα κουμάντα του, μοιράζει λεφτά, χρησιμοποιεί τραμπούκους, οργανώνει θρησκευτική κατήχηση, μαθαίνει την τουρκική γλώσσα. Αγοράζει χωράφια, ιδρύει τράπεζες, χρηματοδοτεί...

συλλόγους, δίνει υποτροφίες στα παιδιά της μειονότητας και ούτω καθ' εξής.
Η ελληνικός αντίλογος είναι χαρακτηριστικά μίζερος. Και εξαντλείται κυρίως σε προσπάθειες ιδιωτών και ιδιωτικών πρωτοβουλιών να ανορθώσουν την πολιτισμική ταυτότητα των Πομάκων και των Ρομά ώστε αυτοί να μην ενσωματωθούν τελείως στην τουρκική μειονότητα. Ονόματα σαν και αυτό της Χαράς Νικοπούλου και του Σεμπαϊδήν Καραχότζα, είναι σίγουρα γνωστά στους αναγνώστες τούτης εδώ της ιστοσελίδας. Και κάπου εκεί τελειώνουν όλα.
Και τώρα ήλθε ο ΣΥΡΙΖΑ
Τις προηγούμενες ημέρες στον ΣΥΡΙΖΑ προέκυψε "σκάνδαλο" με την απόφαση των οργάνων του κόμματος να "κόψουν" από το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος την Σαμπιχά Σουλεϊμάν μέχρι τούδε υποψήφφια ευρωβουλευτή.
Αυτό το κόψιμο ήλθε αφού τα ηγετικά μειονοτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ  "έπεσαν να φάνε" την υποψηφιότητα της Σαμπιχά Σουλεϊμάν. "Εμείς οι Τούρκοι δε δεχόμαστε την υποψηφιότητα της Σαμπιχά", δήλωσε ο βουλευτής Ροδόπης Αϊχάν Καραγιουσούφ στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος στις 13 Απριλίου, ενώ ο βουλευτής Ξάνθης Χουσεϊν Ζεϊμπέκ δήλωσε ότι η επιλογή της οφείλεται σε λάθος και προανήγγειλε (!!!) ότι τελικά θα κοπεί από το ευρωψηφοδέλτιο. Το αποτέλεσμα των αντιδράσεων ήταν η μετάβαση κλιμακίου στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον γραμματέα της ΚΕ του κόμματος Δ. Βίτσα στην Ξάνθη για διαβούλευση με "στελέχη της μειονότητας".  Και χθεςανακοινώθηκε επίσημα και εσπευσμένα από τον ΣΥΡΙΖΑ (πριν καν αλλάξει η σχετική απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του!) η απόσυρση της υποψηφιότητας της Σαμπιχά Σουλεϊμάν και η αντικατάστασή της με τον τουρκογενή Μεστάν Οσμάν Ουμίζ. Όπως είχε προαναγγείλει από την πρώτη μέρα ο Χουσεϊν Ζεϊμπέκ...
Αμέσως, εν όψει ευρωεκλογών ξεσηκώθηκε ολόκληρο πλέγμα μικρών και μεγάλων καναλιών, χρηστών του διαδικτύου και bloggers για να μας αποδείξει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί αντεθνική πολιτική στην Θράκη. Τι λές ρε φίλε; Σοβαρά; Και τώρα το αντιληφθήκατε; Τώρα αντιλήφθηκε το ένα κομμάτι του συμπαγούς "συνταγματικού τόξου" ότι η μισή συνιστώσα του, ακολουθεί αντεθνική πολιτική στην Θράκη; Ουαί υμίν γραμματείς και Φαρισαίοι. Οι συναγελαζόμενοι με τον ΣΥΡΙΖΑ κατήγοροι των Ελλήνων εθνικιστών, ξαφνικά ανακαλύπτουν, λίγες εβδομάδες πριν τις ευρωεκλογές και την πόλωση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αντεθνική δράση. Και τι θα κάνουν; Θα σταματήσουν να αποχωρούν τα στελέχη τους μαζί με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όταν ένα στέλεχος της ΧΑ εμφανίζεται σε κάποια πολιτική εκπομπή;
Εντάξει, δεν θα σώσουν οι Ρομά την Θράκη φέτος.
Προσωπικά δεν ήξερα την κ. Σαμπιχά Σουλεϊμάν πρίν γίνει ο θόρυβος αυτός γύρω από το κοψιμό της. Όπως δεν γνωρίζω και ιδιαίτερα τον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ για το ευρωψηφοδελτιό του, αφού όπως μας πληροφόρησαν στελέχη του κόμματος της Κουμουνδούρου ως σκοπό έχουν όχι την ενδυνάμωση των πολιτικών ποσοστών του κόμματος, αλλά την σωστή "εκπροσώπηση". Των ποιανών δεν είναι δύσκολο να το καταλάβει κανείς. Μάλλον στην Κουμουνδούρου θέλησαν να δώσουν μια κομματική θέση παραπάνω και να καταφέρουν μ' ένα σμπάρο να χτυπήσουν δύο "τριγώνια", βάζοντας μια τσιγγάνα-μειονοτική-μουσουλμάνα αντί να βάλουν μια καθαρόαιμη Ρομά, όπως έκανε π.χ. η Νέα Δημοκρατία (Χαλιλοπούλου) ή το κόμμα του Βύρωνος Πολύδωρα. Τελικά δεν του έκατσε και περιέλαβε έναν καθαρόαιμο μουσουλμάνο με καθαρά τουρκική συνείδηση όπως πληροφορηθήκαμε. Λές και αυτό θα αλλάξει την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ στην περιοχή της Θράκης.
Ας είμαστε ειλικρινείς. Όλο αυτό που έγινε δεν ήταν παρά μια επιβεβαίωση της δύναμης του τουρκικού προξενείου στην περιοχή. Και αυτοί που κουνάν το δάκτυλο τώρα από την ΝΔ καλά θα κάνουν να θυμηθούν τα δικά τους "χαμπέρια" με κάτι κυρίους όπως ο Ιλχάν Αχμέτ.
Αυτό που έχει ενδιαφέρον όμως σε όλη αυτή την ιστορία είναι η ηρωοποίηση της Σαμπιχά Σουλεϊμάν. Όπως προείπα δεν την ήξερα. Διάβασα κάποιες ενδιαφέροντες τοποθετήσεις της σε διεθνείς οργανισμούς, όπου διατρανώνει την "ρομανί" (για όσους δεν έχουν μάθει ακόμη το newspeak της πολιτικής ορθότητας μεταφράζεται σε τσιγγάνικη) καταγωγή της, αναφέρει ότι η μητρική της γλώσσα ήταν τα "ρομάνικα" (τσιγγάνικα για τους μη πολιτικά ορθώς εκπαιδευμένους) και ότι κάποιοι κύκλοι στην Θράκη αναγκάζουν τα παιδιά να μάθει τούρκικα. Πολύ ωραία μέχρι εδώ.
Δύο είναι τα συμπεράσματα στα οποία μπορεί να καταλήξει κανείς. Είτε αυτή η κυρία κατοικούσε σε άλλον πλανήτη, όπου όπως είναι φυσικό δεν είχε την παραμικρή ιδέα για την στάση του ΣΥΡΙΖΑ, των τοπικών του οργανώσεων, των διασυνδεσεών των στελεχών του με το τουρκικό προξενείο στην περιοχή, είτε πρόκειται για μία ακόμη περίπτωση του τρόπου με τον οποίο λειτουργούν οι περισσότερες από τις τσιγγάνικες "κοινότητες" στην χώρα, με τους "αρχοντές" τους να κλείνουν συμφωνίες με πολιτικά κόμματα και να διοχετεύουν μαζικά ψήφους εκεί.
Το να ταυτίζεται ιδεολογικά με τον ΣΥΡΙΖΑ στην Θράκη η συγκεκριμένη κυρία, εφόσον έρχεται σε αντίθεση με το τουρκικό προξενείο που υπηρετεί τον τουρκικό εθνικισμό, που θέλει την ομογενοποίηση των Ρομά, κάτι ενάντια στο οποίο αυτή αγωνίζεται, μου φαίνεται πολύ απίθανο ως σενάριο.
Είμαι βέβαιος ότι κάποιοι από αυτούς που διαβάζουν αυτό το άρθρο έχουν ήδη αρχίσει να σκέπτονται το ότι αυτά που γράφω "υποσκάπτουν" την εθνική στρατηγική στην περιοχή. Η διαχρονική εθνική στρατηγική στην περιοχή όμως είναι από μόνη της αποτυχημένη και δεν νομίζω ότι θα την σώσει η "μούγκα". Πολύ δε περισσότερο αμφιβάλλω εάν την ελληνική κυριαρχία στην Θράκη θα την εξασφαλίσουν οι έχοντες ελαστική εθνική συνείδηση Ρομά, ακόμη και εάν τώρα ψήφιζαν μαζικά ΣΥΡΙΖΑ εάν η κ. Σαμπιχά ήταν υποψηφιά του. Αδυνατώ να το καταλάβω. Με την ίδια λογική θα πρέπει να σεβαστούμε αυτό που υπονοεί ο ΣΥΡΙΖΑ, ότι επιλέγοντας δηλαδή έναν τουρκόφρονα μουσουλμάνο θα "ενσωματώσει" στην ελληνική πραγματικότητα τους τουρκόφωνους. Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε δηλαδή.
Εάν δεν υπάρξει σοβαρή ελληνική πολιτική στην περιοχή – που σίγουρα καμία σχέση δεν έχει με τις νοοτροπίες του '50- που θα φέρει ανάπτυξη και κατοίκους, που θα επανορθώσει το δημογραφικό, που θα αλλάξει το πνεύμα των Ελλήνων όχι μόνο την Θράκη, αλλά και την Ακαδημίας θα θρηνήσουμε λίαν συντόμως. Γιατί όπως ακριβώς οι "μετανάστες" έσωσαν την ελληνική οικονομία, έτσι και οι Ρομά θα σώσουν την Θράκη. Όσο για την κ. Σαμπιχά, εάν όντως είναι τόσο δυναμική προσωπικότητα, μην ανησυχείτε, δεν θα χαθεί. Κάποιο κόμμα θα την περιθάλψει συντόμως.

elkosmos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου