Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

Άλλο τόσο μνημόνιο, θέλουν τρόικα και Goldman Sachs


goldmansachsXLΣκληρή κριτική ασκεί στην ελληνική κυβέρνηση με έκθεσή της η Goldman Sachs υποστηρίζοντας ότι απαιτείται νέος γύρος εσωτερικής υποτίμησης που θα φτάσει το...
15-20%, καθώς δεν έχουν υλοποιηθεί οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που θα εξασφαλίσουν την επανάκτηση της ανταγωνιστικότητας και την υποβοήθηση της αναπτυξιακής προσπάθειας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος η εσωτερική υποτίμηση έχει ήδη αγγίξει το 23% μέχρι τον Δεκλεμβριο του 2013. Οπότε αν η κυβέρνηση δεν προχωρήσει τις μεταρρθμίσεις τα πρόσθετα μέτρα θα οδηγήσουν το βιωτικό επίπεδο στο -43%!
Η ανάλυση έχει αυξημένο ειδικό βάρος καθώς έρχεται στην πλέον κρίσιμη φάση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και ταυτίζεται με τις θέσεις των δανειστών. Βάσει της ανάλυσης προκύπτει και το χάσμα κυβέρνησης-τρόικας τόσο επί των μεταρρυθμίσεων όσο και επί των μέτρων.
Όπερ σημαίνει ότι για όσες μεταρρυθμίσεις δεν υλοποιούνται η τρόικα απαιτεί μέτρα εσωτερικής υποτίμησης προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της ανταγωνιστικότητας. Αυτό πρακτικά συνεπάγεται μειώσεις μισθών στο Δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα ώστε να καταστεί η χώρα ελκυστικότερη για επενδύσεις.
Αντί δηλαδή η κυβέρνηση να στηρίξει το άνοιγμα αγορών και τη μείωση της γραφειοκρατίας εν τέλει θα περάσει τα μέτρα στους εργαζόμενους στον ιδιωτικό και τον Δημόσιο τομέα.
Μεταξύ άλλων η Goldman Sachs κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι οι επιπτώσεις στους δείκτες χρέους / ΑΕΠ θα χρειαστεί να αντιμετωπιστούν με περισσότερη λιτότητα.
Ο χαμηλός πληθωρισμός της ευρωζώνης έχει προκαλέσει έκπληξη τον τελευταίο χρόνο, ιδίως σε χώρες της περιφέρειας όπως η Ελλάδα, σημειώνει. Εάν αντανακλά εμπροοσθοβαρή εσωτερική υποτίμηση που διασφαλίζει συντομότερη ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας, η επίπτωση στους δείκτες χρέους θα είναι μικρή.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά εάν ο χαμηλός πληθωρισμός υποδηλώνει αυξημένο ρίσκο αποπληθωρισμού, οι επιπτώσεις για το δημόσιο χρέος θα μπορούσαν να είναι σημαντικές, επιφέροντας πρόσθετα μέτρα λιτότητας για να μειωθεί, τονίζει ο οίκος, σημειώνοντας πάντως ότι στην παρούσα φάση εκτιμά ότι ο χαμηλός πληθωρισμός οφείλεται στην εμπροσθοβαρή προσαρμογή.
Όπως αναφέρει, με βάση τις εκτιμήσεις της, χαμηλότερος πληθωρισμός κατά 1 μονάδα βάσης αυξάνει το δείκτη χρέους / ΑΕΠ κατά 10-20 μονάδες βάσης σε περίοδο δεκαετίας.

www.elkosmos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου