Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

Χοντραίνει το παιχνίδι στην Ουκρανία! Μετά την Κριμαία, το επίκεντρο στις ανατολικές επαρχίες της χώρας


malorussiamapΤο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τη Δευτέρα την Ουκρανία να μετατραπεί σε ομοσπονδιακό κράτος, πριν τη διενέργεια γενικών εκλογών. Σε δήλωση η οποία αναρτήθηκε στον ιστότοπο του υπουργείου, σύμφωνα με το πρακτορείο Associated Press, καλείται το ουκρανικό κοινοβούλιο να...
συγκαλέσει συντακτική συνέλευση, η οποία θα συντάξει σύνταγμα που θα μετατρέπει τη χώρα σε ομοσπονδιακή, παραχωρώντας ευρύτερες εξουσίες στις περιφέρειές της. Η Ρωσία σημειώνει ότι οι συγκεκριμένες προτάσεις της αποτελούν μέρος των προσπαθειών να υπάρξει ύφεση των παθών στην Ουκρανία με διπλωματικά μέσα.
Η Μόσχα έχει επιμείνει ιδιαίτερα στην ανάγκη μεγαλύτερης αυτονομίας των ουκρανικών περιφερειών, ειδικότερα των ανατολικών στις οποίες κατοικούν εκατομμύρια Ρώσοι και ρωσόφωνοι Ουκρανοί, ενώ έχει καλέσει το Κίεβο να υιοθετήσει ένα «ουδέτερο πολιτικό και στρατιωτικό στάτους», κοινώς να μην ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
Στις προτάσεις της Ρωσίας υπάρχει ακόμη αναφορά σε συγκροτηση διεθνούς Ομάδας Επαφής για το ουκρανικό, η οποία, ωστόσο, σύμφωνα με τη Μόσχα, θα πρέπει να πιέσει το Κίεβο στην κατεύθυνση της αναγνώρισης των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος στην Κριμαία και να εφαρμόσει πτυχές της συμφωνίας της 21ης Φεβρουαρίου μεταξύ του τότε Ουκρανού προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς και της τότε τρικομματικής αντιπολίτευσης.

www.elkosmos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου