Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

Η Ουκρανία εγκαταλείπει την Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών (CIS ή ΚΑΚ), ορίζει την έγκριση βίζας για τους Ρώσους πολίτες και απαιτεί η Κριμαία να μετατραπεί σε αποστρατικοποιημένη περιοχή.

16Η προσωρινή κυβέρνηση στο Κίεβο λέει πως η Ουκρανία θα αφήσει την Κοινοπολιτεία των μετα-σοβιετικών κρατών και θα αναγκάσει τους Ρώσους να υποβάλουν αίτηση για θεώρηση εισόδου, ενώ σχεδιάζει να ζητήσει από τα Ηνωμένα Έθνη να ορίσουν την Κριμαία αποστρατικοποιημένη ζώνη...

Το σύνολο των μέτρων - μια απάντηση στην ενσωμάτωση της Κριμαίας στη Ρωσία μετά το δημοψήφισμα της Κυριακής - ανακοινώθηκε από τον επικεφαλής του συμβουλίου Εθνικής Άμυνας και Ασφάλειας Andrey Parubiy κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στο Κίεβο.
Η Κοινοπολιτεία των Ανεξαρτήτων Κρατών (ΚΑΚ ) ιδρύθηκε για να διατηρήσει δεσμούς οικονομίας και ασφάλειας μεταξύ των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών, όταν αυτές έγιναν ανεξάρτητα κράτη το 1991 . Περιελάμβανε αρχικά τις 12 μη - Βαλτικές χώρες, ωστόσο η Γεωργία εγκατέλειψε μετά διαμάχη για την Οσσετία το 2008 .
Φέτος , η Ουκρανία ανέλαβε την ηγεσία της ΚΑΚ - η σχέση της οποίας μοιάζει περισσότερο με την επίσημη Βρετανική Κοινοπολιτεία σε σχέση με την Ευρωπαϊκή ένωση, αλλά τώρα δηλώνει ότι δεν θα ασκήσει τα καθήκοντά της.
« Έχουμε αποφασίσει όχι μόνο να εγκαταλείψει την προεδρία , αλλά για να ξεκινήσει η διαδικασία από τη διακοπή της ένωσης συνολικά" δήλωσε ο Parubiy στους δημοσιογράφους.
Ακόμη δήλωσε ότι η Ουκρανία θα ζητήσει από τα Ηνωμένα Έθνη να κηρύξει την Κριμαία (η οποία δηλώνει το Κίεβο πως καταλήφθηκε από ρωσικά στρατεύματα μετά την εκδίωξη του Βίκτορ Γιανούκοβιτς) αποστρατικοποιημένη ζώνη.
Αποστρατικοποιημένες ζώνες όπως ορίζουν τα Ηνωμένα Έθνη υπάρχουν μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας, στη Βόρεια και τη Νότια Κορέα και στις περιοχές γύρω από το Ισραήλ .
Η Ουκρανία ετοιμάζει σχέδιο εκκένωσης για όσους θέλουν να εγκαταλείψουν Κριμαία (όπου το 96 τοις εκατό των ανθρώπων ψήφισαν να ενταχθεί στη Ρωσία) μια ευκαιρία να το πράξουν.
Η Ουκρανία θα εισαγάγει επίσης ένα καθεστώς θεωρήσεων για τους Ρώσους, οι οποίοι όχι μόνο έχουν τη δυνατότητα να κινούνται ελεύθερα μεταξύ της Ουκρανίας και της πατρίδας τους μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, αλλά θα μπορούν να το πράξουν μόνο με την ταυτότητά τους.
«Μέσα στις επόμενες ώρες θα εισαγάγει έναν μηχανισμό έτσι ώστε μόνο οι Ρώσοι με τα ταξιδιωτικά διαβατήρια θα δύνανται να εισέλθουν στη χώρα, έως ότου υπάρξει η δυνατότητα θεώρησης βίζας», δήλωσε ο Parubiy, καθώς και ότι το τμήμα του είχε εκδώσει στο Υπουργείο Εξωτερικών αιτήματα για την εφαρμογή των μέτρων αυτών το συντομότερο δυνατό.
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι δεν θα εκδώσει καθεστώς βίζα έως ότου μάθει ποιες αλλαγές έχουν προταθεί από το Κίεβο αναφέρουν πηγές του Υπουργείου Εξωτερικών.
Οι φύλακες των ουκρανικών συνόρων έχουν γυρίσει την πλάτη τους στους Ρώσους πολίτες τις τελευταίες εβδομάδες λόγω της δήθεν ανησυχίας ότι θα συμμετάσχουν σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στα ανατολικά της χώρας. Ο Parubiy ισχυρίστηκε επίσης ότι η Ρωσία είχε κατά νου μια πλήρους κλίμακας εισβολή στις ρωσόφωνες περιοχές.

www.elkosmos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου