Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

Γινόμαστε έθνος συνταξιούχων!


syntaxΤο δημογραφικό πρόβλημα της χώρας, επισημαίνεται εδώ και πολλά χρόνια - σε πολιτικό επίπεδο- μόνον από τα εθνικιστικά κινήματα/κόμματα οργανώσεις. Το σημειώνουν φυσικά και οι όσες επιστημονικές μελέτες λαμβάνουν χώρα, σχετικά με τον πληθυσμό αλλά και τα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας. Και τώρα εν μέσω οικονομικής κρίσης, το πρόβλημα επιδεινώνεται περαιτέρω, λόγω της...
αιμορραγίας της χώρας σε νέους ανθρώπους, οι οποίοι αναγκάζονται να μαζέψουν τα μπογαλάκια τους και να φύγουν για το εξωτερικό, διότι το ελληνικό κράτος τους έχει καταδικάσει σε οικονομικό αφανισμό. Έτσι ο ελληνισμός μετατρέπεται σε έθνος συνταξιούχων. Και αν αυτό δεν ενοχλεί, αυτούς που δεν αισθάνονται τίποτε το συγγενικό με λέξεις όπως "έθνος", "ελληνισμός", "φυλή" και λοιπά, σίγουρα θα τους ενοχλεί το γεγονός ότι λόγω αυτής της κατάστασης, καταρρέουν πλήρως τα συστήματα του ελληνικού κράτους.
Έτσι, βόμβα για το ασφαλιστικό σύστημα αποτελούν οι 375.000 εκκρεμείς αιτήσεις για συντάξεις και εφάπαξ, που στοιβάζονται στα συρτάρια των ταμείων από ένα έως τέσσερα έτη. Ουσιαστικά είναι σε εξέλιξη μια άτυπη «στάση πληρωμών» στους ασφαλιστικούς φορείς, γεγονός που έχει επιπλέον προκαλέσει τις ενστάσεις της τρόικας για τις δυνατότητες διανομής του πρωτογενούς πλεονάσματος. Οι εκπρόσωποι των δανειστών εκφράζουν επιφυλάξεις για τις «αντοχές» του συστήματος και επικαλούνται τα στοιχεία για τις καθυστερήσεις στην απονομή των συντάξεων. Μάλιστα συνδέουν το θέμα με το πρωτογενές πλεόνασμα, υποστηρίζοντας πως θα μπορούσε να αποτελέσει ένα «μαξιλάρι» για να καλυφθούν μελλοντικές ανάγκες των ταμείων. Αυτή τη στιγμή τα ταμεία χρωστάνε σχεδόν 190.000 κύριες συντάξεις και 130.000 επικουρικές. Γερά νεύρα πρέπει να διαθέτουν και πάνω από 55.000 ασφαλισμένοι, που περιμένουν ακόμα και δύο χρόνια για να πάρουν το εφάπαξ.
Και επειδή κάποιοι θα βιαστούν να πούν, ότι λύση στο πρόβλημα είναι η νομιμοποίηση των λαθρομεταναστών, που δουλεύουν στην χώρα, έτσι ώστε να αρχίσουν να μπαίνουν ασφαλιστικές εισφορές στα ταμεία, έχουμε δύο πράγματα να τους πούμε. Πρώτον ότι κάθε σοβαρή μελέτη που έχει γίνει στο θέμα δείχνει ότι η συμβολή τους όχι μόνον δεν θα είναι θετική, αλλά αντιθέτως θα επιδεινώσει την κατάσταση, καθώς ένας τεράστιος αριθμός πολύ σύντομα θα έχει τις προϋποθέσεις για την συνταξιοδοτησή του από το ελληνικό κράτος ενώ δεν θα έχει προσφέρει αναλογικά σχεδόν τίποτε, και κατά δεύτερον αυτό θα σημάνει την άμεση κατάρρευσης του Συστήματος Υγείας της χώρας (όχι ότι υφίσταται αυτή την στιγμή, αλλά λέμε ότι κάτι υπάρχει).  Πέραν του ότι το μοναδικό συκριτικό πλεονέκτημα των "λαθρο" είναι ακριβώς η μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, οπότε δεν θα υπάρχει κανένα νόημα, σε ότι και εάν γίνει προς αυτή την κατεύθυνση!


elkosmos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου