Δευτέρα, 3 Μαρτίου 2014

Δύση προς Μόσχα: "Εσείς έχετε κομάντο εμείς έχουμε ... Χρηματιστήριο"! - 9% κάτω η αγορά της Μόσχας σήμερα


Ο καθένας με τα όπλα του: "Boυτιά" σε ιστορικό χαμηλό έκανε σήμερα το χρηματιστήριο της Μόσχας, υποχωρώντας κατά 9%,καθώς οι δυτικές τράπεζες και οι μεγάλοι χρηματοπιστωτικί οίκοι προχωρούν σε μαζικές πωλήσεις μετοχών ρωσικών εταιρειών, σαφώς κατόπιν "εισηγήσεων" των δυτικών κυβερνήσεων, σε μια προσπάθεια να πιέσουν την Ρωσία να μην προχωρήσει και άλλο στο έδαφος της Ουκρανίας...

Ενοπλες δυνάμεις και αρκετά όπλα για να πολεμήσουν την Ρωσία δεν έχουν, αλλά έχουν χρηματιστήρια και τον έλεγχο του χρηματοπιστωτικού συστήματος
Απαντώντας σε αυτό που περιγράφεται από τους δυτικούς ως "κίνδυνος για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα" η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας αύξησε αιφνιδιαστικά τα επιτόκια κατά 1,5% κάνοντας ιδιαίτερα ελκυστικά τα ρωσικά ονόλογα.. Η αύξηση ακολουθεί μια περίοδο 18 μηνών, που η κεντρική τράπεζα είχε αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια.
Το δολάριο αυξήθηκε ένανττι του ρουβλίου περισσότερο από 50 καπίκια σε 36,35 ρούβλια και το ευρώ αναρριχήθηκε 55 καπίκια σε 51,2 ρούβλια το πρωί συναλλαγών, σύμφωνα με τα στοιχεία της Μόσχας Exchange.
Το ρούβλι, το οποίο έχει σταθερά μειωθεί φέτος, ως αποτέλεσμα των κινήσεων της Κεντρικής Τράπεζας της Μόσχας να μην αυξάνει τα επιτόκια είναι τώρα σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ έναντι του δολαρίου.
Το χρηματιστήριο MICEX ήταν κάτω από περισσότερο από 9%  σε λιγότερο από μία ώρα μετά τη διαπραγμάτευση ξεκίνησε στις 10 το πρωί.
Εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια υποχώρησαν οι αξίας των μετοχών των μεγάλων ρωσικών εταιρειών.
Μετοχές του κρατικού κολοσσού φυσικού αερίου Gazprom, η οποία θεωρείται ιδιαίτερα ευάλωτη λόγω των γεγονότων στην Ουκρανία, λόγω του εκτεταμένου δικτύου αγωγών της στη χώρα, έχασαν το 11% της αξίας τους μέσα σε ένα πρωινό.
Ουδόλως φαίνεται να απασχολεί την ρωσική κυβέρνηση η προκληθείσα αναταραχή: "Οσα χάσουμε τώρα θα τα κερδίσουμε από αύξηση των τιμών φυσικού αερίου" δήλωσε εκπρόσωπος της Gazprom.  "Αυτοί που συστήνουν τώρα να πουληθούν οι ρωσικές μετοχές αύριο θα μας δώσουν τα λεφτά και για να αγοράσουν φυσικό αέριο για να ζεσταθούν και για να αγοράσουν τις μετοχές μας. Απλά κάνουν σπασμωδικές κινήσεις όπως έκαναν επί Γεωργίας το 2008 που πούλησαν για να αγοράσουν μετά 35% ακριβότερα τις ίδιες μετοχές τον επόμενο χρόνο"!
Χαρακτηριστικό του "ανορθόδοξου" πολέμου είναι ότι μεγάλη επενδυτική τράπεζα των ΗΠΑ σε σημείωμα προς τους πελάτες της σήμεα συνιστούσε "μαζικές πωλήσεις ρωσικών χρεογράφων".
Η διαπραγμάτευση της χαλυβουργίας Mechel διακόπηκε προσωρινά όταν η μετοχή υποχώρησε κατά 26%!  Οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες της Ρωσίας, Sberbank και VTB, έχασαν 8,2% και 11.2% αντίστοιχα.
Συνολικά από την αρχή του έτους το ρούβλι έχασε σχεδόν το 9% της αξίας του έναντι  ευρώ-δολαρίου.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου