Τις τελευταίες ώρες στην Ουκρανία υπάρχει αναβρασμός τόσο σχετικά με τις αποσχιστικές κινήσεις της Κριμαίας, αλλά και με το πολιτικό status της χώρας. Τα πράγματα δεν είναι τόσο ξεκάθαρα όσο θα ήθελαν κάποιοι, καθώς η νέα κυβέρνηση δεν χαϊρει της εκτίμησης του Maidan. Οι εκατέρωθεν παρεμβάσεις Ρωσίας και Αμερικής στα τεκταινόμενα της χώρας, οι πιέσεις και τα παζαρέματα είναι συνεχείς και κανείς δεν ξέρει που θα οδηγήσουν. Στο πλαίσιο της ενημέρωσης των αναγνωστών μας, σας παραθέτουμε ένα ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο:...
Η νέα Ουκρανική κυβέρνηση που παρουσιάστηκε χτες στην πλατεία του Κιέβου είναι αποδεδειγμένα φιλο-αμερικανική, και τα συμφέροντα της ΕΕ εκπροσωπούνται σε πολύ μικρότερη έκταση. Ταυτόχρονα υπήρξαν προσπάθειες για να συντονιστεί η σύνθεση της νέας κυβέρνησης μαζί με τα ενεργά μέλη των διαμαρτυρόμενων του Μαιντάν, αλλά οι ακτιβιστές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η εξεγερσή του προδόθηκε. Ο λόγος για την δυσαρέσκεια των ακτιβιστών, δεν ήταν το γεγονός ότι η θέση του πρωθυπουργού κατελήφθη από τον αμερικανόφιλο Arseniy Yatsenyuk αλλά ούτε και η απουσία υποψηφίων από το κόμμα του Klichko UDA (οι ακτιβιστές δεν σχεδιάζουν να υποστηρίξουν τα συμφέροντα της Ε.Ε) αλλά η παρουσία κάποιων αμφιλεγόμενων προσώπων στην κυβέρνηση. Συγκεκριμένα ο κόσμος που είναι μαζεμένος στην πλατεία δεν θέλει να βλέπουν τον Boris Tarasyuk, τον πρώην υπουργό εξωτερικών και τον Arsen Avakov, νυν υπουργό εσωτερικών στην κυβέρνηση.
Οι στρατιώτες της επανάστασης απογοητεύτηκαν περισσότερο από το γεγονός ότι ο Dmitry Yarosh, αρχηγός του "Δεξιού Τομέα" δεν είναι στην νέα κυβέρνηση. Στον Yarosh προσφέρθηκε μόνον η θέση του αντιπροέδρου του συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας αλλά μέχρι στιγμής δεν την έχει αποδεχθεί. Πρέπει να σημειωθεί ότι η "νέα Ουκρανία" δεν είναι ικανή να λύσει το "θέμα Yarosh" από την αρχή των επεισοδίων σε όλη τη χώρα. Είναι παράδοξο αλλά η Ρωσία υποστηρίζει ενεργά την ιδέα να είναι ο Yarosh μέλος της νέας κυβέρνησης παρά το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος είναι ορκισμένος εχθρός της Ρωσίας.
Όταν στις 21 Φεβρουαρίου η αντιπολίτευση και ο μετέπειτα πρόεδρος της Ουκρανίας Victor Yanukovych προώθησαν τη συμφωνία για πολιτική σταθερότητα της κρίσης, ο Ρώσος απεσταλμένος του Κρεμλίνου, κρατικός επίτροπος προστασίας των δικαιωμάτων του πολίτη, Vladimir Lukin, αρνήθηκε βασικά για δύο λόγους. Ο πρώτος λόγος ήταν η "θολή κατάσταση" περί του Yanukovych - Η Ρωσία δεν μπορούσε να καταλάβει για ποιο χρονικό διάστημα θα παρέμενε στη θέση του προέδρου και το αν θα μπορούσε να εγγυηθεί την εφαρμογή της συμφωνίας. Ο δεύτερος λόγος ήταν ότι η συμφωνία δεν όριζε τη συμμετοχή της ριζοσπαστικής αντιπολίτευσης και κυρίως της πολιτοφυλακής που εκπροσωπεί ο Yarosh. H απάντηση στο πρώτο ερώτημα ελήφθη το επόμενο πρωί ( από τις 21 Φεβρουαρίου κιόλας ο Yanukovych έγινε ένα τίποτα) αλλά οι Ουκρανοί κυβερνήτες απέτυχαν να ενσωματώσουν στους σχεδιασμού της την ριζοσπαστική αντιπολίτευση.
Ακριβώς λόγω αυτού, η Ρωσία δεν αναγνωρίζει τη νομιμότητα της νέας κυβέρνησης που θεσμοθετήθηκε από την Rada της Ουκρανίας: Οι πραγματικοί επαναστάτες είναι απόντες. Αυτή η κατάσταση δεν σημαίνει φυσικά ότι ο Yarosh ήταν "φυτεμένος" από το Κρεμλίνο (παρόλο που είναι γνωστό το γεγονός ότι ανάμεσα στους οπλοφόρους του υπάρχουν πάρα πολλοί χούλιγκανς που έχουν έλθει από την Ρωσία)αλλά ότι ο Πούτιν είναι προφανώς πιο σοφός σε σύγκριση με τους δυτικούς ομολόγους του. Η κατάσταση ήταν ίδια με όταν ο Akhmad Kadyrov ορίστηκε κυβερνήτης της Τσετσενίας ή όταν δόθηκε δυνατότητα στον Alexey Navalny να συμμετέχει στις εκλογές στη Μόσχα. Όταν ο τελευταίος απέτυχε να κερδίσει τις εκλογές ήταν δικό του πρόβλημα και όχι του Πούτιν.
(πηγή: abc.az/eng/news/main/79700.html)
www.elkosmos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου