Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

Κύμα διαφθοράς... πνίγει τον Ραχόι

Διαδηλωτές στη Βαρκελώνη διαμαρτύρονται για το σκάνδαλο διαφθοράς στο οποίο εμπλέκονται ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι και κορυφαία στελέχη του Λαϊκού Κόμματος Η δημοσιονομική λιτότητα βλάπτει σοβαρά την πολιτική σταθερότητα. Επειτα από την Ελλάδα, την Ολλανδία, την Ιταλία και την Πορτογαλία, ήρθε πλέον και η σειρά της Ισπανίας να εισέλθει στην ομάδα των «κυβερνητικά ασταθών» χωρών.

Συγκεκριμένα στην περίπτωση της Μαδρίτης και σε αντίθεση με τις άλλες χώρες, οι ολοένα εντονότεροι πολιτικοί κλυδωνισμοί περιστρέφονται γύρω από ένα σκάνδαλο χρηματισμού στο οποίο εμπλέκονται κορυφαία στελέχη του κυβερνώντος κεντροδεξιού Λαϊκού Κόμματος...


Ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι καθώς και η γενική γραμματέας Μαρία Ντολόρες Κοσπέδαλ φέρονται την περίοδο 2009-2010 να έλαβαν παράνομα «δωράκια» ύψους συνολικά 90.000 ευρώ από επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον κατασκευαστικό κλάδο.
Τουλάχιστον αυτό λέγεται πως υποστήριξε στην κατάθεσή του ενώπιον του ανακριτή ο ήδη προφυλακισμένος για την υπόθεση πρώην ταμίας του Λαϊκού Κόμματος, Λουίς Μπάρθενας, ο οποίος μάλιστα φέρεται να διατηρούσε στενές επαφές με τον Ραχόι μέχρι πρότινος, ακόμη και μέσα από τη φυλακή.
Αυτό ωστόσο που γιγαντώνει το κλίμα αστάθειας στη χώρα είναι ακριβώς το γεγονός πως το εν λόγω σκάνδαλο ξετυλίγεται εν μέσω ύφεσης και περικοπών σε Παιδεία-Υγεία, με την ανεργία στα ύψη (πάνω από το 27%) και την κυβέρνηση ανήμπορη να καλύψει τα κενά στον προϋπολογισμό.
Από την πλευρά τους, οι αντιπολιτευόμενοι σοσιαλιστές απείλησαν χθες πως θα καταθέσουν πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης. Εάν όντως κάνουν την απειλή τους πράξη, θα είναι μόλις η τρίτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο στην Ισπανία μετά το 1975 και τον θάνατο του δικτάτορα Φράνκο.
Επί της ουσίας ωστόσο το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα δεν κινδυνεύει, καθώς διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία ώστε να επιβιώσει στη διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης. «Γνωρίζω ότι δεν διαθέτω αρκετές έδρες, αλλά θέλω να τον δω να παρουσιάζεται ενώπιον του σώματος», διακήρυξε χθες ο ηγέτης των σοσιαλιστών Αλφρέδο Πέρεθ Ρουμπαλκάμπα αναφερόμενος στον πρωθυπουργό.
Αυτό που επιχειρεί η αντιπολίτευση είναι να αναγκάσει τον Ραχόι να «ρίξει τα μούτρα του» και να εμφανιστεί ενώπιον του κοινοβουλίου προκειμένου να απαντήσει υπό μορφή απολογίας σε ερωτήσεις αναφορικά με το σκάνδαλο, πράγμα ωστόσο που ο ίδιος αρνείται πεισματικά να κάνει.
«Θα ολοκληρώσω τη θητεία για την οποία με εξέλεξαν οι Ισπανοί» και «δεν θα υποκύψω σε εκβιασμούς», διεμήνυσε από την πλευρά του ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος μάλιστα παρουσιάστηκε αισιόδοξος πως τα χειρότερα βρίσκονται πίσω στην οικονομία και δήλωσε αποφασισμένος να ολοκληρώσει το πρόγραμμα των δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων που έχει ήδη ξεκινήσει (πριν από τις επόμενες εκλογές, που είναι προγραμματισμένες για το 2015).
Το πρόβλημα ωστόσο είναι πως το εν λόγω πρόγραμμα, αν και εξαιρετικά επίπονο για τον λαό, δεν έχει μέχρι στιγμής αποδώσει τα προσδοκώμενα οφέλη, ενώ οι χειρισμοί του Ραχόι έχουν δημιουργήσει ρήγματα ακόμη και εντός του κυβερνώντος κεντροδεξιού κόμματος.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ

www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου