Παρασκευή 3 Μαΐου 2013

Οι Βορειοευρωπαίοι έχουν κερδίσει...από την κρίση χρέους

Οι Βορειοευρωπαίοι έχουν κερδίσει...από την κρίση χρέους  Οι Βορειοευρωπαίοι φορολογούμενοι δεν έχουν χάσει ούτε ένα λεπτό του ευρώ από την κρίση χρέους που πλήττει εδώ και 3,5 χρόνια την Ευρώπη!



Την ίδια ώρα οι κυβερνήσεις της Γερμανίας, της Φινλανδίας, της Ολλανδίας, ακόμα και της Γαλλίας έχουν εξοικονομήσει δεκάδες δισ. ευρώ κυρίως λόγω της πτώσης των επιτοκίων με τα οποία δανείζονται από τις αγορές.
Τα παραπάνω επισημαίνει σε ανάλυσή του το πρακτορείο Reuters, καυτηριάζοντας συνάμα το γεγονός ότι καθ' όλη τη διάρκεια της κρίσης, οι ευρωσκεπτικιστές του Βορρά διατυμπάνιζαν ότι δεν μπορεί οι φορολογούμενοι των χωρών τους να πληρώνουν τις... αμαρτίες των άσωτων χωρών του Νότου.
Τονίζει δε ότι...
το κόστος για τον Γερμανό φορολογούμενο από τα πακέτα διάσωσης των κρατών της περιφέρειας είναι και το βασικό θέμα συζήτησης εν όψει των εκλογών στη Γερμανία, όπου η Ανγκελα Μέρκελ διεκδικεί την καγκελαρία για τρίτη θητεία.
Η ανάλυση του πρακτορείου Reuters, την οποία υπογράφει ο Jan Strupc-zewski, είναι άκρως διαφωτιστική. Τα πακέτα στήριξης στην Ευρωζώνη συνολικά ξεπερνούν πλέον τα 400 δισ. ευρώ. Τα κράτη του ευρωπαϊκού Βορρά, όμως, όχι μόνο δεν έχουν χάσει ούτε σεντς αλλά απεναντίας βγαίνουν κερδισμένα.
Εκθεση της γερμανικής ασφαλιστικής Allianz καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το Βερολίνο εξοικονόμησε περί τα 10,2 δισ. ευρώ την περίοδο 2010 - 2012 λόγω του χαμηλότερου κόστους δανεισμού, καθώς οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων μειώθηκαν από το 3,39% στο 1,18%.
Μία ακόμη έρευνα, του Jens Boysen - Hogrefe, του οικονομικού ινστιτούτου IfW, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο γερμανικός προϋπολογισμός γλίτωσε 8,6 δισ. ευρώ το 2011 και 9,6 δισ. το 2012, λόγω των χαμηλότερων επιτοκίων της ΕΚΤ, ενώ παράλληλα οι επενδυτές που αναζητούσαν οάσεις ασφαλείας προτίμησαν τη Γερμανία για τις τοποθετήσεις τους. Για το 2013, εκτιμά ότι ο θετικός αντίκτυπος για τον γερμανικό προϋπολογισμό θα ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ.
Γερμανικά κέρδη
«Εάν προσθέσουμε τα πλεονεκτήματα από τα επιτόκια που δημιουργήθηκαν την περίοδο 2010 - 2012 και από εκείνα που θα απολαύσει η Γερμανία τα επόμενα χρόνια, τότε καταλήγουμε σε ένα συνολικό θετικό αντίκτυπο για τον γερμανικό προϋπολογισμό ύψους 67 δισ. ευρώ», αναφέρει η έκθεση της Allianz και συμπληρώνει: «Αυτό αρκεί για να μειώσει τον λόγο χρέους προς ΑΕΠ της Γερμανίας κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες».

Ο αναλυτής του Reuters επισημαίνει ότι μία βασική αιτία της παρανόησης για τους φορολογούμενους του ευρωπαϊκού Βορρά είναι η διαφορά μεταξύ αυτών των πακέτων στήριξης και του πραγματικού δανεισμού. Αναφέρει ότι τα πακέτα στήριξης αφορούν κυρίως εγγυήσεις στους μηχανισμούς στήριξης της Ευρωζώνης και σε πολύ μικρότερο βαθμό πραγματικό δανεισμό.
Θέτει το παράδειγμα της Φινλανδίας και καταγράφει ότι η κεντρική τράπεζα της χώρας συνεισέφερε 227 εκατ. ευρώ στον φινλανδικό προϋπολογισμό σε κέρδη που αποκόμισε από τις τοποθετήσεις της σε ομόλογα της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. Τα κέρδη αυξήθηκαν κατά 40% από το 2011. Για το 2013 τα κέρδη υπολογίζονται στα 360 εκατ. ευρώ...

www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου