Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

ΚΑΤΑΡΓΟΥΝ ΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ - Απολύουν όλους τους συμβασιούχους που δικαιώθηκαν δικαστικά



Κατάργηση της Δικαιοσύνης και θεσμική εκτροπή συνιστά η απόφαση της κυβέρνησης να προωθήσει νομοθετική ρύθμιση μέσω του πολυνομοσχεδίου που θα απολύει όσους συμβασιούχους έχουν επιστρέψει στο Δημόσιο με προσωρινή δικαστική διαταγή. Η ρύθμιση αυτή έχει προκαλέσει σφοδρή σύγκρουση μεταξύ του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Α. Μανιτάκη, ο οποίος είναι και ο εμπνευστής της, και του υπουργού Δικαιοσύνης Α. Ρουπακιώτη, ο οποίος διαμηνύει πώς δεν πρόκειται να περάσει μία τέτοια ρύθμιση...


Η εσωκομματική κόντρα στη ΔΗΜΑΡ, αφού και οι δύο υπουργοί προέρχονται από το κόμμα, προκαλεί τριγμούς και στην κυβέρνηση, αφού ο ύπουλος αυτός τρόπος φαίνεται πώς έχει εξαρχής επιλεγεί προκειμένου να απολυθούν οι 15.000 Δημόσιοι Υπάλληλοι, όπως έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με την τρόικα. Ο αριθμός αυτός και ειδικά οι 4.000 απολύσεις που σχεδιάζονται εντός του 2013 δεν μπορούν να καλυφθούν από τους «επίορκους» και έτσι η κυβέρνηση μεθοδεύει αυτή την αντισυνταγματική ρύθμιση.

Ο ίδιος ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Ρουπακιώτης τη χαρακτήρισε αντισυνταγματική (λες και αυτή της διαθεσιμότητας ή της εφεδρείας δεν ήταν), ενώ την προωθεί ο έγκριτος καθηγητής συνταγματικού δικαίου και αριστερών φρονημάτων κ. Μανιτάκης. Αν έχεις τέτοιους συνταγματολόγους τι να τους κάνεις τους… εχθρούς.

Δεν εξετάζουμε το θέμα το συμβασιούχων, αν δηλαδή μπήκαν με ρουσφέτι ή αξιοκρατικά μέτρα, αλλά το θέμα της κατάλυσης της Δικαιοσύνης. Η ρύθμιση αυτή αποκλείεται να προωθείτο σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα που σέβεται τους θεσμούς και εφαρμόζει το Σύνταγμα και τους νόμους.

Οι εργατολόγοι μέσω της Ενώσεως τους επισημαίνουν πώς «η συρρίκνωση της προσωρινής δικαστικής προστασίας των εργαζομένων δεν είναι απλά αντισυνταγματική, αλλά συνιστά θεσμική εκτροπή ειδικά όταν καταργεί όλες τις δικαστικές αποφάσεις που προστατεύουν χιλιάδες εργαζομένους». Αναφέρουν πώς αν περάσει αυτή η ρύθμιση οι προσωρινές διαταγές καταργούνται και τα ασφαλιστικά μέτρα θα ισχύουν μόνο αν δικασθούν εντός εννέα μηνών από τότε που υποβλήθηκε η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων.

Κάτι τέτοιο βέβαια δεν μπορεί να γίνει, αφού η εκδίκαση τέτοιων υποθέσεων μπορεί να πάρει και χρόνια. Άρα οι συμβασιούχοι περνούν στην ανεργία. Κατά τα άλλα, ο κ. Σαμαράς βλέπει να μειώνεται η τάση αύξησης της ανεργίας.

Το ειρωνικό και εξοργιστικό δε είναι πως πριν τρεις εβδομάδες ψηφίστηκε από τη Βουλή ακριβώς αντίθετη ρύθμιση με αυτή που προωθείται τώρα για τη διασφάλιση των συμβασιούχων. Και στη ρύθμιση αυτή είχε βάλει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του ο κ. Μανιτάκης.

Δηλαδή καταργείται η διάταξη Ρουπακιώτη με την οποία το δικαστήριο μπορεί να διατάξει «ως ασφαλιστικό μέτρο την προσωρινή απασχόληση του εργαζόμενου, μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης επί της αγωγής για την κυρία υπόθεση», αλλά και όσες αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων έχουν εκδοθεί και διατάσσουν την επαναπρόσληψη εργαζομένων, ενώ αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων που αφορούν εργαζομένους μπορούν να εκδοθούν μόνο για τυπικούς λόγους. Όπως είναι για μη έγγραφη απόλυση (αλλά προφορική) εργαζομένου, για απόλυση χωρίς καταβολή της νόμιμης αποζημίωσης, κ.λπ.

Αντίθετα, στις περιπτώσεις απολύσεως εργαζομένων, δεν μπορεί να εκδοθεί απόφαση ασφαλιστικών μέτρων. Επί της ουσίας, δηλαδή, για τις περιπτώσεις εκείνες που η καταγγελία της σύμβασης είναι καταχρηστική.

Με άλλα λόγια η κυβέρνηση στήνει τη… βιομηχανία απολύσεων ώστε να ικανοποιηθεί η τρόικα.

 www.anti-ntp.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου