του Κώστα Πικραμένου*
Ο όρος Neo-Οttomanism (Νεο-οθωμανισμός) εισήχθη στο δημόσιο ακαδημαϊκο διάλογο στα μέσα της περασμένης δεκαετίας. Μετά την ανάληψη της ηγεσίας του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών από τον καθηγητή Αχμέτ Νταβούτογλου ο συγκεκριμένος όρος χρησιμοποιείται πλέον κατά κόρον τόσο από τα ΜΜΕ όσο και από τις πολιτικές ελίτ των γειτονικών με την Τουρκία κρατών.
Οι περισσότεροι πολιτικοί, δημοσιογράφοι, διπλωμάτες και πανεπιστημιακοί χρησιμοποιούν τον όρο «νεο-οθωμανισμός» για να εξηγήσουν...
συγκεκριμένες πολιτικές και επιλογές της Τουρκίας στον εγγύς Βαλκανικό και Ευρω-ασιατικό χώρο. Ελάχιστοι όμως γνωρίζουν τον εννοιολογικό προσδιορισμό του Νεο-οθωμανισμού.
Ορισμός: Νεο-οθωμανισμός είναι μία νέα φαντασίωση της σύγχρονης Τουρκίας η οποία πηγάζει από τη γεωγραφία και την ιστορία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Οι θεωρητικοί του Νεο-οθωμανισμού
Πρόκειται για πανεπιστημιακούς με σπουδές στο εξωτερικό, πολύ καλή γνώση της Αγγλικής γλώσσας και κοσμοπολίτικη θεώρηση της διεθνούς σκηνής. Οι άνθρωποι αυτοί κινούνται πέριξ του Αχμέτ Νταβούτογλου και λειτουργούν ως κομιστές της νεο-οθωμανικής φαντασίωσης συμμετέχοντας σε ημερίδες και συνέδρια τόσο σε Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες όσο και στις ΗΠΑ.
Συγκεκριμένα οι θεωρητικοί του Νεο-οθωμανισμού είναι οι: Ibrahim Kalin, Hakan Yavuz, Βulent Aras, Ηakan Fidan. Oι άνθρωποι αυτοί είναι απολύτως άγνωστοι στο Ελληνικό κοινό και στη συντριπτική πλειονότητα πολιτικών, δημοσιογράφων και αναλυτών.
Ο Ιbrahim Kalin (2η φωτογραφία) είναι σύμβουλος Εξωτερικής πολιτικής του Τούρκου Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν και επικεφαλής του Γραφείου Δημόσιας Διπλωματίας που υπάγεται απευθείας στον Γραφείο Πρωθυπουργίας της Τουρκικής Κυβέρνησης. Ο Κalin έχει επισκεφτεί επανειλλημένως την Αθήνα (με τον Εγεμέν Μπαγίς, υπεύθυνο Ευρωπαϊκών υποθέσεων της Τουρκίας) προκειμένου να «εξηγήσει» στον, αλήστου μνήμης, κ. Δρούτσα (πρώην ΥΠΕΞ) αλλά και στα στελέχη του ΕΛΙΑΜΕΠ, κεκλεισμένων των θυρών, το …όραμα της Τουρκίας για την νεο-οθωμανική Ελλάδα του 21ου αιώνα. Ο Κalin έχει διδάξει Ιστορία του Ισλάμ σε αμερικανικά πανεπιστήμια, αρθρογραφεί στην αγγλόφωνη έκδοση της εφημερίδας ΖΑΜΑΝ (συμφερόντων κοινότητας Φετουλάχ Γκιουλέν) και έχει αναλάβει πρωτοβουλίες στο πλαίσιο εδραίωσης των σχέσεων της Τουρκίας με το Μουσουλμανικό κόσμο. (1,2 δις πιστοί)
Ο Βulent Aras είναι το «δεξί χέρι» του Τούρκου ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου. Μόλις ο Νταβούτογλου ανέλαβε το Υπουργείο Εξωτερικών (2009) ο Βulent Aras διορίστηκε επικεφαλής του Κέντρου Στρατηγικών Μελετών (SAM) του Τουρκικού ΥΠΕΞ, δηλαδή του πλέον νευραλγικού τομέα Ανάλυσης και Σχεδιασμού της Τουρκικής Διπλωματίας. Είναι εκ των ιδρυτών του SETAV, ισχυρού φιλοκυβερνητικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών της Τουρκίας που χρηματοδοτείται από κονδύλια του Τουρκικού ΥΠΕΞ. (Όπως αντιστοίχως το «Ελληνικό» ΕΛΙΑΜΕΠ, μόνο που οι Τούρκοι παράγουν …έργο και έρευνα για την πατρίδα τους).
Ο Hakan Yavuz (3η φωτογραφία) είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Salt Lake City των ΗΠΑ. Απολαμβάνει μεγάλης εκτίμησης στους κύκλους Τουρκολογίας σε Ευρώπη και Αμερική. Έχει συγγράψει με τον John Esposito (καθηγητή του Πανεπιστημίου Georgetown) το πόνημα «Toυρκικό Ισλάμ και Κοσμικότητα: Το κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν». Σημερα διδάσκει στο Κέντρο Μέσης Ανατολής στο Salt Lake City. Δεν κατέχει επίσημα κρατική θέση στην Τουρκία αλλά διαθέτει μεγάλη επιρροή στο ακαδημαϊκό κατεστημένο των ΗΠΑ
Ο Ηakan Fidan είναι Διοικητής της ΜΙΤ (Milli Istihbarat Teskilati), της μυστικής υπηρεσίας πληροφοριών της Τουρκίας. Πρώην στρατιωτικός με αξιόλογες σπουδές εκπόνησε διατριβή για την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών πληροφοριών της γείτονας χώρας. Διέτελε Διοικητής του Κρατικού Οργανισμού Αναπτυξιακής Βοήθειας (ΤΙΚΑ) και Υποδιοικητής της ΜΙΤ επί θητείας Τανέρ.
Τα εργαλεία του Νεο-οθωμανισμού
H Toυρκική ήπια δύναμη διαθέτει ένα ευρύ φάσμα εργαλείων και μηχανισμών οι οποίοι απολαμβάνουν αδράς χρηματοδότησης τόσο από κρατικούς πόρους όσο και από επιχειρήσεις του λεγόμενου Ισλαμικού κεφαλαίου. Παρουσιάζουμε ενδεικτικά τις πλέον δραστήριες οργανώσεις τον προυπολογισμό των οποίων θα ζήλευαν σήμερα ακόμη και Ελληνικά Υπουργεία.
Υπουργοί, Βουλευτές, Κρατικοί Αξιωματούχοι, στελέχη του ΑΚΡ τιμούν με την παρουσία τους τις εκδηλώσεις και τις δράσεις των κάτωθι ΜΚΟ και Κρατικών Φορέων στα πλαίσια της Δημόσιας Διπλωματίας. Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρώην Διοικητής του ΤΙΚΑ είναι σήμερα Διοικητής των Μυστικών Υπηρεσιών της Τουρκίας. Σύμπτωση άραγε;
TIKA
Ο Τουργκουτ Οζάλ προκειμένου να κερδίσει «τις καρδιές» του Τουρκικού κόσμου της Κεντρικής Ασίας, του Καυκάσου και των Βαλκανίων ίδρυσε το 1992 τον Οργανισμό Ανάπτυξης και Συνεργασίας (ΤΙΚΑ). Την περίοδο 1992-2002 ο ετήσιος προυπολογισμός του ΤΙΚΑ αφορούσε μερικές δεκάδες εκατομμύρια δολλάρια με προτεραιότητα τις τουρκόφωνες χώρες της Ασίας. Μόλις ήλθε στην εξουσία το ΑΚΡ (το 2002) ο προυπολογισμός του ΤΙΚΑ εκτινάχθηκε από 85 εκ δολλάρια στα …967 εκ δολλάρια (το 2010) ! (Σημ: Ο προυπολογισμός της ΕΥΠ είναι πολύ χαμηλότερος του ΤΙΚΑ)
Το ΤΙΚΑ δραστηριοποιείται όχι μόνο σε ανθρωπιστικές δράσεις εν καιρώ φυσικών καταστροφών αλλά και σε αναπτυξιακά έργα όπου την μερίδα του λέοντος των κατά τόπους εργολαβιών λαμβάνουν οι κατασκευαστικές επιχειρήσεις της MUSIAD.
Γραφείο Δημόσιας Διπλωματίας
Πρόσφατα ιδρύθηκε υπό την αιγίδα του Γραφείου του Πρωθυπουργού της Τουρκίας, το Γραφείο Δημόσιας Διπλωματίας το οποίο διευθύνει ο Ιbrahim Kalin, θεωρητικός του Νεοθωμανισμού. Το συγκεκριμένο γραφείο χρηματοδοτείται από το Γραφείο της Πρωθυπουργίας και έχει ως στόχο μεταξύ άλλων την προστασία, αναπαλαίωση ή συντήρηση Οθωμανικών Μνημείων στα Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και την Κεντρική Ασία. Όσον αφορά στην Ελλάδα, στόχος είναι η λειτουργία του Fethiye τζαμί στην Αθήνα και η Καβάλα σε πρώτη φάση. Αυτός είναι και ο λόγος που έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή των Οθωμανικών μνημείων της Ελλάδος από το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.
ΤURK KIZILAY
H Τουρκική Ημισέληνος δραστηριοποιείται σε μουσουλμανικές «χώρες στόχους» όπως η Γάζα, η Σομαλία, το Ιράν, το Κιργιστάν, το Ουζμπεκιστάν, η Συρία, το Μπαγκλαντες. Αποτελεί μηχανισμό soft power (ήπια δύναμη) και επιδιώκει μέσω ανθρωπιστικών αποστολών να κερδίσει «τις καρδιές του τοπικού πληθυσμού». Με αυτό το τρόπο βελτιώνεται η εικόνα της Τουρκίας ως ηγέτιδας του μουσουλμανικού κόσμου και ανοίγονται «αγορές» για τις εξαγωγικές και κατασκευαστικές εταιρίες της Τουρκίας. Την ίδια στιγμή η δραστηριότητα της Τουρκικής Ημισελήνου στην ΝΑ Τουρκία στοχεύει στην «χειραγώγηση» του κουρδικού πληθυσμού σε πλήρη συνεργασία με τους τοπικούς βουλευτές του ΑΚΡ.
Τurkish Airlines
Oι Τουρκικές Αερογραμμές αναδείχτηκαν η καλύτερη αεροπορική εταιρία της Ευρώπης για τα έτη 2011-2012. Τα τελευταία χρόνια έχει επεκτείνει τα δρομολόγια της συνδέοντας την Κών/πολη με πολλές αφρικανικές και ασιατικές πρωτεύουσες. Είναι χορηγός του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Μπάσκετ και της ομάδας καλαθοσφαίρισης του Αμαρουσίου! Έχει ξεκινήσει δρομολόγια στη γραμμή Θεσσαλονική – Κων/πολη και φιλοδοξεί να επεκταθεί και σε νέους προορισμούς. Η κατάργηση της βίζας για υπηκόους τρίτων χωρών και τα νέα δρομολόγια των ΤΑ οδηγούν χιλιάδες αφρικανούς στη Πόλη και από εκεί στον Έβρο και τα παράλια της Μικράς Ασίας προκειμένου να εισέλθουν παράνομα στην Ευρώπη…
KIMSE YOK MU
Πρόκειται για την ανθρωπιστική οργάνωση της κοινότητας Φετουλάχ Γκιουλέν. Ιδρύθηκε το 2004 από στελέχη του τηλεοπτικού σταθμού Samanyolu και είναι ιδιαίτερα δραστήρια στην ΝΑ Τουρκία. Διατηρεί παραρτήματα σε 29 πόλεις της Τουρκίας ενώ στο εξωτερικό έχει πραγματοποιήσει ανθρωπιστικές αποστολές στη Παλαιστίνη, Λίβανο, Περού, Μπαγκλαντες, Σουδάν, Κίνα, Γάζα και Αϊτή.
YUNUS EMRE
Πρόκειται για Κέντρα Τουρκισμού όπου προβάλλεται η Τουρκική Κουλτούρα και Γλώσσα. Λειτουργεί στα πρότυπα του Γαλλικού Ινστιτούτου ή του Γερμανικού Goethe. Στόχος είναι η πολιτιστική διεισδυση σε χώρες με μουσουλμανικές κοινότητες προκειμένου να εδραιωθεί η νοσταλγία για το Οθωμανικό παρελθόν και να ενισχυθεί η έλξη για τη σύγχρονη Τουρκία. Σήμερα τα Πολιτιστικα Κέντρα Υunus Emre λειτουργούν σε 24 χώρες σε ολόκληρο το κόσμο (σε Ευρώπη, Ασία και Μέση Ανατολή). Σύντομα και στην Ελλάδα;
IHH
Η ΜΚΟ «Ιnsan Hak ve Hurriyetleri» πρόσκειται στους Αδελφούς Μουσουλμάνους και την Παλαιστινιακή Χαμάς. Συνεργάζεται με τους επίσημους κρατικούς φορείς ανθρωπιστικής βοήθειας της Τουρκίας (ΤΙΚΑ, Τurk Kizilay). To Μάιο 2010 μίσθωσαν το ΜΑVI MARMARA το οποίο και κατελήφθη από τους Ισραηλινούς ΟΥΚ στα διεθνή χωρικά ύδατα, έξω από τη Γάζα, με 9 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες.
Ελληνικός Νεο-οθωμανισμός
Από τις αρχές του 21ου αιώνα επιχειρείται μία «διακριτική αναβίωση» της Οθωμανικής επιρροής μέσω μηχανισμών ήπιας δύναμης (soft power). H πολιτική «μηδενικών προβλημάτων» με τις γειτονικές χώρες αποτελεί θεωρητική πλατφόρμα του Αχμέτ Νταβούτογλου προκειμένου να λειτουργήσει ως πλαίσιο άσκησης ήπιας δύναμης.
Έτσι εξηγείται η πρόταση για σύσταση Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Ελλάδος – Τουρκίας που υπέβαλε ο Αχμέτ Νταβούτογλου την άνοιξη του 2010. Ο ΓΑΠ αλλά και ο νυν Πρωθυπουργός «τσίμπησαν» το δόλωμα Νταβούτογλου και συνεχίζουν μία επικίνδυνη για τα Εθνικά συμφέροντα τακτική. Ελπίζουμε η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΞ να διαβάσει το παρόν άρθρο με προσοχή…
Όσον αφορά στην σταδιακή μετατροπή της Ελλάδος σε νεο-οθωμανική επαρχία (yeni osmanli vilayeti) τα «σημεία των καιρών» είναι ορατά αν και σε πρώτη φάση δρομολογείται μία αναγνωριστική προσέγγιση. Συγκεκριμένα:
1) Η Υπουργική απόφαση Μαριέττας Γιαννάκου (Υπουργού Παιδείας επί κυβέρνησης ΝΔ) για εισαγωγή της Τουρκικής Γλώσσας στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
2) Η Ιδρυση Τμήματος Τουρκικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και η έκδοση στα ελληνικά του ΝUTUK (η ομιλία του Κεμάλ στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση)
3) Τα Ερευνητικά προγράμματα Οθωμανικής κληρονομιάς του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.
4) Οι ημερίδες «κεκλεισμένων των θυρών» του ΕΛΙΑΜΕΠ με τους ιθύνοντες του Νεο-οθωμανισμού στην Τουρκία (π.χ. βλ. την 4η φωτογραφία)
5) Η ταινία του Ηρακλή Μήλλα στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 2011
6) Η παραγωγή του ΣΚΑΙ για το «1821» με επιστημονικό υπεύθυνο τον Θάνο Βερέμη του ΕΛΙΑΜΕΠ
7) Η καταγραφή από το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών όλων των Οθωμανικών μνημείων στην Ελλάδα και η πίεση για άμεση αναστύλωση τους
8) Οι «παιδαγωγικές» εκδόσεις του Κέντρου για την Δημοκρατία στα Βαλκάνια με έδρα την Θεσσαλονίκη
9) Το αφιέρωμα του περιοδικού Aksiyon (συμφερόντων κοινότητας Φετουλάχ Γκιουλέν) για την Θεσσαλονίκη με τις δηλώσεις του Δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη.
10) Οι Τουρκικές Τηλεοπτικές Σειρές που τυγχάνουν επιχορήγησης από το Τουρκικό Υπουργείο Πολιτισμού και προβάλλονται στα Ελληνικά Ιδιωτικά κανάλια
11) Η δραστηριότητα του Δικτύου Ναβαρίνο στη Θεσσαλονική και η συνεργασία του με νεο-οθωμανικούς κύκλους
Οι πρωτοβουλίες Μπουτάρη
Ο Γιάννης Μπουτάρης, Δήμαρχος Θεσσαλονίκης (…λόγω αποχής;) έχει θέσει ως στόχο της θητείας του την προσέλκυση Τούρκων τουριστών με …κάθε κόστος. Στα πλαίσια των δημοσίων σχέσεων του με Τούρκους θεσμικούς (Δημάρχους, Επιμελητήρια, Τουριστικούς Πράκτορες) αλλά και τον θεωρητικό της νέας φαντασίωσης περί Νεο-οθωμανισμού Αχμέτ Νταβούτογλου, ο Γιάννης Μπουτάρης ασυνείδητα λειτουργεί ως η 5η Φάλλαγα της Τουρκικής διείσδυσης στη Βόρεια Ελλάδα εν γένει.
Συνάντηση με Δημάρχους
H τουριστική και επιχειρηματική συνεργασία αλλά και θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη με τον δήμαρχο του κεντρικού δήμου της Άγκυρας, Τζάνκαγια, Μπουλέντ Τανίκ και τον πρώην δήμαρχο της τουρκικής πόλης Ντιντίμ, Μεχμέτ Σουσαλάν. Πρέπει να σημειώσουμε ότι η πόλη Ντιντίμ (Δίδυμα) βρίσκεται έναντι του Φαρμακονησίου και αποτελεί σταθμό μεταγωγών λαθρομεταναστών με βάση επίσημα Τουρκικά κρατικά έγγραφα. Αλήθεια ξέρει με ποιους συνδιαλέγεται ο Δήμαρχος…;
Συνάντηση με τον Πρόξενο
Για τη στελέχωση γραφείου εμπορικού ακολούθου της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη, την προώθηση της επιχειρηματικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και την αύξηση της προσέλευσης Τούρκων τουριστών στη Θεσσαλονίκη, συζήτησε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης με τον απερχόμενο Γενικό Πρόξενο της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη Χουσεϊν Οζντεμίρ στη διάρκεια εθιμοτυπικής συνάντησης στο Δημαρχείο.
Κατά την αποχαιρετιστήρια επίσκεψη του κ. Οζντεμίρ η οποία έγινε σε εγκάρδιο κλίμα επισημάνθηκαν και από τις δύο πλευρές οι δυνατότητες διεύρυνσης της οικονομικής συνεργασίας και της περαιτέρω προώθησης του τουρισμού, μετά την έναρξη της αεροπορικής σύνδεσης Θεσσαλονίκης-Κωνσταντινούπολης, με απευθείας πτήση, από την Turkish Airlines.
Συνάντηση με τον Νταβούτογλου
Τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, στο νέο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο εθιμοτυπικής συνάντησης.
Κατά τη διάρκεια της μισάωρης συζήτησής τους, ο κ. Μπουτάρης επισήμανε τις προτεραιότητες της νέας δημοτικής αρχής να αυξηθεί η τουριστική κίνηση από Τουρκία προς την Ελλάδα, αλλά και οι οικονομικές συναλλαγές μεταξύ ελληνικών και τουρκικών επιχειρήσεων και ενημέρωσε τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας για σειρά ταξιδιών που προγραμματίζει σε αστικά κέντρα της γείτονος.
Ο κ. Μπουτάρης ανέφερε πως ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα κάνει ό,τι μπορεί για να διευκολύνει τους Μουσουλμάνους κατοίκους της πόλης στην άσκηση των θρησκευτικών αναγκών τους, αλλά και για τη δημιουργία μουσουλμανικού κοιμητηρίου, το οποίο έχει ήδη προγραμματιστεί
Τα τσιτάτα του …κ. Γιάννη
«Η αύξηση του αριθμού των Τούρκων τουριστών που ήρθαν στην πόλη μάς ενθουσίασε και μας ώθησε σε αυτό το βήμα. Η πολιτιστική κληρονομιά της Θεσσαλονίκης και των γύρω δήμων προέρχεται από την Οθωμανική αυτοκρατορία. Εδώ υπάρχουν οθωμανικά μνημεία. Εμείς λοιπόν συζητήσαμε με τους γύρω δήμους και αποφασίσαμε να προβάλλουμε την οθωμανική κληρονομιά».
«Δεν είναι απελευθέρωση αλλά ενσωμάτωση στον Ελληνικό ιστό”. (…για τη Θεσσαλονίκη)
«Η πόλη έχει ανοιχτή την αγκαλιά της για τους Τούρκους αδελφούς μας για επιχειρηματικές, πνευματικές, καλλιτεχνικές και άλλες δραστηριότητες που θα μας φέρουν ακόμη πιο κοντά»
«Η πολιτική του Δήμου Θεσσαλονίκης λοιπόν, για την προσέλκυση του μέγιστου δυνατού αριθμού τουριστών από την Τουρκία στην Θεσσαλονίκη και στην γύρω περιοχή, υποβοηθούμενη από την ανάδειξη του κοινού Οθωμανικού μας παρελθόντος, δεν είναι τίποτα άλλο παρά η έκφραση σε τοπικό επίπεδο της επίσημης πολιτικής της κεντρικής διοίκησης και των διαφόρων οργάνων της είτε λέγονται αυτά Υπουργείο Εξωτερικών, Πολιτισμού είτε Τράπεζα της Ελλάδος.
«Συζητήσαμε για την κοινή πολιτιστική κληρονομιά που έχουμε και επαναφέραμε το θέμα της αδελφοποίησης της Θεσσαλονίκης με την πόλη της Σμύρνης»
Ο Νταβούτογλου για τον Μπουτάρη
«Δίνω το λόγο μου στον αγαπητό Γιάννη πως θα φροντίσω να προβάλλω τη Θεσσαλονίκη, και πως σε κάθε προσπάθειά του για ανάπτυξη της πόλης αυτής, θα βρίσκομαι στο πλευρό του»
«η Θεσσαλονίκη είναι πολύ τυχερή που έχει έναν Δήμαρχο με όραμα.
Ο Νεο-οθωμανισμός του Νταβούτογλου λειτουργεί όπως η Επανάσταση των ΝεοΤούρκων. Στην αρχή (το 1908) ξεκίνησε με το σύνθημα «Ελευθερία, Αδελφοσύνη, Ισότητα» και κατέληξε στο 3ο συνέδριο του Κομιτάτου Ένωσης και Προόδου (1911) με το σύνθημα “Turkiye Τurklerindir”.
Η συνάντηση στην ….Πόλη
Στις 20 Μαρτίου 2012 έλαβε χώρα μία σημαντική συνάντηση στην Πόλη με τεράστια γεωπολιτική/γεωοικονομική σημασία. Για πρώτη φορά στην ιστορία των Ελληνο-Τουρκικών σχέσεων (από την ίδρυση του Ελληνικού Κράτους) Έλληνες κρατικοί αξιωματούχοι και εκπρόσωποι του ΣΕΒ ζήτησαν από τους Τούρκους της ΤUSIAD/TUSKON/MUSIAD (κεμαλική και ισλαμική βιομηχανική τάξη αντίστοιχα) να…αγοράσουν την Ελλάδα!
3 κρατικοί αξιωματούχοι που κατέχουν θέσεις – κλειδιά στην διαδικασία ιδιωτικοποιήσεων ΔΕΚΟ και κρατικών υποδομών (αεροδρόμια, λιμάνια, ορυχεία, κα) συναντήθηκαν με Τούρκους εκπροσώπους επιχειρηματικών ενώσεων προκειμένου να τους πείσουν ότι τώρα πρέπει να …αγοράσουν το Ελληνικο βιλαέτι.
Οι συγκεκριμένοι αξιωματούχοι ενεργούσαν υπό την «υψηλή εποπτεία» των Λουκά Παπαδήμου, Βαγγέλη Βενιζέλου και Αντώνη Σαμαρά κατ εντολήν της Τροικας.
Ο Πάνος Πρωτόψαλτης, συντονιστής ιδιωτικοποιησεων του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ), ο Αριστομένης Συγκρός, διευθύνων συμβουλος του Invest in Greece SA, o Iωάννης Πατσιαβός, υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων του ΣΕΒ και ο Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος ΓΓ Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας του ΥΠΕΞ ασκώντας οικονομική διπλωματία παρουσίασαν στους Τουρκους βιομηχάνους την δραματική κατάσταση της Ελλάδος και την ελπίδα τους όπως το Τουρκικό κεφάλαιο επιστρέψει στο Yunan Vilayeti μετά από 200 χρόνια απουσίας!
Ο Αριστομένης Συγκρός δήλωσε ότι «η κρατική εταιρία Invest in Greece SA δεσμεύεται να διευκολύνει τους Τούρκους επιχειρηματίες που θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα». Πρότεινε ότι «ο τουρισμός, η ενέργεια, τα τρόφιμα και οι επικοινωνίες είναι οι τομείς που θα ενδιαφέρουν τους Τουρκους»
Ο Ιωάννης Πατσιαβός δήλωσε ότι «οι Τουρκικές επιχειρήσεις μπορούν να παίξουν κρίσιμο ρόλο(!) στην εξαγορά ή τη συμμετοχή τους στον ελληνικό ιδιωτικό τομέα σε μακροπρόθεσμη προοπτική».
Ο υπεύθυνος οικονομικής διπλωματίας της Ελλάδος, Κων/νος Παπαδόπουλος δήλωσε απερίφραστα ότι «θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να βοηθήσουμε τους Τούρκους επιχειρηματίες να ανακαλύψουν τις πλέον κερδοφόρες για αυτούς ευκαιρίες στην Ελλάδα…
ΕΛΛΑΣ 2013-2023
Η Ελλάδα έχει δύο στρατηγικές επιλογές για την επόμενη δεκαετία. Κανένα Μνημόνιο ή Τρόικα δεν της υπαγορεύει το δρόμο που θα ακολουθήσει σχετικά. Αποτελεί καθαρά στρατηγική επιλογή της εγχώριας ελίτ και μόνο. Παραθέτουμε τα δύο σενάρια:
Το απαισιόδοξο σενάριο
Η σταδιακή ένταξη της Ελλάδος στη δυναμική που δημιουργεί η Τουρκική οικονομία. Τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου θα αποκτήσουν άμεση οικονομική εξάρτηση από τη γείτονα χώρα (η αρχή έγινε με τα Πράσινα Διαβατήρια και την κατάργηση της βίζα τους θερινούς μήνες). Με αιχμή του δόρατος το λιμάνι της Σμύρνης και τα τουριστικά θέρετρα της Αλικαρνασσού και Μαρμαρίδας ο «τούρκοτουρισμός» θα συντηρεί κατ΄ουσίαν τους εναπομείναντες κατοίκους της Λέσβου, Χίου, Σάμου και Δωδεκανήσων. Ήδη οι τοπικές κοινωνίες στα νησιά του Αν. Αιγαίου στρέφουν τις ελπίδες τους στη Μικρασιατική Ακτή. Τούρκοι επιχειρηματίες θα εξαγοράσουν μαρίνες, αεροδρόμια και λιμάνια καθώς και ιδιωτικές προβληματικές επιχειρήσεις δημιουργώντας σταδιακά ένα ενιαίο οικονομικό χώρο γύρω από το Αιγαίο με κέντρο αποφάσεων την Πόλη κα τη Σμύρνη. Η γνώση της τουρκικής γλώσσας θα θεωρείται σε λίγα χρόνια απαραίτητο προσόν για επαγγελματική σταδιοδρομία.
Το αισιόδοξο σενάριο
Η ανόρθωση της οικονομίας μέσω της παραγωγής προϊόντων τα οποία θα καταναλώνει η παγκόσμια αγορά στις δεκαετίες που έρχονται. Τα προϊόντα αυτά θα πρέπει να χαρακτηρίζονται από υψηλή τεχνολογική προστιθέμενη αξία. Η βιοτεχνολογία, η νανο-τεχνολογία, τα φωτοβολταικα, η ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες, η υγεία αποτελούν τους στρατηγικούς τομείς. Ο Τουρισμός που θα απευθύνεται στις μεσαίες τάξεις αναδυόμενων οικονομιών όπως της Κίνας, της Ρωσίας, της Ινδίας και του Περσικού Κόλπου αποτελούν επίσης στρατηγική επιλογή. Όλα αυτά βεβαίως απαιτούν επενδύσεις τόσο σε οικονομικούς πόρους όσο και ανθρώπινους. Εδώ βρίσκεται η ευθύνη των Ελλήνων εφοπλιστών. Αν δεν επενδύσουν μαζικά τα υπερκέρδη τους στους εν λόγω τομείς η Ελλάδα θα βρεθεί σε επίπεδα Βουλγαρίας της δεκαετίας του ΄90.
Συμπέρασμα:
Η Ελληνικη βιομηχανική (όση έχει απομείνει) και εφοπλιστική τάξη και οι κρατικοί αξιωματούχοι που εφαρμόζουν τις πρόνοιες του Μνημονίου αντί να προσελκύσουν κεφάλαια από αναπτυσσόμενες χώρες του G20 (Kίνα, Ινδία, Ρωσία, Βραζιλία, Νότια Κορέα, Νότια Αφρική, Αυστραλία, Αραβικά Εμιράτα κα) απευθύνονται στους φίλους του Ερντογάν για να σώσουν την ελληνική οικονομία.
Φανταστείτε για παράδειγμα την Αρμενία να ζητάει από το Αζερμπαιτζάν να αγοράσει τις υποδομές της. Τη Βοσνία από τη Σερβία. Τη Γεωργία από τη Ρωσία. Τη Συρία από το Ισραήλ. Το Πακιστάν από την Ινδία. Την Νότια Κορέα από τη Β. Κορέα. Τη Κούβα από τις ΗΠΑ.
Μετά τα συλληπητήρια Αβραμόπουλου/Μπακογιάννη για τους νεκρούς Τούρκους στρατιώτες, τα ζεϊμπεκικα του ΓΑΠ, τις κουμπαριές Καραμανλή, το κινητό του Μπεγλίτη, τα Ίμια, το φιάσκο Οτσαλάν, τους S-300 και τη Μαδρίτη του Σημιτη, τα εκατοντάδες διαβήματα του ΥΠΕΞ, τις φωτιές στην Ελλάδα, τις φρεγάτες σε Σούνιο/Ραφήνα, τις 50 διερευνητικές επαφές, την καταδίκη του ΡΚΚ ως τρομοκρατική οργάνωση ήρθε η ώρα για την επίσημη παράδοση «γης και ύδατος» στο Τουρκικό κεφάλαιο.
*Ο Κώστας Πικραμένος είναι Σύμβουλος Εξαγωγών, ειδικός σε θέματα Εconomic Intelligence. (http://ekdotika.blogspot.com) – Το παραπάνω άρθρο αποτελεί αναδημοσίευση από το HELLENIC NEXUS Φεβρουαρίου.
proxeneio-stop.org
Ο όρος Neo-Οttomanism (Νεο-οθωμανισμός) εισήχθη στο δημόσιο ακαδημαϊκο διάλογο στα μέσα της περασμένης δεκαετίας. Μετά την ανάληψη της ηγεσίας του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών από τον καθηγητή Αχμέτ Νταβούτογλου ο συγκεκριμένος όρος χρησιμοποιείται πλέον κατά κόρον τόσο από τα ΜΜΕ όσο και από τις πολιτικές ελίτ των γειτονικών με την Τουρκία κρατών.
Οι περισσότεροι πολιτικοί, δημοσιογράφοι, διπλωμάτες και πανεπιστημιακοί χρησιμοποιούν τον όρο «νεο-οθωμανισμός» για να εξηγήσουν...
συγκεκριμένες πολιτικές και επιλογές της Τουρκίας στον εγγύς Βαλκανικό και Ευρω-ασιατικό χώρο. Ελάχιστοι όμως γνωρίζουν τον εννοιολογικό προσδιορισμό του Νεο-οθωμανισμού.
Ορισμός: Νεο-οθωμανισμός είναι μία νέα φαντασίωση της σύγχρονης Τουρκίας η οποία πηγάζει από τη γεωγραφία και την ιστορία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Οι θεωρητικοί του Νεο-οθωμανισμού
Πρόκειται για πανεπιστημιακούς με σπουδές στο εξωτερικό, πολύ καλή γνώση της Αγγλικής γλώσσας και κοσμοπολίτικη θεώρηση της διεθνούς σκηνής. Οι άνθρωποι αυτοί κινούνται πέριξ του Αχμέτ Νταβούτογλου και λειτουργούν ως κομιστές της νεο-οθωμανικής φαντασίωσης συμμετέχοντας σε ημερίδες και συνέδρια τόσο σε Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες όσο και στις ΗΠΑ.
Συγκεκριμένα οι θεωρητικοί του Νεο-οθωμανισμού είναι οι: Ibrahim Kalin, Hakan Yavuz, Βulent Aras, Ηakan Fidan. Oι άνθρωποι αυτοί είναι απολύτως άγνωστοι στο Ελληνικό κοινό και στη συντριπτική πλειονότητα πολιτικών, δημοσιογράφων και αναλυτών.
Ο Ιbrahim Kalin (2η φωτογραφία) είναι σύμβουλος Εξωτερικής πολιτικής του Τούρκου Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν και επικεφαλής του Γραφείου Δημόσιας Διπλωματίας που υπάγεται απευθείας στον Γραφείο Πρωθυπουργίας της Τουρκικής Κυβέρνησης. Ο Κalin έχει επισκεφτεί επανειλλημένως την Αθήνα (με τον Εγεμέν Μπαγίς, υπεύθυνο Ευρωπαϊκών υποθέσεων της Τουρκίας) προκειμένου να «εξηγήσει» στον, αλήστου μνήμης, κ. Δρούτσα (πρώην ΥΠΕΞ) αλλά και στα στελέχη του ΕΛΙΑΜΕΠ, κεκλεισμένων των θυρών, το …όραμα της Τουρκίας για την νεο-οθωμανική Ελλάδα του 21ου αιώνα. Ο Κalin έχει διδάξει Ιστορία του Ισλάμ σε αμερικανικά πανεπιστήμια, αρθρογραφεί στην αγγλόφωνη έκδοση της εφημερίδας ΖΑΜΑΝ (συμφερόντων κοινότητας Φετουλάχ Γκιουλέν) και έχει αναλάβει πρωτοβουλίες στο πλαίσιο εδραίωσης των σχέσεων της Τουρκίας με το Μουσουλμανικό κόσμο. (1,2 δις πιστοί)
Ο Βulent Aras είναι το «δεξί χέρι» του Τούρκου ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου. Μόλις ο Νταβούτογλου ανέλαβε το Υπουργείο Εξωτερικών (2009) ο Βulent Aras διορίστηκε επικεφαλής του Κέντρου Στρατηγικών Μελετών (SAM) του Τουρκικού ΥΠΕΞ, δηλαδή του πλέον νευραλγικού τομέα Ανάλυσης και Σχεδιασμού της Τουρκικής Διπλωματίας. Είναι εκ των ιδρυτών του SETAV, ισχυρού φιλοκυβερνητικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών της Τουρκίας που χρηματοδοτείται από κονδύλια του Τουρκικού ΥΠΕΞ. (Όπως αντιστοίχως το «Ελληνικό» ΕΛΙΑΜΕΠ, μόνο που οι Τούρκοι παράγουν …έργο και έρευνα για την πατρίδα τους).
Ο Hakan Yavuz (3η φωτογραφία) είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Salt Lake City των ΗΠΑ. Απολαμβάνει μεγάλης εκτίμησης στους κύκλους Τουρκολογίας σε Ευρώπη και Αμερική. Έχει συγγράψει με τον John Esposito (καθηγητή του Πανεπιστημίου Georgetown) το πόνημα «Toυρκικό Ισλάμ και Κοσμικότητα: Το κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν». Σημερα διδάσκει στο Κέντρο Μέσης Ανατολής στο Salt Lake City. Δεν κατέχει επίσημα κρατική θέση στην Τουρκία αλλά διαθέτει μεγάλη επιρροή στο ακαδημαϊκό κατεστημένο των ΗΠΑ
Ο Ηakan Fidan είναι Διοικητής της ΜΙΤ (Milli Istihbarat Teskilati), της μυστικής υπηρεσίας πληροφοριών της Τουρκίας. Πρώην στρατιωτικός με αξιόλογες σπουδές εκπόνησε διατριβή για την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών πληροφοριών της γείτονας χώρας. Διέτελε Διοικητής του Κρατικού Οργανισμού Αναπτυξιακής Βοήθειας (ΤΙΚΑ) και Υποδιοικητής της ΜΙΤ επί θητείας Τανέρ.
Τα εργαλεία του Νεο-οθωμανισμού
H Toυρκική ήπια δύναμη διαθέτει ένα ευρύ φάσμα εργαλείων και μηχανισμών οι οποίοι απολαμβάνουν αδράς χρηματοδότησης τόσο από κρατικούς πόρους όσο και από επιχειρήσεις του λεγόμενου Ισλαμικού κεφαλαίου. Παρουσιάζουμε ενδεικτικά τις πλέον δραστήριες οργανώσεις τον προυπολογισμό των οποίων θα ζήλευαν σήμερα ακόμη και Ελληνικά Υπουργεία.
Υπουργοί, Βουλευτές, Κρατικοί Αξιωματούχοι, στελέχη του ΑΚΡ τιμούν με την παρουσία τους τις εκδηλώσεις και τις δράσεις των κάτωθι ΜΚΟ και Κρατικών Φορέων στα πλαίσια της Δημόσιας Διπλωματίας. Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρώην Διοικητής του ΤΙΚΑ είναι σήμερα Διοικητής των Μυστικών Υπηρεσιών της Τουρκίας. Σύμπτωση άραγε;
TIKA
Ο Τουργκουτ Οζάλ προκειμένου να κερδίσει «τις καρδιές» του Τουρκικού κόσμου της Κεντρικής Ασίας, του Καυκάσου και των Βαλκανίων ίδρυσε το 1992 τον Οργανισμό Ανάπτυξης και Συνεργασίας (ΤΙΚΑ). Την περίοδο 1992-2002 ο ετήσιος προυπολογισμός του ΤΙΚΑ αφορούσε μερικές δεκάδες εκατομμύρια δολλάρια με προτεραιότητα τις τουρκόφωνες χώρες της Ασίας. Μόλις ήλθε στην εξουσία το ΑΚΡ (το 2002) ο προυπολογισμός του ΤΙΚΑ εκτινάχθηκε από 85 εκ δολλάρια στα …967 εκ δολλάρια (το 2010) ! (Σημ: Ο προυπολογισμός της ΕΥΠ είναι πολύ χαμηλότερος του ΤΙΚΑ)
Το ΤΙΚΑ δραστηριοποιείται όχι μόνο σε ανθρωπιστικές δράσεις εν καιρώ φυσικών καταστροφών αλλά και σε αναπτυξιακά έργα όπου την μερίδα του λέοντος των κατά τόπους εργολαβιών λαμβάνουν οι κατασκευαστικές επιχειρήσεις της MUSIAD.
Γραφείο Δημόσιας Διπλωματίας
Πρόσφατα ιδρύθηκε υπό την αιγίδα του Γραφείου του Πρωθυπουργού της Τουρκίας, το Γραφείο Δημόσιας Διπλωματίας το οποίο διευθύνει ο Ιbrahim Kalin, θεωρητικός του Νεοθωμανισμού. Το συγκεκριμένο γραφείο χρηματοδοτείται από το Γραφείο της Πρωθυπουργίας και έχει ως στόχο μεταξύ άλλων την προστασία, αναπαλαίωση ή συντήρηση Οθωμανικών Μνημείων στα Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και την Κεντρική Ασία. Όσον αφορά στην Ελλάδα, στόχος είναι η λειτουργία του Fethiye τζαμί στην Αθήνα και η Καβάλα σε πρώτη φάση. Αυτός είναι και ο λόγος που έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή των Οθωμανικών μνημείων της Ελλάδος από το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.
ΤURK KIZILAY
H Τουρκική Ημισέληνος δραστηριοποιείται σε μουσουλμανικές «χώρες στόχους» όπως η Γάζα, η Σομαλία, το Ιράν, το Κιργιστάν, το Ουζμπεκιστάν, η Συρία, το Μπαγκλαντες. Αποτελεί μηχανισμό soft power (ήπια δύναμη) και επιδιώκει μέσω ανθρωπιστικών αποστολών να κερδίσει «τις καρδιές του τοπικού πληθυσμού». Με αυτό το τρόπο βελτιώνεται η εικόνα της Τουρκίας ως ηγέτιδας του μουσουλμανικού κόσμου και ανοίγονται «αγορές» για τις εξαγωγικές και κατασκευαστικές εταιρίες της Τουρκίας. Την ίδια στιγμή η δραστηριότητα της Τουρκικής Ημισελήνου στην ΝΑ Τουρκία στοχεύει στην «χειραγώγηση» του κουρδικού πληθυσμού σε πλήρη συνεργασία με τους τοπικούς βουλευτές του ΑΚΡ.
Τurkish Airlines
Oι Τουρκικές Αερογραμμές αναδείχτηκαν η καλύτερη αεροπορική εταιρία της Ευρώπης για τα έτη 2011-2012. Τα τελευταία χρόνια έχει επεκτείνει τα δρομολόγια της συνδέοντας την Κών/πολη με πολλές αφρικανικές και ασιατικές πρωτεύουσες. Είναι χορηγός του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Μπάσκετ και της ομάδας καλαθοσφαίρισης του Αμαρουσίου! Έχει ξεκινήσει δρομολόγια στη γραμμή Θεσσαλονική – Κων/πολη και φιλοδοξεί να επεκταθεί και σε νέους προορισμούς. Η κατάργηση της βίζας για υπηκόους τρίτων χωρών και τα νέα δρομολόγια των ΤΑ οδηγούν χιλιάδες αφρικανούς στη Πόλη και από εκεί στον Έβρο και τα παράλια της Μικράς Ασίας προκειμένου να εισέλθουν παράνομα στην Ευρώπη…
KIMSE YOK MU
Πρόκειται για την ανθρωπιστική οργάνωση της κοινότητας Φετουλάχ Γκιουλέν. Ιδρύθηκε το 2004 από στελέχη του τηλεοπτικού σταθμού Samanyolu και είναι ιδιαίτερα δραστήρια στην ΝΑ Τουρκία. Διατηρεί παραρτήματα σε 29 πόλεις της Τουρκίας ενώ στο εξωτερικό έχει πραγματοποιήσει ανθρωπιστικές αποστολές στη Παλαιστίνη, Λίβανο, Περού, Μπαγκλαντες, Σουδάν, Κίνα, Γάζα και Αϊτή.
YUNUS EMRE
Πρόκειται για Κέντρα Τουρκισμού όπου προβάλλεται η Τουρκική Κουλτούρα και Γλώσσα. Λειτουργεί στα πρότυπα του Γαλλικού Ινστιτούτου ή του Γερμανικού Goethe. Στόχος είναι η πολιτιστική διεισδυση σε χώρες με μουσουλμανικές κοινότητες προκειμένου να εδραιωθεί η νοσταλγία για το Οθωμανικό παρελθόν και να ενισχυθεί η έλξη για τη σύγχρονη Τουρκία. Σήμερα τα Πολιτιστικα Κέντρα Υunus Emre λειτουργούν σε 24 χώρες σε ολόκληρο το κόσμο (σε Ευρώπη, Ασία και Μέση Ανατολή). Σύντομα και στην Ελλάδα;
IHH
Η ΜΚΟ «Ιnsan Hak ve Hurriyetleri» πρόσκειται στους Αδελφούς Μουσουλμάνους και την Παλαιστινιακή Χαμάς. Συνεργάζεται με τους επίσημους κρατικούς φορείς ανθρωπιστικής βοήθειας της Τουρκίας (ΤΙΚΑ, Τurk Kizilay). To Μάιο 2010 μίσθωσαν το ΜΑVI MARMARA το οποίο και κατελήφθη από τους Ισραηλινούς ΟΥΚ στα διεθνή χωρικά ύδατα, έξω από τη Γάζα, με 9 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες.
Ελληνικός Νεο-οθωμανισμός
Από τις αρχές του 21ου αιώνα επιχειρείται μία «διακριτική αναβίωση» της Οθωμανικής επιρροής μέσω μηχανισμών ήπιας δύναμης (soft power). H πολιτική «μηδενικών προβλημάτων» με τις γειτονικές χώρες αποτελεί θεωρητική πλατφόρμα του Αχμέτ Νταβούτογλου προκειμένου να λειτουργήσει ως πλαίσιο άσκησης ήπιας δύναμης.
Έτσι εξηγείται η πρόταση για σύσταση Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Ελλάδος – Τουρκίας που υπέβαλε ο Αχμέτ Νταβούτογλου την άνοιξη του 2010. Ο ΓΑΠ αλλά και ο νυν Πρωθυπουργός «τσίμπησαν» το δόλωμα Νταβούτογλου και συνεχίζουν μία επικίνδυνη για τα Εθνικά συμφέροντα τακτική. Ελπίζουμε η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΞ να διαβάσει το παρόν άρθρο με προσοχή…
Όσον αφορά στην σταδιακή μετατροπή της Ελλάδος σε νεο-οθωμανική επαρχία (yeni osmanli vilayeti) τα «σημεία των καιρών» είναι ορατά αν και σε πρώτη φάση δρομολογείται μία αναγνωριστική προσέγγιση. Συγκεκριμένα:
1) Η Υπουργική απόφαση Μαριέττας Γιαννάκου (Υπουργού Παιδείας επί κυβέρνησης ΝΔ) για εισαγωγή της Τουρκικής Γλώσσας στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
2) Η Ιδρυση Τμήματος Τουρκικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και η έκδοση στα ελληνικά του ΝUTUK (η ομιλία του Κεμάλ στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση)
3) Τα Ερευνητικά προγράμματα Οθωμανικής κληρονομιάς του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.
4) Οι ημερίδες «κεκλεισμένων των θυρών» του ΕΛΙΑΜΕΠ με τους ιθύνοντες του Νεο-οθωμανισμού στην Τουρκία (π.χ. βλ. την 4η φωτογραφία)
5) Η ταινία του Ηρακλή Μήλλα στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 2011
6) Η παραγωγή του ΣΚΑΙ για το «1821» με επιστημονικό υπεύθυνο τον Θάνο Βερέμη του ΕΛΙΑΜΕΠ
7) Η καταγραφή από το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών όλων των Οθωμανικών μνημείων στην Ελλάδα και η πίεση για άμεση αναστύλωση τους
8) Οι «παιδαγωγικές» εκδόσεις του Κέντρου για την Δημοκρατία στα Βαλκάνια με έδρα την Θεσσαλονίκη
9) Το αφιέρωμα του περιοδικού Aksiyon (συμφερόντων κοινότητας Φετουλάχ Γκιουλέν) για την Θεσσαλονίκη με τις δηλώσεις του Δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη.
10) Οι Τουρκικές Τηλεοπτικές Σειρές που τυγχάνουν επιχορήγησης από το Τουρκικό Υπουργείο Πολιτισμού και προβάλλονται στα Ελληνικά Ιδιωτικά κανάλια
11) Η δραστηριότητα του Δικτύου Ναβαρίνο στη Θεσσαλονική και η συνεργασία του με νεο-οθωμανικούς κύκλους
Οι πρωτοβουλίες Μπουτάρη
Ο Γιάννης Μπουτάρης, Δήμαρχος Θεσσαλονίκης (…λόγω αποχής;) έχει θέσει ως στόχο της θητείας του την προσέλκυση Τούρκων τουριστών με …κάθε κόστος. Στα πλαίσια των δημοσίων σχέσεων του με Τούρκους θεσμικούς (Δημάρχους, Επιμελητήρια, Τουριστικούς Πράκτορες) αλλά και τον θεωρητικό της νέας φαντασίωσης περί Νεο-οθωμανισμού Αχμέτ Νταβούτογλου, ο Γιάννης Μπουτάρης ασυνείδητα λειτουργεί ως η 5η Φάλλαγα της Τουρκικής διείσδυσης στη Βόρεια Ελλάδα εν γένει.
Συνάντηση με Δημάρχους
H τουριστική και επιχειρηματική συνεργασία αλλά και θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη με τον δήμαρχο του κεντρικού δήμου της Άγκυρας, Τζάνκαγια, Μπουλέντ Τανίκ και τον πρώην δήμαρχο της τουρκικής πόλης Ντιντίμ, Μεχμέτ Σουσαλάν. Πρέπει να σημειώσουμε ότι η πόλη Ντιντίμ (Δίδυμα) βρίσκεται έναντι του Φαρμακονησίου και αποτελεί σταθμό μεταγωγών λαθρομεταναστών με βάση επίσημα Τουρκικά κρατικά έγγραφα. Αλήθεια ξέρει με ποιους συνδιαλέγεται ο Δήμαρχος…;
Συνάντηση με τον Πρόξενο
Για τη στελέχωση γραφείου εμπορικού ακολούθου της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη, την προώθηση της επιχειρηματικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και την αύξηση της προσέλευσης Τούρκων τουριστών στη Θεσσαλονίκη, συζήτησε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης με τον απερχόμενο Γενικό Πρόξενο της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη Χουσεϊν Οζντεμίρ στη διάρκεια εθιμοτυπικής συνάντησης στο Δημαρχείο.
Κατά την αποχαιρετιστήρια επίσκεψη του κ. Οζντεμίρ η οποία έγινε σε εγκάρδιο κλίμα επισημάνθηκαν και από τις δύο πλευρές οι δυνατότητες διεύρυνσης της οικονομικής συνεργασίας και της περαιτέρω προώθησης του τουρισμού, μετά την έναρξη της αεροπορικής σύνδεσης Θεσσαλονίκης-Κωνσταντινούπολης, με απευθείας πτήση, από την Turkish Airlines.
Συνάντηση με τον Νταβούτογλου
Τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, στο νέο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο εθιμοτυπικής συνάντησης.
Κατά τη διάρκεια της μισάωρης συζήτησής τους, ο κ. Μπουτάρης επισήμανε τις προτεραιότητες της νέας δημοτικής αρχής να αυξηθεί η τουριστική κίνηση από Τουρκία προς την Ελλάδα, αλλά και οι οικονομικές συναλλαγές μεταξύ ελληνικών και τουρκικών επιχειρήσεων και ενημέρωσε τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας για σειρά ταξιδιών που προγραμματίζει σε αστικά κέντρα της γείτονος.
Ο κ. Μπουτάρης ανέφερε πως ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα κάνει ό,τι μπορεί για να διευκολύνει τους Μουσουλμάνους κατοίκους της πόλης στην άσκηση των θρησκευτικών αναγκών τους, αλλά και για τη δημιουργία μουσουλμανικού κοιμητηρίου, το οποίο έχει ήδη προγραμματιστεί
Τα τσιτάτα του …κ. Γιάννη
«Η αύξηση του αριθμού των Τούρκων τουριστών που ήρθαν στην πόλη μάς ενθουσίασε και μας ώθησε σε αυτό το βήμα. Η πολιτιστική κληρονομιά της Θεσσαλονίκης και των γύρω δήμων προέρχεται από την Οθωμανική αυτοκρατορία. Εδώ υπάρχουν οθωμανικά μνημεία. Εμείς λοιπόν συζητήσαμε με τους γύρω δήμους και αποφασίσαμε να προβάλλουμε την οθωμανική κληρονομιά».
«Δεν είναι απελευθέρωση αλλά ενσωμάτωση στον Ελληνικό ιστό”. (…για τη Θεσσαλονίκη)
«Η πόλη έχει ανοιχτή την αγκαλιά της για τους Τούρκους αδελφούς μας για επιχειρηματικές, πνευματικές, καλλιτεχνικές και άλλες δραστηριότητες που θα μας φέρουν ακόμη πιο κοντά»
«Η πολιτική του Δήμου Θεσσαλονίκης λοιπόν, για την προσέλκυση του μέγιστου δυνατού αριθμού τουριστών από την Τουρκία στην Θεσσαλονίκη και στην γύρω περιοχή, υποβοηθούμενη από την ανάδειξη του κοινού Οθωμανικού μας παρελθόντος, δεν είναι τίποτα άλλο παρά η έκφραση σε τοπικό επίπεδο της επίσημης πολιτικής της κεντρικής διοίκησης και των διαφόρων οργάνων της είτε λέγονται αυτά Υπουργείο Εξωτερικών, Πολιτισμού είτε Τράπεζα της Ελλάδος.
«Συζητήσαμε για την κοινή πολιτιστική κληρονομιά που έχουμε και επαναφέραμε το θέμα της αδελφοποίησης της Θεσσαλονίκης με την πόλη της Σμύρνης»
Ο Νταβούτογλου για τον Μπουτάρη
«Δίνω το λόγο μου στον αγαπητό Γιάννη πως θα φροντίσω να προβάλλω τη Θεσσαλονίκη, και πως σε κάθε προσπάθειά του για ανάπτυξη της πόλης αυτής, θα βρίσκομαι στο πλευρό του»
«η Θεσσαλονίκη είναι πολύ τυχερή που έχει έναν Δήμαρχο με όραμα.
Ο Νεο-οθωμανισμός του Νταβούτογλου λειτουργεί όπως η Επανάσταση των ΝεοΤούρκων. Στην αρχή (το 1908) ξεκίνησε με το σύνθημα «Ελευθερία, Αδελφοσύνη, Ισότητα» και κατέληξε στο 3ο συνέδριο του Κομιτάτου Ένωσης και Προόδου (1911) με το σύνθημα “Turkiye Τurklerindir”.
Η συνάντηση στην ….Πόλη
Στις 20 Μαρτίου 2012 έλαβε χώρα μία σημαντική συνάντηση στην Πόλη με τεράστια γεωπολιτική/γεωοικονομική σημασία. Για πρώτη φορά στην ιστορία των Ελληνο-Τουρκικών σχέσεων (από την ίδρυση του Ελληνικού Κράτους) Έλληνες κρατικοί αξιωματούχοι και εκπρόσωποι του ΣΕΒ ζήτησαν από τους Τούρκους της ΤUSIAD/TUSKON/MUSIAD (κεμαλική και ισλαμική βιομηχανική τάξη αντίστοιχα) να…αγοράσουν την Ελλάδα!
3 κρατικοί αξιωματούχοι που κατέχουν θέσεις – κλειδιά στην διαδικασία ιδιωτικοποιήσεων ΔΕΚΟ και κρατικών υποδομών (αεροδρόμια, λιμάνια, ορυχεία, κα) συναντήθηκαν με Τούρκους εκπροσώπους επιχειρηματικών ενώσεων προκειμένου να τους πείσουν ότι τώρα πρέπει να …αγοράσουν το Ελληνικο βιλαέτι.
Οι συγκεκριμένοι αξιωματούχοι ενεργούσαν υπό την «υψηλή εποπτεία» των Λουκά Παπαδήμου, Βαγγέλη Βενιζέλου και Αντώνη Σαμαρά κατ εντολήν της Τροικας.
Ο Πάνος Πρωτόψαλτης, συντονιστής ιδιωτικοποιησεων του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ), ο Αριστομένης Συγκρός, διευθύνων συμβουλος του Invest in Greece SA, o Iωάννης Πατσιαβός, υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων του ΣΕΒ και ο Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος ΓΓ Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας του ΥΠΕΞ ασκώντας οικονομική διπλωματία παρουσίασαν στους Τουρκους βιομηχάνους την δραματική κατάσταση της Ελλάδος και την ελπίδα τους όπως το Τουρκικό κεφάλαιο επιστρέψει στο Yunan Vilayeti μετά από 200 χρόνια απουσίας!
Ο Αριστομένης Συγκρός δήλωσε ότι «η κρατική εταιρία Invest in Greece SA δεσμεύεται να διευκολύνει τους Τούρκους επιχειρηματίες που θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα». Πρότεινε ότι «ο τουρισμός, η ενέργεια, τα τρόφιμα και οι επικοινωνίες είναι οι τομείς που θα ενδιαφέρουν τους Τουρκους»
Ο Ιωάννης Πατσιαβός δήλωσε ότι «οι Τουρκικές επιχειρήσεις μπορούν να παίξουν κρίσιμο ρόλο(!) στην εξαγορά ή τη συμμετοχή τους στον ελληνικό ιδιωτικό τομέα σε μακροπρόθεσμη προοπτική».
Ο υπεύθυνος οικονομικής διπλωματίας της Ελλάδος, Κων/νος Παπαδόπουλος δήλωσε απερίφραστα ότι «θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να βοηθήσουμε τους Τούρκους επιχειρηματίες να ανακαλύψουν τις πλέον κερδοφόρες για αυτούς ευκαιρίες στην Ελλάδα…
ΕΛΛΑΣ 2013-2023
Η Ελλάδα έχει δύο στρατηγικές επιλογές για την επόμενη δεκαετία. Κανένα Μνημόνιο ή Τρόικα δεν της υπαγορεύει το δρόμο που θα ακολουθήσει σχετικά. Αποτελεί καθαρά στρατηγική επιλογή της εγχώριας ελίτ και μόνο. Παραθέτουμε τα δύο σενάρια:
Το απαισιόδοξο σενάριο
Η σταδιακή ένταξη της Ελλάδος στη δυναμική που δημιουργεί η Τουρκική οικονομία. Τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου θα αποκτήσουν άμεση οικονομική εξάρτηση από τη γείτονα χώρα (η αρχή έγινε με τα Πράσινα Διαβατήρια και την κατάργηση της βίζα τους θερινούς μήνες). Με αιχμή του δόρατος το λιμάνι της Σμύρνης και τα τουριστικά θέρετρα της Αλικαρνασσού και Μαρμαρίδας ο «τούρκοτουρισμός» θα συντηρεί κατ΄ουσίαν τους εναπομείναντες κατοίκους της Λέσβου, Χίου, Σάμου και Δωδεκανήσων. Ήδη οι τοπικές κοινωνίες στα νησιά του Αν. Αιγαίου στρέφουν τις ελπίδες τους στη Μικρασιατική Ακτή. Τούρκοι επιχειρηματίες θα εξαγοράσουν μαρίνες, αεροδρόμια και λιμάνια καθώς και ιδιωτικές προβληματικές επιχειρήσεις δημιουργώντας σταδιακά ένα ενιαίο οικονομικό χώρο γύρω από το Αιγαίο με κέντρο αποφάσεων την Πόλη κα τη Σμύρνη. Η γνώση της τουρκικής γλώσσας θα θεωρείται σε λίγα χρόνια απαραίτητο προσόν για επαγγελματική σταδιοδρομία.
Το αισιόδοξο σενάριο
Η ανόρθωση της οικονομίας μέσω της παραγωγής προϊόντων τα οποία θα καταναλώνει η παγκόσμια αγορά στις δεκαετίες που έρχονται. Τα προϊόντα αυτά θα πρέπει να χαρακτηρίζονται από υψηλή τεχνολογική προστιθέμενη αξία. Η βιοτεχνολογία, η νανο-τεχνολογία, τα φωτοβολταικα, η ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες, η υγεία αποτελούν τους στρατηγικούς τομείς. Ο Τουρισμός που θα απευθύνεται στις μεσαίες τάξεις αναδυόμενων οικονομιών όπως της Κίνας, της Ρωσίας, της Ινδίας και του Περσικού Κόλπου αποτελούν επίσης στρατηγική επιλογή. Όλα αυτά βεβαίως απαιτούν επενδύσεις τόσο σε οικονομικούς πόρους όσο και ανθρώπινους. Εδώ βρίσκεται η ευθύνη των Ελλήνων εφοπλιστών. Αν δεν επενδύσουν μαζικά τα υπερκέρδη τους στους εν λόγω τομείς η Ελλάδα θα βρεθεί σε επίπεδα Βουλγαρίας της δεκαετίας του ΄90.
Συμπέρασμα:
Η Ελληνικη βιομηχανική (όση έχει απομείνει) και εφοπλιστική τάξη και οι κρατικοί αξιωματούχοι που εφαρμόζουν τις πρόνοιες του Μνημονίου αντί να προσελκύσουν κεφάλαια από αναπτυσσόμενες χώρες του G20 (Kίνα, Ινδία, Ρωσία, Βραζιλία, Νότια Κορέα, Νότια Αφρική, Αυστραλία, Αραβικά Εμιράτα κα) απευθύνονται στους φίλους του Ερντογάν για να σώσουν την ελληνική οικονομία.
Φανταστείτε για παράδειγμα την Αρμενία να ζητάει από το Αζερμπαιτζάν να αγοράσει τις υποδομές της. Τη Βοσνία από τη Σερβία. Τη Γεωργία από τη Ρωσία. Τη Συρία από το Ισραήλ. Το Πακιστάν από την Ινδία. Την Νότια Κορέα από τη Β. Κορέα. Τη Κούβα από τις ΗΠΑ.
Μετά τα συλληπητήρια Αβραμόπουλου/Μπακογιάννη για τους νεκρούς Τούρκους στρατιώτες, τα ζεϊμπεκικα του ΓΑΠ, τις κουμπαριές Καραμανλή, το κινητό του Μπεγλίτη, τα Ίμια, το φιάσκο Οτσαλάν, τους S-300 και τη Μαδρίτη του Σημιτη, τα εκατοντάδες διαβήματα του ΥΠΕΞ, τις φωτιές στην Ελλάδα, τις φρεγάτες σε Σούνιο/Ραφήνα, τις 50 διερευνητικές επαφές, την καταδίκη του ΡΚΚ ως τρομοκρατική οργάνωση ήρθε η ώρα για την επίσημη παράδοση «γης και ύδατος» στο Τουρκικό κεφάλαιο.
*Ο Κώστας Πικραμένος είναι Σύμβουλος Εξαγωγών, ειδικός σε θέματα Εconomic Intelligence. (http://ekdotika.blogspot.com) – Το παραπάνω άρθρο αποτελεί αναδημοσίευση από το HELLENIC NEXUS Φεβρουαρίου.
proxeneio-stop.org
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου