Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Γιατί οι παγκόσμιες αγορές υπερ- προωθούν και μιλούν για "αντικατάσταση" του ελαιολάδου στη διατροφή από το κραμβέλαιο?


Και φτάσαμε στον αντίλογο και την "αληθινή" αλήθεια

Θα βάζατε στη σαλάτα σας ορυκτέλαιο;
Δεν υπάρχει στη φύση φυτό canola. Υπάρχει το rapeseed ή αλλιώς ελαιοκράμβη. Οι εταιρείες το πουλούν σαν υγιεινή εναλλακτική του ελαιολάδου (!). Η αλήθεια είναι πως το...


λάδι canola είναι "μπασταρδεμένο" λάδι από γενετικά τροποποιημένα φυτά ελαιοκράμβης. Η μη γενετικά τροποποιημένη ελαιοκράμβη απαγορεύτηκε το 1956 από τον Αμερικανικό FDA, λόγω της υψηλής του τοξικότητας από τη περιεκτικότητα σε ερουκικό οξύ.
Το ...1970 οι Καναδοί καλλιεργητές ανέπτυξαν, με τη βοήθεια της γενετικής μηχανικής, ένα νέο τύπο ελαιοκράμβης, με χαμηλότερα ποσοστά ερουκικού οξέος, με σκοπό να το προωθήσουν σαν υγιεινό λάδι για κατανάλωση. Το όνομα που του δόθηκε αρχικά ήταν LEAR oil (Low Erucic Acid Rapeseed), ενώ αργότερα, για λόγους marketing, βαφτίστηκε Canola.
Το 1985 η Καναδική κυβέρνηση πλήρωσε στον FDA 50.000.000 $ για να μπει στη λίστα με τα "ασφαλή για κατανάλωση προϊόντα" (λίστα GRAS, Generally Recognized As Safe). Η καλλιέργεια των φυτών και η παραγωγή του ελαίου είναι πολύ επικερδής επιχείρηση, τα φυτά είναι ανθεκτικά σε ασθένειες και ζιζάνια και το λάδι φθηνό για τη προσθήκη σε τρόφιμα. Ήδη προωθείται σαν εναλλακτική καλλιέργεια και στη χώρα μας. Διαβάστε εδώ και εδώ.
Σχεδόν όλα τα εμπορικά λάδια canola υπόκεινται σε επεξεργασία με τη χρήση εξανίου (hexane), ενός πτητικού υδρογανάνθρακα παραγώγου του πετρελαίου. Αυτό μάλλον δεν είναι και τόσο καλό αν συνδυαστεί με το γεγονός οτί όλη η διαδικασία γίνεται σε υψηλές θερμοκρασίες, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στον εκφυλισμό των ωμέγα λιπαρών.
Έρευνες σε ποντίκια έδειξαν πως το κραμβέλαιο προκάλεσε προβλήματα στο καρδιαγγειακό σύστημα, στα νεφρά, στα επινεφρίδια και το θυρεοειδή αδένα. Μόλις αποσύρθηκε από τη διατροφή των ποντικών διορθώθηκε εν μέρει το πρόβλημα, αφήνωντας όμως ίχνη ουλώδους ιστού πάνω στα όργανα αυτά. Επίσης έχει τη χαρακτηριστική ικανότητα να αποκοιμίζει το ανοσοποιητικό σύστημα, να απογυμνώνει τα νεύρα από τη μόνωση τους, που λέγεται μυελίνη, ενώ οι γλυκοσίδες που περιέχει μπλοκάρουν την ενζυμική λειτουργία του οργανισμού. Αυτές οι αρνητικές επιδράσεις δεν εμφανίζονται άμεσα, αλλά μετά από χρόνια χρήσης. Σημειωτέον πως έρευνες σε ανθρώπους δεν έγιναν ποτέ, πριν πάρει το κραμβέλαιο έγκριση για τη λίστα GRAS.
Είναι ένα πολύ αποτελεσματικό εντομοκτόνο και αποτελεί συστατικό σε πολλά "βιολογικά" εντομοκτόνα. Τα έντομα το αποφεύγουν και τα ζώα δε το τρώνε. Μήπως αυτό πρέπει να σας χτυπήσει κάποιο καμπανάκι;



Βέβαια το βασικότερο πρόβλημα του κραμβελαίου είναι οτί είναι ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΟ, με μεγάλη περιεκτικότητα σε trans λιπαρά, που δημιουργούνται από την επεξεργασία του σε υψηλές θερμοκρασίες, και που συνδέονται άμεσα με την εκδήλωση καρκίνου.
Μήπως θα βάζατε στη σαλάτα σας και ορυκτέλαιο;
Αν όχι, τότε μη προτιμήσετε το canola σε καμία περίπτωση...



euro-crimes.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου