Το ηλεκτρονικό βραχιόλι των κρατουμένων που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ τη δεκαετία του ΄80 θα κάνει, όπως φαίνεται, την εμφάνισή του και στη χώρα μας.
Θέμα χρόνου είναι...
Το σχετικό νομοσχέδιο για «τα μέσα ηλεκτρονικής επιτήρησης υποδίκων, καταδίκων και εν αδεία κρατουμένων» τέθηκε ήδη σε δημόσια διαβούλευση η οποία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως τις 11 Μαρτίου. Από την εφαρμογή του μέτρου εξαιρούνται οι καταδικασθέντες για το έγκλημα της εσχάτης προδοσίας, ενώ διάκριση γίνεται και για τους κατηγορουμένους ως μέλη οργάνωσης, σημειώνοντας: «Εάν η αποδιδόμενη πράξη στον κατηγορούμενο τελέστηκε στο πλαίσιο εγκληματικής ή τρομοκρατικής οργάνωσης δεν μπορεί να διαταχθεί ο κατ΄οίκον περιορισμός με ηλεκτρονική επιτήρηση, όταν με βάση τα συγκεκριμένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πράξης κρίνεται αιτιολογημένα ότι αν αφεθεί ελεύθερος είναι πολύ πιθανό να διαπράξει και άλλα εγκλήματα».
Όπως προβλέπεται, το ηλεκτρονικό βραχιόλι θα μπορεί να κρατά εκτός φυλακής, σε κατ’ οίκον όμως περιορισμό, όσους έχουν καταδικαστεί σε ποινές πρόσκαιρης κάθειρξης, έχοντας εκτίσει τα 2/5 της ποινής τους, αλλά και τους ισοβίτες που έχουν εκτίσει τουλάχιστον 16 χρόνια στη φυλακή. Με απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια τη συναίνεσή του, ο κρατούμενος θα μπορεί να βρίσκεται σε «συγκεκριμένο και ειδικά ορισμένο κτήριο ή σύμπλεγμα κτηρίων, που αποδεδειγμένα συνιστά τον τόπο διαμονής ή κατοικίας του» από το οποίο θα μπορεί να βγαίνει, φορώντας το ηλεκτρονικό βραχιόλι αποκλειστικά για λόγους εργασίας, εκπαίδευσης, επαγγελματικής κατάρτισης ή παρακολούθησης εγκεκριμένου προγράμματος απεξάρτησης.
Αρμόδιο για την απόφαση να τεθεί ο κρατούμενος στο πρόγραμμα ηλεκτρονικής επιτήρησης είναι το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών του τόπου έκτισης της ποινής του. Η απόφαση μοιάζει σχεδόν μονόδρομος για το δικαστικό συμβούλιο το οποίο μπορεί να αρνηθεί τη σχετική αίτηση με ειδική αιτιολογία ότι λόγω της διαγωγής του θα πρέπει να συνεχιστεί η κράτησή του.
Τα έξοδα για το ηλεκτρονικό βραχιόλι που ανέρχονται σε 3.000 ευρώ θα πρέπει να καταβάλλει εξ’ ολοκλήρου ο κατηγορούμενος εκτός αν έχει αποδεδειγμένα οικονομική αδυναμία, οπότε και αυτά θα επιβαρύνουν το Δημόσιο.
Εάν πάντως ο κρατούμενος εισπράξει από το δικαστικό συμβούλιο αρνητική απάντηση στο αίτημά του για κατ’ οίκον περιορισμό με ηλεκτρονικό βραχιόλι μπορεί να επανέλθει με νέο αίτημα, ύστερα από δύο μήνες.
Σε περίπτωση που το δικαστικό συμβούλιο απορρίψει το αίτημα κατηγορούμενου για την ηλεκτρονική επιτήρηση, τότε μπορεί ο ενδιαφερόμενος να επανέλθει μετά από δύο μήνες με νέα αίτησή του.
www.zougla.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου