Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

Πού πήγαν τα λεφτά τους Ρώσοι καταθέτες - Η Ρωσία ήθελε τις καταθέσεις να επιστρέψουν σπίτι τους - Το γεωπολιτικό παιχνίδι με το φυσικό αέριο


ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΡΩΣΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ VEDOMOSTI
Οι Ρώσοι καταθέτες είναι σίγουρο ότι θα υποστούν απώλειες, αλλά και θα πληγούν από τους ελέγχους κεφαλαίων που επιβάλλει  η Κύπρος. Σύμφωνα με την καθημερινή ρωσική εφημερίδα Vedomosti, η αρχική οργή του Πούτιν ήταν περισσότερο μεγάλη δυσαρέσκεια για τη μη διαβούλευση με την ΕΕ για την πρώτη συμφωνία, όπως και ανησυχία για τις οικονομικές επιπτώσεις της.
Η ακριβής αξία των ρωσικών καταθέσεων στην Κύπρο αμφισβητείται με τις εκτιμήσεις να κυμαίνονται από 5 έως 25 δισ. ευρώ. Η Standard and Poors 'πιστεύει ότι... η πλειοψηφία των καταθέσεων μη κατοίκων της Κύπρου ανήλθαν σε € 21 δισεκατομμύρια στις 31 Ιανουαρίου 2013 και προέρχονταν από τη Ρωσία και άλλα πρώην σοβιετικά κράτη.
Η ρωσική κυβέρνηση θα ήθελε τις ρωσικές καταθέσεις να έεπιστρέψουν  στο σπίτι τους. Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Igor Shuvalov είπε ότι η κρίση ήταν η απόδειξη της σταθερότητας του ρωσικού τραπεζικού συστήματος σε σχέση με ορισμένους από τους εταίρους της και ήταν ένα "καλό σημάδι" για να ενθαρρύνει τους Ρώσους να επενδύσουν περισσότερο στο σπίτι  τους.
Το Χονγκ Κονγκ και η Ολλανδία - που έχουν μια χαλαρό φορολογικό καθεστώς -  έχουν αναφερθεί ως πιθανοί προορισμοί για τους Ρώσους καταθέτες, καθώς και τα κράτη της Βαλτικής, ιδιαίτερα στη Λετονία. Αναφορές των μέσων ενημέρωσης της Λετονίας ισχυρίστηκαν ότι η  Ρίγα έχει ήδη προειδοποιηθεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ότι η αποδοχή ρωσικών χρήματων από κυπριακές υπεράκτιες εταιρίες θα βλάψει τις πιθανότητές της για ένταξη στο ευρώ. Αλλά  ο υπουργόε Οικονομικών της Λετονίας είπε ότι υπάρχει μόνο μια "πολύ, πολύ μικρή εισροή" του χρήματος από την  Κύπρο.
Όπως αναφέρει η Vedomosti, τα αποθέματα φυσικού αερίου της Κύπρου »μπορεί να φαίνονται ελκυστικά, αλλά είναι προβληματικά . «Η Ρωσία θα μπορούσε θεωρητικά να έχει αγοράσει από την Κύπρο, κι άλλα περιουσιακά στοιχεία, όπως τα υπεράκτια αποθέματα φυσικού αερίου αλλά αμφισβητούνται από την Τουρκία και εκτός αυτού δεν έχουν διερευνηθεί επαρκώς.
 
 scottishbetting.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου