Λένε όσοι γνωρίζουν τη γλώσσα και τη σημασία της κάμψης του σώματος ότι όσοι μπροστά στον φωτογραφικό φακό, σκύβουν, είναι χαμένοι από χέρι. Και οι δηλώσεις-ξέχωρα από τα φωτογραφικά ενσταντανέ-φανερώνουν ότι...
οι μόνοι που πιθανό να να βγουν κερδισμένοι σε φράγκα από το επιχειρηματικό συνέδριο Ελλάδος-Τουρκίας, είναι οι μεγάλες εμπορικές αλυσίδες και όχι τα εθνικά συμφέροντα. Να αλλάξει χέρια το χρήμα επ' ωφελεία των ισχυρών και των αφεντικών, να γίνει τζίρος, να αναθερμανθούν οι μπίζνες, να πουληθούν προιόντα και να μειωθούν κι άλλο τα μεροκάματα των εργατών και των μεροκαματιάρηδων.
Το δείχνουν και οι ηττοπαθείς δηλώσεις του "αρχηγού" ότι για τα εθνικά ζητήματα, τίποτα δεν πρόκειται να προχωρήσει: «Οι σχέσεις μεταξύ των κρατών ενισχύονται μόνον μέσα από ένα σταθερό πολιτικό πλαίσιο. Από την πλευρά μας, σταθερή επιδίωξη της Ελλάδας είναι η εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Και η Τουρκία, άλλωστε, έχει δηλώσει πως επιθυμεί τη φιλική και ειρηνική επίλυση των διαφορών μας. Ωστόσο, για να προχωρήσουν ουσιαστικά οι σχέσεις μας, θα πρέπει να διέπονται πάντοτε από έμπρακτο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και στις διεθνείς συνθήκες». Μπούρδες. Καμία δημόσια αναφορά για την υφαλοκρηπίδα, για το Αιγαίο, για τις οπορτουνιστικές συμπεριφορές των βαρβάρων και πειρατών του Αρχιπελάγους.
Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο ο πρωθυπουργός της Τουρκίας κ. Ταγίπ Ερτογάν είπε ότι η χώρα του «πρέπει να συμβάλλει στην οικονομική σταθεροποίηση της Ελλάδας, τα προβλήματα της Ελλάδας είναι και δικά μας προβλήματα». Σημείωσε ακόμη ότι οι επιχειρηματικές και οικονομικές σχέσεις δεν είναι ακόμη στο προσδοκώμενο επίπεδο. Αναφέρθηκε και στο πολιτικό πεδίο υπογραμμίζοντας ότι η στήριξη της Ελλλαδας για την προοπτική της Τουρκίας στην ΕΕ θα συνεχιστεί. Τα καλά και τα συμφέροντα του αγά δηλαδή.
Όσον αφορά τη συμμετοχή ελληνικών επιχειρήσεων, εκεί έχουμε πολλές συμμετοχές που ουδαμώς κόπτονται για τα εθνικά συμφέροντα.
Από ελληνικής πλευράς, μετέχουν μεταξύ άλλων, οι εταιρίες Alumil, Αντένα, Αρχιρόδον, Dynacom (δεξαμενόπλοια), Fashion Box, Folli Follie, ΕΛΠΕ, Ιντραλότ, Καρέλιας, Kleemann (ανελκυστήρες), Lamda Development (ακίνητα), ΜΕΤΚΑ (παραγωγή ενέργειας), Ομιλος Μιχαηλίδη, οι τράπεζες Εθνική και Πειραιώς, Νηρέας, Olympus Plaza (σταθμοί αναψυχής εθνικών οδών), Olympia electronics ( ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας), ΔΕΗ, Φιλίππου (δομικά υλικά) Βιοχάλκο, Thermi group, SNB Βιομηχανικά Ορυκτά. Από τους θεσμικους φορείς, εκτός από τον ΣΕΒ Επιχειρηματικό Συμβούλιο Διεθνείς Δράσεις που οργάνωσε την εκδήλωση, είναι παρόντες: η Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων Ελλάδας, τα Επιμελητήρια Ξάνθης, Ροδόπης, Εβρου, ο ΣΕΒΕ, το ΚΑΠΕ, το Invest in Greece.
Το διμερές εμπόριο Ελλάδας-Τουρκία έχει ξεπεράσει ετησίως τα 6 δισεκ. ευρώ, με θετικό ισοζύγιο για την Ελλάδα, ενώ σε πάνω από 6 δισεκ. ανέρχονται οι ελληνικές επενδύσεις στην Τουρκία.
www.makeleio.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου