Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

Το αντίπαλο δέος της Δυτικής κυριαρχίας μορφοποιείται



Όπως όλα δείχνουν, η Σύνοδος Κορυφής της ομάδας BRICS στο Ντέρμπαν της Νότιας Αφρικής (26-27 Μαρτίου) θα γράψει μάλλον ιστορία, διότι προβλέπεται να ανακοινωθεί εκεί  η ίδρυση Ενιαίας Τράπεζας Ανάπτυξης. 

Η Σύνοδος Κορυφής της BRICS στο Ντέρμπαν θα πραγματοποιηθεί με το σύνθημα «BRICS και Αφρική: εταιρική σχέση στο όνομα της ανάπτυξης, της ολοκλήρωσης και της εκβιομηχάνισης». Ένα από τα βασικά θέματα του φόρουμ θα είναι...

η σύγκρουση στη Συρία. Την παραμονή της Συνόδου Κορυφής η κατάσταση σ΄αυτή τη χώρα επιδεινώθηκε και πάλι. Στο Χαλέπι χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα από την ένοπλη αντιπολίτευση. Ο Πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ ζήτησε βοήθεια από τις χώρες-μέλη της ομάδας BRICS για να τεθεί τέρμα στη βία.

Δύο μέλη της BRICS – η Ρωσία και η Κίνα – είναι μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Οι θέσεις τους για την συριακή διευθέτηση είναι οι ίδιες. Η Μόσχα και το Πεκίνο έχουν χρησιμοποιήσει το δικαίωμα βέτο (αρνησικυρίας) κατά τη συζήτηση του θέματος για την ξένη στρατιωτική επιχείρηση σ’ αυτή τη χώρα.

Η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία, η Κίνα και η Νότια Αφρική βλέπουν την BRICS ως ισχυρό παίκτη στην παγκόσμια πολιτική σκηνή, καθώς και ως χώρο για την ανάπτυξη των σχέσεων ανάμεσα στις χώρες-μέλη της. Όμως στη Δύση διαδίδεται η γνώμη ότι η Ρωσία και η Κίνα προσπαθούν να κάνουν την BRICS δύναμη, ικανή να υπονομεύσει τις θέσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Το γεγονός ότι αυτή η θέση δεν αντικατοπτρίζει την πραγματική κατάσταση, έχει επισημανθεί ρητά σε αντίστοιχα έγγραφα και των πέντε προηγούμενων Συνόδων Κορυφής της BRICS,- παρατήρησε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριαμπκόφ, και πρόσθεσε: «Δεν προσπαθούμε να αντιπαραθέσουμε τον εαυτό μας σε κανένα. Μιλάμε μόνο για όλο και μεγαλύτερο κύρος και αυξανόμενη επιρροή μας, κάτι που δεν προκαλεί πια καμιά αμφιβολία. Αυτό είναι απαραίτητο για να προωθούμε τα δικά μας συμφέροντα και για να είμαστε βέβαιοι ότι οι προσπάθειές μας προς αυτή την κατεύθυνση είναι επιτυχείς.»

Ανάμεσα στα βασικά συμφέροντα των χωρών της BRICS είναι η οικονομική επιρροή. Μία από τις πιο πολυσυζητημένες πρωτοβουλίες σ’ αυτό τον τομέα είναι η δημιουργία Ενιαίας Τράπεζας Ανάπτυξης της BRICS και η δημιουργία της είναι πολύ ρεαλιστική, διαβεβαίωσε ο Ριαμπκόφ «Στεκόμαστε στο κατώφλι μιας επίσημης απόφασης για την ίδρυση της Τράπεζας. Θα θέλαμε ώστε η Τράπεζα να παίζει τον ρόλο της στην κυκλοφορία του ξένου κεφαλαίου, στην πίστωση και στη δημιουργία πιστωτικών οργανισμών και πρώτ’ απ’ όλα στις χώρες-μελη της BRICS.»

Παίρνοντας υπόψη τις συνέπειες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και των υφιστάμενων προβλημάτων στην ευρωζώνη, η απόφαση για την ίδρυση της Τράπεζας της BRICS θα ασκήσει θετική – πολιτική και ψυχολογική- επίδραση στις αγορές. Τέτοια απόφαση μπορούμε να περιμένουμε από το Ντέρμπαν,- πιστεύει ο Σεργκέι Ριαμπκόφ.

Τα ανωτέρω κάνουν την εικόνα των γεωπολιτικών παιχνιδιών, για τον ουδέτερο παρατηρητή,  ακόμα ποιο καθαρή, καθώς φανερώνουν πως η αντιπαλότητα των μεγάλων δυνάμεων μεταφέρθηκε από το σιδηρούν παραπέτασμα στο χρηματοοικονομικό πεδίο. Αυτό μπορεί να ερμηνεύσει ίσως και την ανατροπή που βιώνουμε στον τομέα αυτό στον Δυτικό κόσμο, που ίσως να αποτελεί ένα είδος ανακατάταξης των δυνάμεων, ενόψει της μεταφοράς του μετώπου.

Σχετικά με τα τεκταινόμενα στην Κύπρο, πάρα πολλοί ειδικοί στη Ρωσία υποδεικνύουν ότι πρόκειται για άνευ προηγουμένου βήμα. Σύμφωνα με τα λόγια του Ρώσου πολιτικού και επιχειρηματία Μιχαήλ Πρόχοροφ, «η Ευρωπαϊκή Ένωση, ουσιαστικά, άνοιξε το “κουτί της Πανδώρας”, δημιουργώντας επικίνδυνο προηγούμενο σε ό,τι αφορά την επίλυση των προβλημάτων της κεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συστήματος στις προβληματικές χώρες. Επικίνδυνο έστω και μόνο διότι επιβουλεύεται τη βάση του δυτικού πολιτισμού – του απαραβίαστου της ατομικής ιδιοκτησίας».

Ορισμένοι εμπειρογνώμονες βλέπουν σ΄ αυτή την κατάσταση ιδεολογική κρίση του καπιταλισμού ως συστήματος, βασιζόμενου στις αρχές της ελεύθερης αγοράς.

Η συσπείρωση του αντίπαλου δέους της Δυτικής κυριαρχίας γίνεται όλο και ποιο φανερή, και αυτό αναγκάζει την Δύση να πάρει θέση. Το ερώτημα όμως τώρα είναι, πόσο καιρό ακόμη η Γερμανία θα κρατά καλυμμένες τις προθέσεις της, διότι δεν είναι δυνατόν να φαντάζεται κανείς πως μπορεί η χώρα αυτή, όπως την γνωρίζουμε, να παραμείνει για πολύ ακόμα εγκλωβισμένη μέσα στους κόλπους της αποτυχημένης Ευρωπαϊκής Ένωσης.


www.anti-ntp.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου