Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

Διώξεις για τα πλαστά πιστοποιητικά

Τα πλαστά πιστοποιητικά δυσλεξίας χρησιμοποιούσαν γονείς μαθητών προκειμένου τα παιδιά τους να εξεταστούν προφορικά και όχι γραπτά στις εισαγωγικές εξετάσεις για ΑΕΙ - ΤΕΙ. Το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα τΠοινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος ασκήθηκε χθες από την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας σε βάρος δύο υπαλλήλων δημόσιων νοσοκομείων, που φέρονται ως μέλη κυκλώματος το οποίο πούλαγε πλαστά πιστοποιητικά δυσλεξίας και τα παρέδιδε σε γονείς παιδιών με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες, προκειμένου εκείνοι να τα υποβάλουν στη συνέχεια στα σχολεία όπου φοιτούσαν τα παιδιά τους, ώστε να υπαχθούν στις ευνοϊκές ρυθμίσεις του ΠΔ 60/2006 περί αξιολόγησης των μαθητών Λυκείου (ειδικός τρόπος προφορικής μόνον εξέτασης μαθητών που αδυνατούν να εξεταστούν γραπτώς).



Τα πλαστά πιστοποιητικά δυσλεξίας χρησιμοποιούσαν...
γονείς μαθητών προκειμένου τα παιδιά τους να εξεταστούν προφορικά και όχι γραπτά στις εισαγωγικές εξετάσεις για ΑΕΙ - ΤΕΙ. Το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα του «Εθνους» στις 2 Ιουλίου 2012 που είχε φέρει στο φως την υπόθεση
Τη δράση του κυκλώματος είχε αποκαλύψει το «Εθνος» στις 2 Ιουλίου 2012 με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα.
Οι υπάλληλοι κατηγορούνται για εγκληματική οργάνωση και πλαστογραφία μετά χρήσεως, τελεσθείσα από κοινού και κατ' εξακολούθηση από υπαιτίους που διαπράττουν πλαστογραφίες κατ' επάγγελμα και κατά συνήθεια, με συνολικό όφελος ή συνολική ζημία άνω των 30.000 ευρώ, για υπόθεση έκδοσης πλαστών πιστοποιητικών δυσλεξίας.
Για την υπόθεση διενεργήθηκε δικαστική έρευνα από την εισαγγελέα Π. Παπανδρέου, από την οποία προέκυψε ότι αρχικά τουλάχιστον τρεις υπάλληλοι (λογοθεραπευτές, ψυχολόγοι κ.λπ.) των συγκεκριμένων νοσοκομείων κατάρτιζαν από το 2007 πλαστά πιστοποιητικά δυσλεξίας, έναντι αμοιβής 300-900 ευρώ ανά πιστοποιητικό, τα οποία παρέδιδαν σε γονείς παιδιών με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες, προκειμένου εκείνοι να τα υποβάλουν εν συνεχεία στα σχολεία όπου φοιτούσαν τα παιδιά τους, ώστε να εξεταστούν με ευνοϊκούς όρους (προφορικά) και να εισαχθούν στα ΑΕΙ.
ΕΠΕΚΤΕΙΝΕΤΑΙ Η ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑΣ «Εγκέφαλος» 73χρονη συνταξιούχος
Η έρευνα ξεκίνησε ύστερα από σχετικές καταγγελίες στην Οικονομική Αστυνομία, που άρχισε να «ψάχνει» την υπόθεση από τον Οκτώβριο του 2011. Σύμφωνα με τις τότε ανακοινώσεις της Αστυνομίας, 59 από αυτά τα ιατρικά πιστοποιητικά και τις βεβαιώσεις δυσλεξίας φέρονται να έχουν εκδοθεί από το Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης, με πλαστογραφημένες τις υπογραφές των ιατρών και των διοικητικών διευθυντών και υποδιευθυντών, ενώ οι υπόλοιπες 62 ιατρικές βεβαιώσεις-εκθέσεις δυσλεξίας φέρονται να έχουν εκδοθεί από το «Σισμανόγλειο», χωρίς πρωτόκολλο ή με πρωτόκολλο άλλων ασθενών. Μάλιστα, σε άλλα πιστοποιητικά οι ιατροί δεν αναγνώρισαν την υπογραφή τους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, κεντρικό ρόλο φέρεται ότι είχε 73χρονη συνταξιούχος του νοσοκομείου, η οποία διατηρεί κέντρο λογοθεραπείας, η οποία μετά τη συνταξιοδότησή της παρέμεινε για ένα εξάμηνο ως συνεργάτης στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, οπότε εξέδιδε πιστοποιητικά δυσλεξίας είτε αυτοτελώς, χωρίς να έχει δικαίωμα, είτε πλαστογραφώντας την υπογραφή της αρμόδιας ψυχολόγου για την έκδοση τέτοιων πιστοποιητικών.
Ακόμη και όταν τελικά αποχώρησε από το νοσοκομείο, συνέχιζε να καταρτίζει πιστοποιητικά, ενώ όπως διαπιστώθηκε, η ίδια μεσολαβούσε προκειμένου να πάρουν πιστοποιητικά οι γονείς για τα παιδιά τους που πραγματικά είχαν πρόβλημα δυσλεξίας αλλά είχαν μπλέξει με τη γραφειοκρατία και δεν μπορούσαν να τα πάρουν έγκαιρα. Αυτό έγινε και με την περίπτωση ενός πατέρα που της ζήτησε να μεσολαβήσει και του ζήτησε 500 ευρώ, αλλά ο πατέρας αρνήθηκε να τα δώσει και ενημέρωσε την Αστυνομία.
Η έρευνα της Εισαγγελίας συνεχίζεται, προκειμένου να αξιολογηθεί ποινικά και η συμπεριφορά των ατόμων που ζητούσαν και ελάμβαναν τα πιστοποιητικά, καθώς σε πολλές περιπτώσεις φέρεται ότι ζητούσαν νόμιμα πιστοποιητικά και δεν γνώριζαν ότι παρελάμβαναν πλαστογραφημένα.
ΜΑΙΡΗ ΜΠΕΝΕΑ

www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου