Καταπέλτης είναι το βούλευμα του τριμελούς συμβουλίου εφετών, με το οποίο παραπέμπονται να δικαστούν στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων τον επόμενο μήνα ο πρώην υπουργός Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλός, η σύζυγός του Βίκυ Σταμάτη, η πρώην σύζυγός του Γκούντρουν, η κόρη του Αρετή και άλλοι 15 συγκατηγορούμενοι.
Στις 1.110 σελίδες του, το βούλευμα είναι...
αποκαλυπτικό για τον ρόλο που είχαν στην υπόθεση με τις «χρυσές» μίζες, οι οποίες δόθηκαν για συμβάσεις των εξοπλιστικών προγραμμάτων TORM1 και υποβρύχια, οι βασικοί πρωταγωνιστές της υπόθεσης.
Σύμφωνα με το σκεπτικό των δικαστών, που μελέτησαν προσεκτικά τα στοιχεία της ογκωδέστατης δικογραφίας, καθώς και τις αποκαλυπτικές σημειώσεις, όπως και τα ημερολόγια που κρατούσε ο πρώην υπουργός, σε κυρίαρχο πρόσωπο φέρεται να αναδεικνύεται ο προφυλακισμένος Γιάννης Σμπώκος, που εμφανίζεται ως το «δεξί χέρι» του Ακη Τσοχατζόπουλου και με ρόλο βασικού διαχειριστή της «άνομης» περιουσίας, η απόδοση της οποίας μπορεί να έφτανε και τα 80 εκατ. ευρώ!
Στο πολυσέλιδο βούλευμά τους οι εφέτες επιφυλάσσουν ηγετικό ρόλο στον επίσης προφυλακισμένο Νικόλαο Ζήγρα, εξάδελφο του Ακη Τσοχατζόπουλου, ενώ καταλογίζουν στον πρώην υπουργό «σταθερή ροπή προς το έγκλημα».
Οι δικαστές κατηγορηματικά διατυπώνουν την πεποίθηση ότι όλοι οι κατηγορούμενοι, πλην των Παντελή Ζαχαριάδη και Γκουντρούν Τσοχατζοπούλου, συμμετείχαν σε «οργάνωση» που ιδρύθηκε το 1998 και στόχο είχε το ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος. Κρίνουν ωστόσο ότι η πράξη της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, που είναι αδίκημα σε βαθμό πλημμελήματος, έχει παραγραφεί λόγω παρέλευσης πενταετίας.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών στη σύζυγο του πρώην υπουργού Βίκυ Σταμάτη και στην κόρη του Αρετή Τσοχατζοπούλου, καθώς φέρονται ότι, με μαύρο χρήμα, που προήλθε από τις παράνομες πληρωμές του πρώην υπουργού, η μεν πρώτη απέκτησε το πολυτελές νεοκλασικό στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, ενώ η δεύτερη «επένδυσε» μέρος των χρημάτων αυτών σε κατασκευαστικές εργασίες που είχε αναπτύξει ως αρχιτέκτονας.
Στο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών (545/2013), ο πρώην γραμματέας Εξοπλισμών στο υπουργείο Αμυνας Γιάννης Σμπώκος περιγράφεται ως ο άνθρωπος στον οποίο ο πρώην υπουργός είχε εμπιστευτεί μέρος της «παράνομης περιουσίας του», που έφτανε τα 40 εκατ. ευρώ «με εκτιμώμενη απόδοση», όμως, «εκ της διαχείρισης αυτής τα 80 εκατ. ευρώ»!
Αναφέρεται στο βούλευμα σχετικά: «Ενεργώντας από κοινού με τον Ιωάννη Σμπώκο (σ.σ. ο Ακης Τσοχατζόπουλος) εξακολουθητικά, με πρόθεση, απέκρυψε περιουσία, με σκοπό να συγκαλύψει την παράνομη προέλευσή της και δη από το έγκλημα της παθητικής δωροδοκίας του, κατά τα ανωτέρω και συγκεκριμένα: α) κατά το χρονικό διάστημα από περίπου αρχές του έτους 2000 έως τις 16.4.2010, του παρέδωσε το ποσό του 1.000.000 ευρώ, με σκοπό την απόκρυψή του ότι προέρχεται από το έγκλημα της παράνομης του τέως πρώην υπουργού, β) με τον ίδιο σκοπό, το χρονικό διάστημα από αρχές 1998 έως 16.4.2010, του ανέθεσε τη διαχείριση μέρους του ποσού της παράνομης περιουσίας εκ της δωροδοκίας, ποσού τουλάχιστον 40.000.000 ευρώ με εκτιμώμενη απόδοση εκ της διαχείρισης αυτής το έτος 2010 περί τα 80.000.000 ευρώ».
ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣΑΝ ΟΙ OFFSHORE
Κεντρικός ο ρόλος του Νίκου Ζήγρα
«Ηγετικός ρόλος» στην «οργάνωση», που είχε συσταθεί με σκοπό το ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος, αποδίδεται, σύμφωνα με το βούλευμα, στον εξάδελφο του πρώην υπουργού Νικόλαο Ζήγρα.
Οι δικαστές αναφέρονται επισταμένα στο γεγονός ότι ο Ν. Ζήγρας μερίμνησε για τη σύσταση των offshore Bluebell, Nobilis, Torcaso, P&A INVESTMENTS και Norris, που λειτούργησαν σαν «πλυντήρια» ξεπλύματος των μιζών από την υπογραφή των εξοπλιστικών και τονίζουν: «...Από το σύνολο του αποδεικτικού υλικού σε συνδυασμό με το γεγονός ότι στον τηλεφωνικό κατάλογό του (σ.σ.: του Ν. Ζήγρα) καταγράφονται τα στοιχεία όλων των εμπλεκόμενων εταιρειών και προσώπων, καταδεικνύεται ο ηγετικός του ρόλος, ο συντονισμός, η γνώση αλλά και η συναίνεση σχετικά με τις χρηματικές συναλλαγές που διενεργούνταν επ' ονόματί του, από τα μέλη της οργάνωσης».
Βαρύ είναι το «κατηγορώ» εναντίον του Ακη Τσοχατζόπουλου, για τον οποίο τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου κρίνουν ότι «τέλεσε τις ανωτέρω πράξεις ενεργώντας κατ' επάγγελμα, διότι από την επανειλημμένη τέλεση της πράξης και την υποδομή που είχε διαμορφώσει προκύπτει σκοπός του για πορισμό εισοδήματος και σταθερή ροπή του προς τη διάπραξη του εγκλήματος της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα».
Παράλληλα του αποδίδεται ότι λειτούργησε «βάσει σχεδίου... συμμετέχοντας σε οργάνωση, διά της οποίας τοποθετήθηκαν και απεκρύβησαν σημαντικότατου ύψους παράνομα έσοδα μέσω ενός καλοστημένου και πολύπλοκου δικτύου εγχώριων και εξωχώριων εταιρειών και της χρησιμοποίησης πλήθους τραπεζικών λογαριασμών για την εξαφάνιση των ιχνών των χρημάτων μέσα από δαιδαλώδεις διαδρομές έχοντας διαμορφώσει οργανωμένη ετοιμότητα τέλεσης νομιμοποίησης εσόδων».
Επίσης στο βούλευμα γίνεται εκτενής αναφορά στην offshore Torcaso, που ενεπλάκη και στις αγοραπωλησίες ακινήτων με την Ιερά Μονή Βατοπεδίου.
Β. Σταμάτη
Τα χρήματα για το νεοκλασικό
Για τη Βίκυ Σταμάτη οι δικαστές αναφέρουν ότι «στις 16/4/2010 απέκτησε το ακίνητο της Δ. Αρεοπαγίτου με σκοπό την απόκρυψη της προέλευσης χρημάτων που προέρχονταν από την τέλεση του αδικήματος της παθητικής δωροδοκίας που διέπραξε ο σύζυγός της», ενώ σύμφωνα με το βούλευμα ο πρώην υπουργός «ενεργώντας από κοινού με τους Αστέριο Οικονομίδη, Π. Σταμάτη και Βασιλική Σταμάτη μετέτρεψε περιουσία με σκοπό τη συγκάλυψη της παράνομης προέλευσής της διά της τοποθετήσεως τουλάχιστον 1,3 εκατ. ευρώ προερχόμενα από παθητική δωροδοκία σε εργασίες ανακαίνισης της οικίας στη Δ. Αρεοπαγίτου».
Οι δικαστές αναφέρονται και στον ρόλο του αδελφού της Βίκυς Σταμάτη, Παναγιώτη Σταμάτη, ο οποίος «προέβη σε επισκευές και ανακαίνιση της οικίας στη Δ. Αρεοπαγίτου εμφανιζόμενος ως ιδιοκτήτης της εταιρείας NOBILIS με ψευδή στοιχεία», προκειμένου να μην αποδειχθεί η αδελφική του σχέση με τη σύζυγο του Ακη Τσοχατζόπουλου.
Μάλιστα, ο Παναγιώτης Σταμάτης «προέβαινε και σε συμφωνίες με διάφορους εργολάβους και υπεργολάβους πραγματοποιώντας εργασίες συνολικού ύψους περίπου 710.000 ευρώ».
Για την κόρη του πρώην υπουργού, Αρετή Τσοχατζοπούλου, αναφέρεται ότι, κατά το έτη 2004 έως 2006, «μετέτρεψε περιουσία με σκοπό τη συγκάλυψη της παράνομης προέλευσής της», αν και «γνώριζε ότι προέρχεται από το έγκλημα της παθητικής δωροδοκίας του Ακη Τσοχατζόπουλου». Μεταξύ άλλων της αποδίδεται ότι τοποθέτησε μέρος της παράνομης περιουσίας τουλάχιστον 150.000 ευρώ σε κατασκευαστικές εργασίες.
ΜΑΙΡΗ ΜΠΕΝΕΑ
www.ethnos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου