Το ΔΝΤ, μία μέρα μετά την επιστολή του Ολι Ρεν στους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ, απέρριψε κάθε σκέψη για αλλαγές στο ελληνικό πρόγραμμα με αφορμή το λάθος του δημοσιονομικού πολλαπλασιαστή, που παραδέχθηκε σε έκθεσή του ο επικεφαλής των οικονομολόγων του Ταμείου Ολιβιέ Μπλανσάρ.
«Πρόκειται για ριζική παρερμηνεία των ιστορικών δεδομένων και της έρευνας του ΔΝΤ σε ό,τι αφορά τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές, να συνδέει κάποιος τα μακροοικονομικά και δημοσιονομικά προβλήματα της Ελλάδας με τον σχεδιασμό του προγράμματος», δήλωσε απαντώντας σε ερώτηση του «Εθνους» ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις.
Αναφέρθηκε επίσης σε...
«λανθασμένες εντυπώσεις» που δημιουργούνται για το θέμα του πολλαπλασιαστή και τόνισε ότι «το πρόγραμμα έχει ήδη τροποποιηθεί».
Η ερώτηση του «Εθνους» αφορούσε τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος είχε αναφέρει στις Βρυξέλλες ότι είχε πρόθεση να ζητήσει διευκρινίσεις από το ΔΝΤ για τις επιπτώσεις από «λάθη σε υπολογισμούς» που έχουν συμβεί στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας.
Ο κ. Ράις απέφυγε να απαντήσει στον κ. Στουρνάρα, αλλά μίλησε για «λανθασμένες εντυπώσεις», αφήνοντας να εννοηθεί ότι παραβλέπονται άλλα πιο σοβαρά προβλήματα που επηρέασαν το πρόγραμμα.
Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι «το πρόγραμμα έχει ήδη τροποποιηθεί, δίνοντας μεγαλύτερο χρόνο για τη δημοσιονομική προσαρμογή και για τη μείωση του χρέους». Η Ελλάδα, συνέχισε, «ζήτησε και έλαβε την ελάφρυνση του χρέους της, γι' αυτό είναι καθήκον της τώρα η εφαρμογή του προγράμματος όπως έχει συμφωνηθεί».
Σύμφωνα με τον κ. Ράις, οι οικονομικές επιδόσεις της χώρας μας έχουν επηρεαστεί και από άλλους παράγοντες. Αναφέρθηκε στην «περίοδο πολιτικής αστάθειας», στην «κακή εφαρμογή του προγραμματισμού», στην «απώλεια της εμπιστοσύνης» για τις προοπτικές της Ελλάδας εντός του ευρώ και στα γενικότερα προβλήματα στην Ευρωζώνη.
Επανέλαβε ότι το ΔΝΤ και οι εταίροι του στην τρόικα είναι σε «πλήρη συμφωνία» για το ελληνικό πρόγραμμα όπως έχει συμφωνηθεί και ότι η εφαρμογή είναι ο «πρωταρχικός στόχος» για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις.
Απαντώντας σε ερώτηση για την ανεργία, είπε ότι τόσο το θέμα αυτό όσο και άλλα ζητήματα αποτελούν «τους βασικούς λόγους, για τους οποίους πρέπει να εφαρμοσθεί άμεσα το συμφωνηθέν πρόγραμμα». Αναφερόμενος στα φορολογικά ζητήματα τόνισε ότι το Ταμείο απαιτεί συνεχώς «περισσότερη πρόοδο» από τις ελληνικές αρχές και τόνισε πως κατά την εκτίμησή τους «δεν έγινε αρκετή πρόοδος».
Ο κ. Ράις είπε ότι «το κλειδί τώρα στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης και της αντιμετώπισης του προβλήματος της ανεργίας, είναι η εφαρμογή του προγράμματος».
Στις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος του Ολι Ρεν, αναφερόμενος στην προχθεσινή επιστολή του επιτρόπου στους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών, τόνισε ότι «αποτελεί συνέχεια της συζήτησης που έγινε στο Ecofin, όπου ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν μοιράστηκε ορισμένες σκέψεις του για το θέμα των δημοσιονομικών πολλαπλασιαστών με τους εταίρους του».
«Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Ολιβιέ Μπλανσάρ, δεν είπε ποτέ ότι πρέπει να αλλάξουμε γενικότερη δημοσιονομική πολιτική στην Ευρώπη», προσέθεσε ο Σ. Ο'Κόνορ, αναφερόμενος στις επιπτώσεις των περιοριστικών μέτρων στην οικονομική δραστηριότητα, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες. Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής επανέλαβε ότι «το να συνδέει κανείς τις επιδόσεις της Ελλάδας με τον σχεδιασμό του προγράμματος συνιστά ριζική παρερμηνεία των ιστορικών δεδομένων και της έρευνας του ΔΝΤ σε ό,τι αφορά τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές».
ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου