Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

Η κοινή «μοίρα» Ελλάδας και Κύπρου

Δημήτρης Μηλάκας:Λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τις προεδρικές εκλογές στην Κύπρο η Μεγαλόνησος βρίσκεται υπό τη μεγαλύτερη δυνατή πολιτική πίεση εκ μέρους πολλών παραγόντων. Κύριο ζήτημά της αποτελεί το μνημόνιό της, το οποίο δημιουργεί...
πολλαπλές παρενέργειες και θέτει μετεκλογικά ζητήματα που είναι αμφίβολο αν τελικά θα αποδειχθούν διαχειρίσιμα.

Το κεντρικό πρόβλημα του κυπριακού μνημονίου είναι, βεβαίως, το χρέος της χώρας, για το οποίο ήδη αναπτύσσονται σενάρια που παραπέμπουν στις προβληματικές μεθόδους αντιμετώπισης του ελληνικού αντίστοιχου. Ήδη προ ημερών οι Financial Times αποκάλυψαν έγγραφο - βόμβα το οποίο προτείνει να δεχτούν ζημιές οι ανασφάλιστες καταθέσεις και οι κάτοχοι ομολόγων της χώρας. Ένα σενάριο καταστροφικό τόσο για τις τράπεζες όσο και για τους καταθέτες, το οποίο παραπέμπει στο αλήστου μνήμης ελληνικό PSI Παπαδήμου - Βενιζέλου.

Πριν από μία εβδομάδα το Reuters δημοσίευσε δήλωση του Ολλανδού νέου επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος, αναφερόμενος στην Κύπρο και τις εγγυήσεις που ενδεχομένως θα ζητηθούν έναντι της ευρωπαϊκής... «βοήθειας», είπε ότι «θα μπορούσε να υπάρξει ένας ξεχωριστός λογαριασμός, στον οποίο, για παράδειγμα, θα μεταφέρονταν τα έσοδα από το αέριο».

Η πρόταση αυτή, για εκ των προτέρων δέσμευση των εσόδων από τη μελλοντική εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Κύπρο, είναι ευθέως αντίστοιχη με το ήδη ισχύον για την Ελλάδα ταμείο δέσμευσης των μελλοντικών της εσόδων από ιδιωτικοποιήσεις, φόρους και δημοσιονομικά πλεονάσματα, το οποίο οσονούπω αναμένεται να περάσει εξ ολοκλήρου στα χέρια των δανειστών της χώρας.

Παράλληλα, πριν από τρεις μόλις ημέρες, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στην επαρχία Kayseri της κεντρικής Ανατολίας, υποστήριξε, για πολλοστή φορά εκ μέρους της χώρας του, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει είτε να σταματήσει τις έρευνες στο «Οικόπεδο 12» είτε να μοιραστεί τα κέρδη με το ψευδοκράτος της Βόρειας Κύπρου.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι οι έρευνες της Κύπρου και τα συμβόλαια που έχει υπογράψει η Λευκωσία με διεθνείς εταιρείες αντιβαίνουν τη διεθνή νομοθεσία, διότι τα θαλάσσια ύδατα βρίσκονται σε μια ΑΟΖ η οποία δεν έχει ακόμη χαραχθεί.

Ως γνωστών, η Ελλάδα δέχεται δημόσιες και υπόγειες απειλές και «προειδοποιήσεις» τόσο από την Τουρκία όσο και από τις ΗΠΑ, για το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε μονομερή ανακήρυξη ΑΟΖ ενώ οι ελληνικές ηγεσίες των τελευταίων χρόνων υποδέχονται με... «στωικότητα» αυτού του είδους τις απειλές και «προειδοποιήσεις» γνωρίζοντας ότι η κατάσταση χρεοκοπίας, στην οποία βρίσκεται, την καθιστά ευάλωτη και σε πιέσεις επί των εθνικών της θεμάτων.

Λίγο πριν από τις προεδρικές εκλογές της Κύπρου, λοιπόν, κανείς δεν πρέπει να ξεχνά ότι Ελλάδα και Κύπρος, εκτός από κοινά συμφέροντα και κοινούς ανταγωνιστές ή αντιπάλους, έχουν επίσης κοινή αντιμετώπιση από τους «συμμάχους» και «εταίρους» τους, αλλά, τελικά και κοινή «μοίρα». Δεν είναι σαφές πόσο αυτό έχει ληφθεί υπόψιν από τους υποψηφίους προέδρους της Κύπρου, αλλά το πρόσφατο παρελθόν έχει δείξει ότι το κατανοεί απολύτως ο κυπριακός λαός...


topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου