Την τελευταία εβδομάδα απέμειναν μόλις 217 δολάρια ΗΠΑ στα κρατικά ταμεία της Ζιμπάμπουε, αφού ολοκληρώθηκε η καταβολή της μισθοδοσίας των δημοσίων υπαλλήλων, αποκάλυψε σήμερα μιλώντας σε εκπρόσωπους των διεθνών μέσων ενημέρωσης ο υπουργός Οικονομικών στη Ζιμπάμπουε, Τεντάι Μπίτι.
Το 2010 Οι χώρες-μέλη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου συμφώνησαν ομόφωνα να αποκατασταθεί το δικαίωμα ψήφου της Ζιμπάμπουε, το οποίο είχε ανασταλεί το 2003.
Το ΔΝΤ ανέφερε τότε ότι...
η Ζιμπάμπουε δεν δικαιούται οικονομική βοήθεια έως ότου τακτοποιήσει καθυστερούμενες οφειλές της προς το Ταμείο και έως ότου παρουσιάσει ένα σχέδιο για να αποπληρώσει τις οφειλές της προς την Παγκόσμια Τράπεζα και την Αφρικανική Τράπεζα Αναπτύξεως.
Οι οφειλές της Ζιμπάμπουε προς τους τρεις διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς (τρόικα) ανέρχονταν συνολικά σε περίπου 1,3 δισ. δολάρια. Συνολικά το εξωτερικό χρέος της χώρας, περιλαμβανομένου και αυτού προς το Κλαμπ των Παρισίων, ανέρχεται σε περίπου 6 δις δολάρια.
Το ΔΝΤ είχε αφαιρέσει το δικαίωμα ψήφου της Ζιμπάμπουε το 2003 λόγω των πολιτικών διαφορών σημαντικών χωρών-μελών του με την προηγούμενη κυβέρνηση του Ρόμπερτ Μουγκάμπε. Οι διεθνείς δωρητές απέσυραν κάθε χρηματοδότηση προς τη χώρα της Νότιας Αφρικής και κατηγόρησαν τον Μουγκάμπε ότι η πολιτική του για την αναδιανομή της γης και η κακοδιαχείριση των πόρων της χώρας οδήγησε στην κατάρρευση της άλλοτε ευημερούσας οικονομία της.
Ο ΥΠΟΙΚ Μπίτι σημείωσε ότι αν δεν αντιμετωπιστεί το ζήτημα του χρέους, η Ζιμπάμπουε δε θα μπορέσει να ανακάμψει από την οικονομική κρίση που την μαστίζει εδώ και πάνω από μια δεκαετία. Σε μια χώρα το 85% του πληθυσμού της οποίας ζει κάτω από το όριο της φτώχειας και το κατά κεφαλήν ετήσιο εισόδημα δεν ξεπερνά τα 400 δολάρια, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι θα ήταν “ανήθικο να πάρουμε ακόμα κι ένα δολάριο από τους πενιχρούς μας πόρους” για την αποπληρωμή του χρέους. “Είναι αυτονόητο ότι πρέπει να επιτύχουμε μια συμφωνία με τους πιστωτές μας και τους εταίρους μας όσον αφορά στο χρέος μας”, δήλωσε ο Μπίτι. Όμως, πρόσθεσε, για να επιτύχει την παραγραφή μέρους του χρέους, η Ζιμπάμπουε πρέπει να δείξει ότι λαμβάνει τις “ορθές” οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις.
Ομάδα του ΔΝΤ πήγαινε τακτικά στην χώρα παρέχοντας τεχνική βοήθεια και η τελευταία ανακοίνωση ήταν η 26η εδω τον Oκτώβριο του 2012
Φέτος προέβλεπαν αύξηση του ΑΕΠ 5% και 6% το 2013
anti-ntp.net
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου