Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

Αυξήσειs που "καίνε" σε νοικοκυριά, αγρότες, βιοτέχνες

Αυξήσειs που  καίνε  σε νοικοκυριά, αγρότες, βιοτέχνες Φωτιά παίρνουν οι λογαριασμοί της ΔΕΗ με τον υφυπουργό ΠΕΚΑ Ασημάκη Παπαγεωργίου να ανακοινώνει το πρώτο φετινό κύμα αυξήσεων στα τιμολόγια, που κυμαίνονται από 8,6% έως 12,76%.

Οι ανατιμήσεις ισχύουν αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου και αφορούν σε συγκεκριμένα παραδείγματα λογαριασμών των νοικοκυριών, μικρών εμπόρων, αγροτών και βιομηχανιών που ηλεκτροδοτούνται από τη χαμηλή τάση.
Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, που επέλεξε Κυριακάτικα να δημοσιοποιήσει τις αυξήσεις, ακολούθησε την πεπατημένη των προκατόχων της ως προς την επικοινωνία του θέματος.
Δεν έδωσε στη δημοσιότητα αναλυτικά τις...
συγκριτικές χρεώσεις της κιλοβατώρας ανά κλίμακα κατανάλωσης, επιδιώκοντας να μη φανερώσει μεγάλες αυξήσεις όπως για παράδειγμα στην κλίμακα της κατανάλωσης των 0 έως 800 κιλοβατώρων για τους οικιακούς πελάτες. Εκεί, για παράδειγμα, η αύξηση στην τιμή της ενέργειας μαζί με τους φόρους είναι 25,2%. Στην κατηγορία 801 έως 1.000 κιλοβατώρες η αύξηση είναι 19,1%, ενώ στις κλίμακες 2001 έως 3.000 κιλοβατώρες και 3.001 και πάνω οι αυξήσεις είναι 10,7% και 10,5%, αντίστοιχα. Ταυτόχρονα καθιερώθηκε νέα κλίμακα από 1.001 έως 2.000 κιλοβατώρες, αντικαθιστώντας τρεις ενδιάμεσες κλίμακες, αυτές των 1.001 έως 1.200, 1.201 έως 1.600 και 1.601 έως 2.000. Ετσι σε αυτούς τους καταναλωτές η επιβάρυνση του ρεύματος είναι πολύ μεγαλύτερη καθώς ανεβαίνουν κλίμακα χρέωσης.
Βέβαια, πρέπει να σημειωθεί ότι αυτές οι αυξήσεις «ψαλιδίζονται» λόγω της απόφασης της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για μείωση των χρεώσεων δικτύου.
Ο κ. Παπαγεωργίου αρκέστηκε στη δημοσίευση παραδειγμάτων, τα οποία, ούτως ή άλλως αποκαλύπτουν το βάρος που καλούνται να επωμιστούν τα νοικοκυριά, έστω και σε μέσα επίπεδα.
Σημειώνεται ακόμη ότι από την ανακοίνωση δεν γίνεται γνωστό πότε θα ακολουθήσουν οι επόμενες αυξήσεις, αν και το μνημόνιο δείχνει τις άλλες δύο δόσεις να έρχονται την 1η Μαΐου και την 1η Ιουλίου.
Αυξήσειs που  καίνε  σε νοικοκυριά, αγρότες, βιοτέχνες
Οι ανατιμήσεις που ανακοίνωσε χθες ο κ. Παπαγεωργίου συνοδεύονται και από αλλαγές στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) για τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες. Αυξάνονται τα εισοδηματικά κριτήρια, αλλά και τα όρια κατανάλωσης ρεύματος. Το αποτέλεσμα είναι να ανεβαίνει ο αριθμός των δικαιούχων του φθηνότερου κατά 42% ηλεκτρικού ρεύματος σε σχέση με τις κανονικές τιμές.
Αναφορικά με τις νέες χρεώσεις αυτό που οφείλουν να γνωρίζουν οι καταναλωτές είναι ότι προστίθεται άλλη μία επιβάρυνση που είναι το κόστος της αγοράς των δικαιωμάτων ρύπων (CO2), το οποίο από φέτος η ΔΕΗ καλείται να πληρώνει. Μεσοσταθμικά η αύξηση στη χαμηλή τάση είναι 5% από το κόστος CO2.
Αυξήσειs που  καίνε  σε νοικοκυριά, αγρότες, βιοτέχνες
Πιο αναλυτικά και σε ό,τι αφορά τους λογαριασμούς ρεύματος αυτοί «φουσκώνουν» από τις έως και περίπου κατά 16% αυξήσεις των λεγόμενων ανταγωνιστικών χρεώσεων (τιμές κιλοβατώρας και χρέωση δικαιωμάτων ρύπων). Ωστόσο, επειδή η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας πρόσφατα αποφάσισε τις μειώσεις των χρεώσεων δικτύου, η μέση αύξηση μειώνεται.
Παραδείγματα
Αυξήσειs που  καίνε  σε νοικοκυριά, αγρότες, βιοτέχνες
Ετσι, ένα νοικοκυριό με μονοφασική παροχή που «καίει» το τετράμηνο 1.200 κιλοβατώρες θα πληρώσει κατά 9,15% ακριβότερα το ρεύμα. «Φουσκωμένος» κατά 9,19% θα είναι ο λογαριασμός για μία οικογένεια με μονοφασική παροχή που καταναλώνει 1.600 κιλοβατώρες το τετράμηνο. Μικρότερη θα είναι η αύξηση του συνολικού ποσού που θα καταβάλλει ένας οικιακός πελάτης με μονοφασική παροχή που καίει 2.000 κιλοβατώρες το τετράμηνο. Η αύξηση σε αυτόν θα είναι 8,6%. Τη μεγαλύτερη επιβάρυνση γνωρίζουν οι αγρότες. Αυτοί που εμφανίζουν μέση μηνιαία κατανάλωση 1.400 κιλοβατώρες φορτώνονται με αύξηση 12,73%. Φωτιά... παίρνει το κόστος παραγωγής και διάθεσης των προϊόντων των επιχειρήσεων που ηλεκτροδοτούνται από τη χαμηλή τάση. Για παράδειγμα, ένας βιομηχανικός πελάτης της ΔΕΗ με τριφασική παροχή που καταναλώνει τον μήνα 5.000 κιλοβατώρες θα δει τον λογαριασμό του να αυξάνεται κατά 10,27%.
Η μικρή εμπορική επιχείρηση, που καίει... το τετράμηνο 1.000 κιλοβατώρες θα επωμιστεί αύξηση 10,95%. Μεγαλύτερος έμπορος που κατανάλωνε τον μήνα 4.000 κιλοβατώρες θα διαπιστώσει τον λογαριασμό του να αυξάνεται κατά 9,96%.
Τι αλλάζει στο κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο Μεγαλύτερες εκπτώσεις για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες
Παυσίπονο... μπροστά στις μεγάλες αυξήσεις των τιμολογίων του ρεύματος αποτελούν οι αλλαγές που ανακοινώθηκαν στις προϋποθέσεις ένταξης των καταναλωτών στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο. Η πρώτη βασική αλλαγή έχει να κάνει με το σύνολο της κατανάλωσης ρεύματος που θα χρεώνεται φθηνότερα σε σχέση με το κανονικό τιμολόγιο. Ετσι ενώ μέχρι τώρα ίσχυε χαμηλότερη κατά 30% και 35% τιμολόγηση για τις πρώτες 800 κιλοβατώρες, τώρα θα προκύπτει έκπτωση 42% για τις 1.500 ή 1.700 κιλοβατώρες, ανάλογα με την κατηγορία του δικαιούχου.
Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο Ι:

  • Ατομα με χαμηλό εισόδημα: Είναι όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα μικρότερο από 12.000 ευρώ. Αυτό προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ ανά τέκνο για τα πρώτα δύο τέκνα και με τετραμηνιαία κατανάλωση από 200 έως 1.500 κιλοβατώρες. Μέχρι τώρα το ποσό δεν προσαυξανόταν ανά παιδί.
  • Τρίτεκνοι: Οσοι έχουν τρία παιδιά κι ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μικρότερο από 23.500 ευρώ και τετραμηνιαία κατανάλωση από 200 έως 1.700 κιλοβατώρες. Μέχρι πρότινος το εισόδημα ήταν 22.500 ευρώ.
Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο ΙΙ:
  • Ανεργοι: Οσοι είναι άνεργοι για συνεχές χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών και με εισόδημα μικρότερο από 12.000 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ ανά τέκνο για τα πρώτα δύο τέκνα και με τετραμηνιαία κατανάλωση από 200 έως 1.500 κιλοβατώρες.
  • Ατομα με αναπηρία: Οσοι έχουν αναπηρία 67% και άνω ή όσοι έχουν προστατευόμενα άτομα με αναπηρία 67% και άνω, με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μικρότερο των 23.500 ευρώ και με τετραμηνιαία κατανάλωση από 200 έως 1.700 κιλοβατώρες.
  • Ατομα που χρήζουν ενεργοβόρας μηχανικής υποστήριξης ή έχουν προστατευόμενα μέλη που χρειάζονται ενεργοβόρες ιατρικές συσκευές: το εισόδημά τους να είναι μικρότερο από 30.000 ευρώ και η τετραμηνιαία κατανάλωση να φτάνει μέχρι τις 2.000 κιλοβατώρες.
Οσοι θέλουν το ΚΟΤ αρκεί να υποβάλουν τα στοιχεία της παροχής τους (Κωδικό Ηλεκτρονικής Πληρωμής και Αύξοντα Αριθμό Λογαριασμού) και τα στοιχεία της αστυνομικής τους ταυτότητας και το ΑΦΜ τους.
Για τα άτομα που χρήζουν ενεργοβόρας μηχανικής υποστήριξης χρειάζεται να προσκομίσουν και βεβαίωση από τον ασφαλιστικό τους φορέα ή από κρατικό νοσοκομείο.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ

www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου