Αποκαλυπτικά στοιχεία για τη δράση ασφαλισμένων αλλά και συγγενικών τους προσώπων, που για χρόνια απομυζούσαν το ασφαλιστικό σύστημα, έρχονται στο φως της δημοσιότητας.
Αυτήν τη στιγμή «αγνοούνται»...
53.887 συνταξιούχοι των τριών μεγαλύτερων Ταμείων της χώρας (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ), οι οποίοι δεν έχουν προσέλθει να απογραφούν και δεν πρόκειται να πάρουν την επόμενη σύνταξή τους.
Οι έλεγχοι αποκαλύπτουν ιστορίες καθημερινής τρέλας: παιδιά και ανίψια εισπράττουν συντάξεις νεκρών, δικαιούχοι συντάξεων χηρείας παντρεύονται... εν κρυπτώ και συνταξιούχοι άλλο ποσό εισπράττουν από το Ταμείο και άλλο δηλώνουν στην Εφορία.
Ενδεικτικό του θράσους που επιδεικνύουν ορισμένοι επιτήδειοι είναι ότι ακόμα και φέτος -και παρά το ότι είναι γνωστό πως γίνονται εξονυχιστικοί έλεγχοι- προσκόμισαν πλαστά πληρεξούσια για να πάρουν συντάξεις νεκρών συγγενών τους.
Στη Δικαιοσύνη
Η ζημιά για το ασφαλιστικό σύστημα από τη χορήγηση συντάξεων σε μη δικαιούχους υπολογίζεται πως φτάνει τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ τα τελευταία 10 χρόνια. Τα Ταμεία ζητούν πίσω τα χρήματα αυτά, ενώ κάθε εβδομάδα φτάνουν και νέες υποθέσεις στη Δικαιοσύνη.
Ενδεικτικό των διαστάσεων που έχει πάρει το θέμα είναι πως έχουν ήδη διακοπεί 11.095 συντάξεις του ΙΚΑ, καθώς οι δικαιούχοι δεν προσήλθαν να απογραφούν. Τον επόμενο μήνα δεν πρόκειται να καταβληθεί σύνταξη σε 30.000 ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ και σε 12.972 ασφαλισμένους του ΟΓΑ, οι οποίοι επίσης δεν προσήλθαν να απογραφούν (σύνολο 53.887 στα μεγάλα Ταμεία).
Το υπουργείο Εργασίας έχει ζητήσει οι υποθέσεις αυτές να περάσουν από «κόσκινο» για να διαπιστωθεί το κατά πόσο συντάξεις νεκρών εισπράττονται από επιτήδειους. Στις περισσότερες υποθέσεις που αποκαλύπτονται, τα παιδιά των συνταξιούχων με πλαστά ή με πολύ παλιά πληρεξούσια εισέπρατταν τη σύνταξη, καθώς ήταν συνδικαιούχοι των τραπεζικών λογαριασμών.
Οι «προβολείς» πέφτουν τώρα στους δικαιούχους συντάξεων χηρείας για να διαπιστωθεί το κατά πόσον έχουν παντρευτεί εκ νέου αλλά... ξέχασαν να το δηλώσουν.
Στέλεχος μεγάλου Ταμείου σημειώνει χαρακτηριστικά πως «αποκαλύπτονται ακόμα και δέκα υποθέσεις την εβδομάδα, όπου χήροι και χήρες δεν δήλωσαν στον ασφαλιστικό φορέα τον γάμο τους για να μη χάσουν τη σύνταξη».
Παράλληλα... αναζητούνται και 560.000 συνταξιούχοι, οι οποίοι δεν έχουν ακόμα δηλώσει στα Ταμεία τον ΑΦΜ ή τον ΑΜΚΑ (μητρώο κοινωνικής ασφάλισης). Ενδεικτικά αναφέρεται πως στον ΟΑΕΕ -που έληξε η σχετική διορία- σταμάτησε η καταβολή 1.595 συντάξεων και θα γίνει έλεγχος. Στόχος είναι να αντιμετωπιστούν φαινόμενα φοροδιαφυγής, καθώς έχει διαπιστωθεί πως ένα ποσοστό συνταξιούχων, που κυμαίνεται από 7% έως 10% στα ταμεία ελεύθερων και ανεξάρτητων επαγγελματιών, δεν δηλώνει το ακριβές ποσό της σύνταξης στην Εφορία.
Οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι δηλώνουν μικρότερα ποσά στη φορολογική τους δήλωση (μάλιστα υπάρχουν και περιπτώσεις που δεν δηλώνουν καθόλου τη σύνταξη), με την απώλεια για το κράτος να φτάνει τα 100 εκατομμύρια τον χρόνο.
Απογραφή
Σημειώνεται πως ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης έχει καταστήσει σαφές πως η απογραφή σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία θα ολοκληρωθεί στις 28 Φεβρουαρίου και δεν θα δοθεί καμία παράταση. Η απογραφή πραγματοποιείται φέτος για τελευταία χρονιά, ενώ στόχος του υπουργού Εργασίας είναι τα φαινόμενα παραβατικότητας να αντιμετωπιστούν οριστικά με δύο πρωτοβουλίες:
1 Με το πρόγραμμα «Αριάδνη», το οποίο θα είναι σε πλήρη εφαρμογή το πρώτο τρίμηνο του έτους. Τα ασφαλιστικά ταμεία θα ενημερώνονται αμέσως για γάμους, διαζύγια και θανάτους και επομένως θα υπάρχει μια ξεκάθαρη εικόνα για τους δικαιούχους και τα ποσά που εισπράττουν.
2 Με την απευθείας αναγραφή στη φορολογική δήλωση του ποσού της σύνταξης χωρίς να γίνεται μεσολάβηση των ασφαλισμένων. Ετσι θα σταματήσουν επιτέλους τα φαινόμενα φοροδιαφυγής.
'ΑΓΝΟΟΥΝΤΑΙ'
- 11.095 συνταξιούχοι του ΙΚΑ
- 30.000 συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ
- 12.792 συνταξιούχοι του ΟΓΑ
ΤΕΑΔΥ Η νεκρή... συμμετείχε στην απογραφή
Για εννιά χρόνια μετά τον θάνατο της μητέρας του ένας άντρας συνέχιζε να παίρνει την επικουρική της σύνταξη από το ΤΕΑΔΥ. Η δικαιούχος της σύνταξης είχε πεθάνει τον Δεκέμβριο του 2002 αλλά τα χρήματα εισπράττονταν παρανόμως μέχρι και τον Ιούνιο του 2011. Η είσπραξη των χρημάτων γινόταν από την τράπεζα με χρήση συμβολαιογραφικού πληρεξουσίου (που είχε συνταχθεί προ 20ετίας) και υπεύθυνη δήλωση ότι το πληρεξούσιο ισχύει και η εντολέας (δηλαδή η μητέρα του) βρίσκεται στη ζωή. Η υπόθεση αυτή πλέον έχει παραπεμφθεί από το ΤΕΑΔΥ στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.
Σε μία άλλη περίπτωση συγγενής νεκρής συνταξιούχου όχι μόνο εισέπραττε τη σύνταξή της αλλά... συμμετείχε και στην απογραφή. Με βάση τα στοιχεία, συνταξιούχος του ΤΕΑΔΥ είχε πεθάνει τον Σεπτέμβριο του 2009 αλλά η κόρη συνέχισε να παίρνει την επικουρική της σύνταξη μέχρι και τον Ιούνιο του 2011.
Μάλιστα η κόρη της -η οποία ήταν συνδικαιούχος του λογαριασμού- είχε... φροντίσει να πάρει μέρος στην απογραφή για λογαριασμό της μητέρας της που είχε πεθάνει. Και η υπόθεση αυτή έχει πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του επικουρικού ταμείου του Δημοσίου διαπιστώθηκε πως σε 5.518 περιπτώσεις καταβαλλόταν σύνταξη σε μη δικαιούχους. Η διαδικασία αναζήτησης των χρημάτων έχει ήδη ξεκινήσει και μάλιστα έχουν επιστραφεί περίπου 6,6 εκατ. (ενώ αναζητούνται σχεδόν 6 εκατ.).
ΟΑΕΕ Από το 1998 έπαιρνε τη σύνταξη του πατέρα του
Τον δρόμο της Δικαιοσύνης έχουν ήδη πάρει 118 περιπτώσεις, όπου διαπιστώθηκε η καταβολή συντάξεων σε μη δικαιούχους. Συγκεκριμένα έχουν κατατεθεί 108 αγωγές και 10 μηνύσεις, ενώ συνεχίζονται οι εξονυχιστικοί έλεγχοι στους συνταξιούχους που δεν προσήλθαν για να απογραφούν.
Ενδεικτικά δημοσιεύονται δύο χαρακτηριστικές περιπτώσεις που έχουν παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη:
Σε 69.000 ευρώ υπολογίζεται η ζημιά του ΟΑΕΕ από τη «δράση» του γιου ενός συνταξιούχου. Ο συγκεκριμένος συνταξιούχος είχε πεθάνει το 1998 αλλά τα χρήματα που αναλογούσαν στη σύνταξή του συνέχισε να τα παίρνει ο γιος του. Τώρα το Ταμείο ζητά πίσω αυτό το ποσό και ακολουθείται η δικαστική οδός.
Συνταξιούχος του Ταμείου απεβίωσε και η σύζυγός του παντρεύτηκε εκ νέου το 2007. Ωστόσο... ξέχασε να δηλώσει τον γάμο στον ασφαλιστικό φορέα και για ενάμιση χρόνο συνέχισε να παίρνει κανονικά τη σύνταξη. Η ζημιά για το Ταμείο είναι 10.000 ευρώ και η λύση θα βρεθεί στα δικαστήρια.
IKA Αν και είχε ξαναπαντρευτεί δήλωνε... χήρα
Οι εντατικοί έλεγχοι δεν φαίνεται να αποθαρρύνουν επιτήδειους από το να διεκδικούν τη σύνταξη νεκρών ασφαλισμένων. Παρά το ότι η απογραφή έγινε φέτος για δεύτερη φορά, υπήρξαν νέα κρούσματα, όπου συγγενείς νεκρών επιχείρησαν να πάρουν τη σύνταξή τους.
Ενδεικτικά αναφέρεται πως για πλαστογραφία και απάτη κατηγορείται ένας άντρας 57 ετών, που έπαιρνε παράνομα τη σύνταξη της μητέρας του. Η ασφαλισμένη είχε πεθάνει τον Μάρτιο του 2012 αλλά ο γιος της συνέχισε να παίρνει τη σύνταξή της, η οποία καταβαλλόταν σε κοινό λογαριασμό. Μάλιστα ο άντρας είχε απογράψει τη μητέρα του ως συνταξιούχο σχεδόν 6 μήνες μετά τον θάνατό της στο ΙΚΑ. Η απογραφή είχε γίνει μέσω εξουσιοδότησης την οποία υποτίθεται ότι είχε υπογράψει η μητέρα του! Η ζημιά για το μεγαλύτερο Ταμείο υπολογίζεται σε 6.056 ευρώ.
Στο «μεταξύ» συνεχίζεται το σαφάρι για να διαπιστωθεί σε ποιες περιπτώσεις χήροι ή χήρες έχουν παντρευτεί εκ νέου αλλά συνεχίζουν να παίρνουν σύνταξη. Για παράδειγμα, σε 37.500 ευρώ υπολογίζεται η ζημιά του ΙΚΑ από τη «δράση» ασφαλισμένης, που εισέπραττε παράνομα τη σύνταξη του άντρα της αν και είχε παντρευτεί εκ νέου.
Ο συνταξιούχος απεβίωσε τον Ιούλιο του 1989 και τα χρήματα εισέπρατταν η σύζυγός του και τα παιδιά του. Ωστόσο, η γυναίκα δεν δήλωσε πως παντρεύτηκε εν νέου τον Αύγουστο του 1992 και συνέχισε να εισπράττει τη σύνταξη χηρείας.
ΟΓΑ «Ξέχασαν» να δηλώσουν τον θάνατο
Δύο χαρακτηριστικά περιστατικά για τη δράση συγγενών ασφαλισμένων του ΟΓΑ αποκάλυψαν οι πρόσφατοι έλεγχοι.
Στην πρώτη περίπτωση γυναίκα -συνταξιούχος του Ταμείου- είχε πεθάνει πριν από 8 χρόνια. Ωστόσο, ο γιος της συνέχισε να παίρνει τη σύνταξη... ξεχνώντας να δηλώσει τον θάνατο και η υπόθεση παραπέμπεται στη Δικαιοσύνη.
Στη δεύτερη περίπτωση ερευνάται η ανιψιά συνταξιούχου του Ταμείου, που επίσης... ξέχασε να δηλώσει τον θάνατο. Η συνταξιούχος πέθανε πριν από πέντε χρόνια αλλά η ανιψιά της εισέπραττε χρήματα από το Ταμείο και η λύση αναμένεται να δοθεί από τα δικαστήρια.
Με βάση τα στοιχεία του ΟΓΑ, από τα 12.792 άτομα που... αγνοούνται οι 5.900 είναι συνταξιούχοι λόγω γήρατος. Παράλληλα αναζητούνται 1.300 συνταξιούχοι αναπηρίας αλλά και 2.600 άτομα που έπαιρναν δεύτερη σύνταξη (τμηματική από το Ταμείο). Τέλος δεν προσήλθαν να απογραφούν 1.121 ανασφάλιστοι υπερήλικοι (οι 876 είναι ομογενείς).
Σημειώνεται πως τον επόμενο ενάμιση μήνα το Ταμείο θα περάσει από... κόσκινο τις περίπου 64.000 συντάξεις που καταβάλλονται σε ανασφάλιστους υπερηλίκους, καθώς με τον ασφαλιστικό νόμο του Νοεμβρίου άλλαξαν τα κριτήρια χορήγησής τους (ηλικιακά, εισοδηματικά κ.ά.).
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ
kokkaliari@pegasus.gr
www.ethnos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου