Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2013

Στην Ελλάδα τα λαμόγια δεν διώκονται αλλά αποκτούν και διεθνή προβολή!

Picture
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο ξένος τύπος αναφέρεται στην 'πρωτοπόρα' δράση του Δίκτυου Ανταλλαγών και Αλληλεγγύης της Μαγνησίας, που παρουσιάζεται ως 'Μία εναλλακτική κοινωνική οικονομία που εφαρμόζεται στη Μαγνησία, και φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά, γιατί Ανταλλαγή σημαίνει και Αλληλεγγύη'.

Ακούγεται ωραίο... ακούγεται πρωτοπόρο.. ακούγεται επαναστατικό, σε μια Ελλάδα που παλεύει να σταθεί στα πόδια της, στα πόδια που κάθε μέρα της τα κονταίνουν με χίλιους τρόπους...

Όμως είναι έτσι; Τι καινούριο προτείνει το δίκτυο; Ποιος είναι ο κύριος συντονιστής του; Γιατί τόση προβολή από ξένα και ντόπια ΜΜΕ; Μήπως τελικά η όλη συναλλαγή είναι μια από τα ίδια και χειρότερα;...


Το Δίκτυο έρχεται να προσφέρει ανταλλαγή υπηρεσιών καθιερώνοντας ένα νέο νόμισμα, το ΤΕΜ, Τοπική Εναλλακτική Μονάδα. Το διαφημιστικό τους βίντεο αναφέρεται:



  1. Το δίκτυο αφορά ανθρώπους που δυσκολεύονται να καλύψουν τις ανάγκες τους με ευρώ.
  2. Στην ασυδοσία του χρηματοπιστωτικού συστήματος και στις συνέπειες του.
  3. Μέλη του δικτύου μπορούν να είναι φυσικά και νομικά πρόσωπα αλλά κι επιχειρήσεις.
  4. Η συναλλαγή γίνεται με ΤΕΜ το οποίο ισούται με 1 ευρώ.
5.   Τα μέλη ανοίγουν ηλεκτρονικό λογαριασμό ο οποίος χρεώνεται και πιστώνεται.
6.   Για τα καινούρια προϊόντα η ανταλλαγή γίνεται με ΤΕΜ αλλά σε συνδιασμό και με ευρώ.
7.   Κάθε μέλος μπορεί να αποχωρήσει όποτε θέλει από το Δίκτυο φτάνει να μην χρωστά.
8.   Κάθε λογαριασμός χρεώνεται με 2 ΤΕΜ το μήνα για τα έξοδα του δικτύου.
9.   Τα μέλη φέρουν την ευθύνη της ποιότητας υπηρεσιών και προϊόντων τους.
10. Μπορεί να γίνει μεταφορά μονάδων σε άλλο λογαριασμό αλλά και ΜΚΟ και φιλανθρωπικές οργανώσεις οι οποίες θα τις εξαργυρώσουν πάλι μέσα στο δίκτυο.
11. Νομική μορφή: Ένωση φυσικών & νομικών προσώπων, γραμματεία και... 'συντονιστής'...
Picture
Τι σημαίνουν όλα αυτά; Απλά ένα νεο-καπιταλιστικό σύστημα ανταλλαγής που η πρωτοτυπία του είναι η επίσημη φοροδιαφυγή!

Ένα ΤΕΜ ισούται με ένα ευρώ, που σημαίνει ότι πάλι γίνεται μια κοστολόγηση προϊόντος ή υπηρεσιών με αναφορά στο ευρώ. Μάλιστα στα νέα είδη συμπληρώνεται με το ευρώ. Ο γιατρός θα ορίσει την επίσκεψή του ως επιστήμων και ο υδραυλικός θα συνεχίσει να παίρνει τη δική του μαύρα, αλλά με κάλυψη τώρα, κι ο συνταξιούχος, που προφανώς δεν έχει πολλά να προσφέρει ειδικά αν είναι περασμένης ηλικίας, πάλι θα είναι σε δεύτερη μοίρα. Αλλάζει ο Μανωλιός και βάζει το ευρώ του ΤΕΜ! Κι αυτό λέγεται αλληλεγγύη; Κι όπως αναφέρει και κάποιο μέλος του δικτύου, «Φτωχός δεν είναι όποιος δεν έχει χρήµατα, αλλά όποιος δεν έχει να προσφέρει κάτι. Αυτή είναι η φιλοσοφία µας»... αλήθεια, αν δεν έχεις ή πλέον δεν μπορείς, τι γίνεται στην ΤΕΜική κοινότητα 'ανταλλαγής κι αλληλεγγύης';

Ενώ τα μέλη θεωρούνται αρκετά υπεύθυνα και ανώτερα ως προς την ποιότητα που θα προσφέρουν, οπότε το δίκτυο απαλλάσσεται πάσας ευθύνης, δεν θεωρούνται αρκετά φερέγγυα ώστε να κάνουν τις συναλλαγές τους χωρίς την ανάγκη ηλεκτρονικής μονέδας. Γιατί χωρίς μονέδα, το δίκτυο δεν μπορεί να πάρει τις συνδρομές του, τα δυο ΤΕΜ/ευρώ το μήνα. Και τα 1000 μέλη που έχουν στόχο (μπορεί και να τον έπιασαν μετά από τόση διαφήμιση) είναι 2000 ΤΕΜ/ευρώ το μήνα. Pas mal...όπως θα έλεγαν και οι γάλλοι... (καθόλου άσκημα)

Οι επιχειρήσεις μπορούν επίσης να συμμετέχουν; Ερώτηση κρίσεως: με ή χωρίς τιμολόγιο ή απόδειξη; Απ' όσο ξέρουμε, κανένα προϊόν δεν πρέπει να βγαίνει από ένα κατάστημα χωρίς ένα από τα δύο. Η απάντηση εκ στόματος του συντονιστή:  "τα καταστήµατα ή οι επιχειρηµατίες ζητούν από µέλη του Δικτύου ένα µέρος της τιµής σε ευρώ και το υπόλοιπο σε ΤΕΜ, καθώς έχουν να καλύψουν το κόστος παραγωγής, τον ΦΠΑ και την προµήθεια σε ευρώ. «Για παράδειγµα, στο µαγαζί µε τα οπτικά, για έναν σκελετό γυαλιών αξίας 100 ευρώ ο ιδιοκτήτης θα ζητήσει από τον πελάτη 70 ευρώ και 30 ΤΕΜ. Σαν να του κάνει έκπτωση".  Με λίγα λόγια, ο καταστηματάρχης έχει εξασφαλισμένο έναν πελάτη, βγάζει το κέρδος του αλλά μειωμένο, πληρώνει λιγότερο ΦΠΑ αφού το αντικείμενο πωλείται κατά 30% φτηνότερα συμμετέχοντας όμως έτσι στο επίσημο σύστημα αγοραπωλησίας και του μένουν 30 ΤΕΜ, τα οποία θα πρέπει όπωσδήποτε να εξαργυρώσει, αφού μόνο μέχρι 300 μπορεί να πιστωθεί. Ο δε αγοραστής, πληρώνει το αντικείμενο με ευρώ και ΤΕΜ σε σύνολο την κανονική αξία του (ενώ θα μπορούσε να πετύχει κάποια έκπτωση σε οποιοδήπτε άλλο μαγαζί χωρίς καμία ανταλλαγή, πολύ  εύκολο σήμερα) και παίρνει απόδειξη μόνο για 70 ευρώ. Ας πει κάποιος εδώ ποιος είναι ο χαμένος και ποιος ο κερδισμένος σ' αυτό το νεο-καπιταλοκομμουνιστικό σύστημα...

Και φυσικά... όποιος θέλει μπορεί να κάνει και δωρεά σε ΜΙΑ (...) ΜΚΟ... Ποια να'ναι αυτή άραγε...;

Η τύπου-μασονικού-Zeitgeist ιδέα έχει πρωτοεμφανισθεί στο εξωτερικό. Στη Γερμανία μάλιστα τυπώνουν και το τοπικό νόμισμα. Διαβάζουμε σε σχετικό άρθρο από τα ΝΕΑ: "Το chiemgauer δηµιουργήθηκε το 2003 και σήµερα χρησιµοποιείται ως µέσο συναλλαγής µεταξύ 3.000 ατόµων και 600 επιχειρήσεων. Τυπώνεται σε νοµίσµατα των 2, 5, 10, 20 και 50. Φέρουν ταινία ασφαλείας, υδατογράφηµα και ιριδίζουσα λωρίδα για να µην είναι εύκολη η αντιγραφή τους. Μπορεί κανείς να τα ανταλλάξει µε ευρώ σε 50 διαφορετικά σηµεία, µε προµήθεια 3% που καταλήγει ως δωρεά σε κάποια µη κυβερνητική οργάνωση." Αχ αυτές οι ΜΚΟ.... Και το άρθρο στα ΝΕΑ συνεχίζει:

Κοινωνίες σε απομόνωση

Ο Γκέρχαρντ Ρεσλ, καθηγητής Οικονοµικών στο Πανεπιστήµιο του Ρέγκενσµπουργκ, έχει µελετήσει τα δεκάδες τοπικά νοµίσµατα που κυκλοφορούν στη Γερµανία. Όπως γράφει σε µια ανάλυσή του, «συστήµατα σαν κι αυτά οδηγούν τις τοπικές κοινωνίες σε αποµόνωση. Εµποδίζουν το εµπόριο µε άλλες περιοχές, που είναι βασικό κοµµάτι για την ανάπτυξη της τοπικής οικονοµίας».

Από τα πιο επιτυχηµένα εσωτερικά νοµίσµατα είναι το chiemgauer στη Βαυαρία, το οποίο έχει ισοτιµία ένα προς ένα µε το ευρώ.

«Αγκάθι» η φορολογική νοµιµότητα των συναλλαγών

Αντίστοιχες πρωτοβουλίες για τη δηµιουργία µονάδων ανταλλαγής ή νοµισµάτων που κυκλοφορούν παράλληλα µε το εθνικό εγείρουν συχνά ερωτήµατα για τη φορολογική τους νοµιµότητα. Στη Μαγνησία κόβονται αποδείξεις για τις συναλλαγές σε ευρώ, όχι για όσες γίνονται σε ΤΕΜ.

Οι φορολογικές αρχές της Αυστραλίας εξέτασαν αντίστοιχα δίκτυα στη χώρα τους το 1991 και έκριναν ότι για φιλικές συναλλαγές που δεν αφορούν επαγγελµατικές δραστηριότητες δεν τίθεται ζήτηµα φορολόγησης. Ωστόσο, όταν κάποιος προσφέρει υπηρεσίες ή προϊόντα µέσα από την επιχείρησή του, είναι ελεγχόµενος φορολογικά.

Picture Γιάννης Γρηγορίου: Ο μέγας 'αρχιτέκτονας' και συντονιστής του δικτύου!
Σε συνέντευξη του στο  BBC, δηλώνει ότι το ΤΕΜ δεν πρόκειται να αντικαταστήσει το ευρώ, γιατί πιστεύει στην παραμονή μας στην ευρωζώνη, αλλά μπορεί να συνυπάρξει!!! Και ο δήμαρχος του Βόλου καθησυχάζει ότι το ευρώ δεν κινδυνεύει από το ΤΕΜ! (εδώ μπορείτε να γελάσετε με την καρδιά σας, το γέλιο κάνει καλό στην υγεία!)

Μα ποιος είναι αυτός ο πολυμήχανος και ευρηματικός Γιάννης Γρηγορίου; Είναι ο ίδιος (μόνο λιγότερο μαυρισμένος τώρα πια, γιατί έχει κόψει φαίνεται τα πολλά πηγαινέλα στην Αφρική) ο ιδρυτής της ΜΚΟ 'Μία Γη'. Βολιώτικη κι αυτή η οργάνωση, με μεγάλες φιλοδοξίες για τη διάσωση της μαύρης ηπείρου, η οποία δυστυχώς υποφέρει από άτομα του είδους του: αδίστακτους, άπληστους και πολύ καλά δικτυωμένους! Όταν βγήκαν τα κονδύλια των διαφόρων ΜΚΟ στο φως, η Μια Γη του Γρηγορίου ήταν πιο πάνω κι από την πασίγνωστη  ActionAid στη χρηματοδότηση: "Ευτυχώς που Γη είναι μόνο Μία και κόστισε στον Έλληνα φορολογούμενο μόνο 1.124.572,80 ευρώ για το διάστημα 2003- 2010..." Όλο το άρθρο: ΜΚΟ -Το φαγοπότι και ... η δική μου ιστορία...

Καταλάβατε τώρα γιατί κανείς μπορεί να δωρίσει τα ΤΕΜ του σε ΜΚΟ που μπορεί να τα δεχτεί, γιατί για τις άλλες μάλλον άχρηστα είναι.

Θαυμάζουμε: 
  1. Την μέχρι τώρα παντελή έλλειψη ελέγχου κι ενημέρωσης μας σχετικά με την ΜΚΟ 'Μια Γη'. Τι έγιναν όλα αυτά τα χρήματα; Που και πως αξιοποιήθηκαν τόσο οι χρηματοδοτήσεις από το κράτος, όσο και οι δωρεές μελών;
  2. Την ευρηματικότητα του κου Γρηγορίου όσον αφορά την μόνιμη ανακάλυψη εκείνου του μήνα που θρέφει τους υπόλοιπους.
  3. Τις καταπληκτικές δημόσιες σχέσεις του, που ξεπερνούν τα σύνορα της μικρής κοινότητας στην οποία ζει κι έχει βάλει στο μάτι, τον Βόλο. Δεν έχει μόνο τους εκάστοτε δημάρχους του Βόλου στην τσέπη του, αλλά η χάρη του ξπερνάει ακόμα και τα Ελλαδικά σύνορα: Από τον δικτάτορα του Σουδάν Αλ Μπασίρ, μέχρι τα ΜΜΕ της Αγγλίας!

Κάποιος είπε, η Ελλάδα τρώει τα παιδιά της. Τα παιδιά της μπορεί να τα τρώει και μάλιστα με μεγάλη όρεξη τελευταία, αλλά τα λαμόγια της τα κάνει και διάσημα!!! Εεεε!!!! κανένας εισαγγελέας; Μας διαβάζει κανείς;
allnewz.weebly.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου