Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013

Αρχίσε το ξεπούλημα!«Σπάει» σε καλή και κακή τράπεζα

«Σπάει» σε καλή και κακή τράπεζαΣε «καλή» και «κακή» τράπεζα θα διαχωριστεί -εκτός απροόπτου- σήμερα το απόγευμα το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, το οποίο θα διατηρήσει την αυτονομία του και θα ανήκει στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Αυτό τουλάχιστον ανέφεραν καλά πληροφορημένες πηγές αργά χθες το απόγευμα, σημειώνοντας πως...
θα υιοθετηθεί το μοντέλο της Νέας Proton Bank. Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι οι ενδιαφερόμενες τράπεζες (ουσιαστικά η Εθνική και η Alpha) δεν θα καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές. Εκτιμάται ότι ανάλογη στάση θα τηρήσει και η Τράπεζα Αττικής.
Ωστόσο, η προθεσμία υποβολής των δεσμευτικών προσφορών λήγει σήμερα στις 9 το πρωί και στη συνέχεια ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος θα πρέπει να ανακοινώσει πώς θα πορευτεί το ΤΤ.
Ολα δείχνουν ότι αφού «σπάσει» σε «καλή» και «κακή» τράπεζα, το καλό κομμάτι θα μετονομαστεί σε Νέο ΤΤ (όπως έγινε δηλαδή και με την Proton), θα διατηρήσει την αυτονομία του και θα ανήκει εξ ολοκλήρου στο ΤΧΣ.
Στη συνέχεια και αφού ολοκληρωθούν η ανακεφαλαιοποίηση και οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, το θέμα ΤΤ θα βρεθεί και πάλι στο προσκήνιο.
Μάλιστα, έγκυρες πληροφορίες ανέφεραν ότι το μοντέλο αλά Proton διευκολύνει και την κυβέρνηση, αφού οι μη δεσμευτικές προσφορές δεν διασφάλιζαν τις θέσεις εργασίας, αντίθετα τις περιόριζαν πάνω από 50% (1.500 εργαζόμενοι από τους 3.220 που απασχολούνται στον όμιλο ΤΤ).
Αξιολόγηση
Χθες το απόγευμα συνεδρίασε για το θέμα το ΔΣ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, προκειμένου δηλαδή να αξιολογήσει τις μη δεσμευτικές προσφορές που είχαν κατατεθεί. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι καμία προσφορά δεν προκρίθηκε.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, στο χθεσινό της ΔΣ η ΕΤΕ αποφάσισε να μην καταθέσει δεσμευτική προσφορά, αφού βρίσκεται σε διαδικασία συγχώνευσης με τη Eurobank. Ιδια είναι η εικόνα και από το μέτωπο της Alpha Bank.
Από τη στιγμή που το ΤΤ θα «σπάσει», θα ανακεφαλαιοποιηθεί από το ΤΧΣ με 550 εκατ. ευρώ, ενώ θα καλυφθεί και το χρηματοδοτικό κενό (funding gap) που η ΤτΕ το υπολογίζει σε 3,7 δισ. ευρώ.
Eφης Καραγεώργου
efikar@pegasus.gr


www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου