Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

Επιμένουν σε μαζικές αποχωρήσεις στο Δημόσιο

Επιμένουν σε μαζικές αποχωρήσεις στο ΔημόσιοAντικείµενο σκληρής διαπραγµάτευσης Αθήνας-Βρυξελλών θα είναι η υλοποίηση της υποχρέωσης που έχει η Ελλάδα -βάσει του Μνηµονίου- προκειµένου να τεθούν σε διαθεσιµότητα µέσα στο 2013 περίπου 25.000 υπάλληλοι από τους οποίους 12.000 εντός του πρώτου εξαµήνου.


Aντικείµενο σκληρής διαπραγµάτευσης Αθήνας-Βρυξελλών θα είναι η υλοποίηση της υποχρέωσης που έχει η Ελλάδα -βάσει του Μνηµονίου- προκειµένου να τεθούν σε διαθεσιµότητα µέσα στο 2013 περίπου 25.000 υπάλληλοι από τους οποίους 12.000 εντός του πρώτου εξαµήνου.
Οι Βρυξέλλες επιµένουν σε σκληρή γραµµή για την...
εφαρµογή του µέτρου χωρίς εξαιρέσεις τόσο σε ό,τι αφορά τους αριθµούς όσο και για τα χρονοδιαγράµµατα. Από την πλευρά της η Αθήνα επιχειρεί να εφαρµοστεί το µέτρο µε πιο ήπιο τρόπο ώστε να µειωθούν οι κοινωνικές αντιδράσεις τη στιγµή που ο αντίκτυπος των επώδυνων µέτρων γίνεται ήδη αισθητός και αναµένεται να ενταθεί περαιτέρω το πρώτο δίµηνο του 2013.
Στο πλαίσιο αυτό, η τρόικα αποσαφηνίζει ότι οι δοµές και οι υπηρεσίες των υπουργείων θα πρέπει να µειωθούν έως 50% και αναµένει από την Αθήνα ανακοινώσεις -έως τα τέλη Ιανουαρίου- για τις νέες δοµές και τα νέα οργανογράµµατα 10 υπουργείων.
Επίσης, θα πρέπει να επισπευσθούν οι διαδικασίες που αφορούν την αξιολόγηση δήµων, νοσοκοµείων, ασφαλιστικών ταµείων και πανεπιστηµίων. Στόχος παραµένει να µετακινηθούν οι πλεονάζοντες, ενώ προβλέπεται ότι αν διαπιστωθούν κενά, η µετακίνηση θα είναι άµεση.
Εκκρεµότητα
Διαφορετικά, οι υπάλληλοι θα τίθενται σε διαθεσιµότητα. Ωστόσο, επί του ζητήµατος αυτού εκκρεµεί το τελικό «πράσινο φως» από την πλευρά της τρόικας για τις τελικές ρυθµίσεις που θα ισχύσουν. Τέλος, οι κοινοτικές υπηρεσίες αναµένουν διεξοδική ενηµέρωση από τις ελληνικές αρχές σχετικά µε τη συγχώνευση ή κατάργηση οργανισµών αλλά και για την αξιολόγηση όλων των υπαλλήλων του Δηµοσίου.

Η ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει τη δυσκολία του εγχειρήµατος για τη µετακίνηση των 25.000 υπαλλήλων που θα τεθούν σε διαθεσιµότητα το 2013.
Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο αρµόδιος υπουργός κ. Μανιτάκης τόνισε ότι, για να επιτευχθεί ο στόχος, θα πρέπει να κινητοποιηθούν όλα τα υπουργεία καθώς και οι δηµόσιοι υπάλληλοι µε στόχο να επιταχυνθούν οι διαδικασίες. Αφησε ανοιχτό το ενδεχόµενο να γίνουν απολύσεις το 2014, καθώς οι δικαστικές αποφάσεις αλλά και οι κινητοποιήσεις των εργαζοµένων δυσχεραίνουν το έργο της µεταφοράς υπαλλήλων, την ίδια στιγµή που το θεσµικό πλαίσιο της χώρας επιτρέπει διάστηµα 12 µηνών στο οποίο µπορούν να τεθούν σε διαθεσιµότητα οι δηµόσιοι υπάλληλοι και µετά -εάν δεν έχουν µετακινηθεί- θα απολυθούν.
Οµάδα κρούσης
Παράλληλα, στο πλαίσιο του ολοκληρωµένου σχεδίου που έχει αποφασιστεί για την πάταξη της φοροδιαφυγής, αναπτύσσεται σταδιακά στη χώρα µας και η οµάδα κρούσης από την Κοµισιόν και τα κράτη-µέλη. Με την τεχνική βοήθεια που θα παρέχουν στις ελληνικές αρχές, οι εµπειρογνώµονες θα επικεντρωθούν σε στοχευµένες δράσεις που αφορούν κυρίως την είσπραξη οφειλών, τον έλεγχο των εύπορων ιδιωτών και των µεγάλων φορολογούµενων εταιρειών.

Αναλυτικότερα, έχει ήδη αποφασιστεί ότι Βέλγοι και Ολλανδοί εµπειρογνώµονες θα στηρίξουν τη δηµιουργία ενός τηλεφωνικού κέντρου είσπραξης οφειλών και ενός αυτόµατου συστήµατος υπενθύµισης οφειλών. Γάλλοι ειδικοί θα συµβάλουν στην κατάρτιση των Ελλήνων συναδέλφων τους σχετικά µε τις µεθόδους έµµεσου ελέγχου των πολύ πλούσιων ιδιωτών. Ακόµη, θα διευρυνθεί περαιτέρω η συµβολή της Γαλλίας στην παροχή βοήθειας για πτυχές της µεταρρύθµισης της κεντρικής κυβέρνησης.
Ισπανοί θα ενισχύσουν τις προσπάθειες ελέγχου µεγάλων φορολογούµενων στον κατασκευαστικό τοµέα και στα ακίνητα, ενώ Σουηδοί ειδικοί θα συνεισφέρουν στον εκσυγχρονισµό των τεχνικών του ηλεκτρονικού ελέγχου για µεγάλους φορολογουµένους.
Στην προσπάθεια αυτή θα συµβάλουν και οι αυστριακές αρχές, οι οποίες θα εντατικοποιήσουν το έργο τους µε πρόσθετη τεχνική υποστήριξη για τη βελτίωση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και µε στόχο τον περιορισµό παρατυπιών και ατασθαλιών στην κοστολόγηση και την τήρηση των χρονοδιαγραµµάτων για την υλοποίηση µεγάλων έργων υποδοµής.
Αρον άρον επτά Πράξεις
Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος αναµένεται να κυρωθούν επτά Πράξεις Νοµοθετικού Περιεχοµένου, οι οποίες έχουν δηµοσιευθεί ήδη στην Εφηµερίδα της Κυβερνήσεως. Πρόκειται για:
  1. Τις παρεµβάσεις στις συντάξεις των υπαλλήλων της Βουλής
  2. Τους νέους Δηµοσιονοµικούς Κανόνες γα τον έλεγχο των δαπανών των υπουργείων των ΔΕΚΟ και των ΟΤΑ
  3. Την αναστολή πλειστηριασµών στην α' κατοικία και την αναστολή εξώσεων σε εµπορικά καταστήµατα έως το τέλος του 2013
  4. Τα µέτρα επιτάχυνσης της απορρόφησης του ΕΣΠΑ
  5. Τον νέο τρόπο έκδοσης αδειών δόµησης
  6. Τη Δανειακή Σύµβαση για την ανταλλαγή οµολόγων
  7. Την πράξη απαλλαγής ευθύνης ΔΣ τραπεζών κατά την ανταλλαγή οµολόγων
Βρυξέλλες: Β. Δεµίρης

 www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου