Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

Η μαφία του δήμου τα έπαιρνε με τις... σακούλες

Η μαφία του δήμου τα έπαιρνε με τις... σακούλες
Τον πρώην δήμαρχο Βασίλη Παπαγεωργόπουλο έβαλε στο «τρίο» της μεγάλης υπεξαίρεσης από τα ταμεία του δήμου κατά την απολογία του στο Τριμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης ο βασικός κατηγορούμενος Παναγιώτης Σαξώνης.

«Ημασταν τρεις στην υπεξαίρεση, εγώ, ο κ. Παπαγεωργόπουλος και ο κ. Λεμούσιας» υποστήριξε, περιγράφοντας πώς...
έδινε επί χρόνια τα χρήματα μέσα σε... σακούλες στους πολιτικούς του προϊσταμένους.
Η δίκη βρίσκεται στην τελευταία της φάση με τις απολογίες των 18 κατηγορουμένων. Τελευταίοι πρόκειται να απολογηθούν ο Β. Παπαγεωργόπουλος και ο στενός του συνεργάτης σε όλη τη διάρκεια της 12χρονης θητείας του στον δήμο, ο πρώην γενικός γραμματέας Μιχάλης Λεμούσιας. Η υπεξαίρεση έλαβε χώρα από το 1999 μέχρι και το 2008 και, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της οικονομικής επιθεωρήτριας Αναστασίας Τσεμπερά, ανήλθε σε 51,4 εκατ. ευρώ. Τα 21,3 σε μετρητά με πλαστά αποδεικτικά που πήρε ο Π. Σαξώνης και δεν αμφισβητούνται και άλλα 27,3 εκατ. ευρώ που περιελήφθησαν στο συνολικό ποσό, αλλά για τα οποία δεν υπάρχουν τα παραστατικά.
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, το προσεχές διάστημα ο Β. Παπαγεωργόπουλος θα καθίσει ξανά στο εδώλιο, αφού το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης, με βούλευμα που εξέδωσε, «στέλνει» τον τέως δήμαρχο να δικαστεί και για την «τρύπα» 1,1 εκατ. ευρώ στο ταμείο της Παγίας Προκαταβολής του δήμου.


Στην απολογία του ο Σαξώνης εξιστόρησε αναλυτικά τον τρόπο που γινόταν η υπεξαίρεση και τις εντολές που έπαιρνε ο ίδιος. Οπως είπε, τον Μάρτιο του 1999 τον παρουσίασε στον νέο τότε γενικό γραμματέα του δήμου Μ. Λεμούσια ο Σταμάτης Καραμανλής (σ.σ. δημοτικός σύμβουλος που έχει πεθάνει) παρουσία και του αντιδημάρχου Οικονομικών Αν. Γερογιάννη, ο οποίος περιλαμβάνεται στους κατηγορούμενους, λέγοντας ότι ο «Παναγιώτης είναι δικό μας παιδί».
«Μετά από δέκα μέρες με κάλεσε ξανά στο γραφείο να με ρωτήσει για τα ταμεία, τις εισφορές κ.λπ. Με ρώτησε κατά πόσο ένας διαχειριστής θα μπορούσε να εκταμιεύσει χρήματα χωρίς να το αντιληφθούν κάποιοι», ανέφερε ο Σαξώνης και συνέχισε: «Του απάντησα ότι είναι δύσκολο καθώς ο ταμίας αν πάρει τα λεφτά θα πρέπει να το πει στον διευθυντή. Εξήγησα ότι είναι πιο εύκολο να γίνει από προμηθευτές καθώς θα πάρουν εντολή από τον γενικό ή τον αντιδήμαρχο και δεν θα χρειαζόταν να δώσει λόγο σε κανέναν...». Στα τέλη Μαρτίου έγινε μια τρίτη συνάντηση με τον Λεμούσια, όταν για πρώτη φορά του ζητήθηκε να βρει χρήματα για την Αναγέννηση, τη δημοτική παράταξη του Παπαγεωργόπουλου. «Εγώ ασκώ διοίκηση. Ούτε ο Παπαγεωργόπουλος. Εγώ. Ολοι όσοι πρέπει να γνωρίζουν θα γνωρίζουν» φέρεται ότι του είπε και του ζήτησε 5-6 εκατ. δραχμές (τότε) μηνιαίως. «Σκέψου τι μπορεί να γίνει και πες μου» ήταν τα λόγια του.
Ο Σαξώνης είπε ότι τα πρώτα χρόνια τα υπεξαιρεθέντα ήταν 50-60 εκατ. δραχμές ετησίως. «Μου είπε ο Λεμούσιας να κλειδώνεις τα χρήματα στα συρτάρια στο γραφείο σου. Καθόμουν κλειδωμένος και τον περίμενα να έρθει να πάρει τα λεφτά... Τα πρώτα δύο χρόνια οι συναντήσεις γίνονταν στο γραφείο. Μισή ώρα μετά το πέρας του ωραρίου. Σε μια πρόχειρη σακούλα έβαζα τα λεφτά και του τα έδινα...». Επαιρνε όμως τα χρήματα και από το κατάστημα της συζύγου του, στην Οδό Ανθέων. «Εκεί ερχόταν επειδή ήταν πολλά τα λεφτά και δεν μπορούσα να τα κρατήσω...».
Ο Σαξώνης είπε ότι τα πρώτα προβλήματα τα αντιμετώπισαν όταν έφτασαν στο τέλος του έτους και έπρεπε να δουν πώς θα γίνει η οριστική δήλωση στη ΔΟΥ. «Βρήκα τη λύση της πλαστογραφίας των εντύπων της ΔΟΥ, ενημέρωσα τον Λεμούσια και μου είπε ''προχώρα''...».
Ο Π. Σαξώνης μίλησε για εμπλοκή του δημάρχου από το 2001 «όταν αρχίζουν και ξεφεύγουν τα νούμερα». Ο ίδιος υποψιάστηκε πως τα χρήματα δεν κατέληγαν μόνο στην Αναγέννηση, στον λογαριασμό της οποίας γνώριζε ότι συνδικαιούχοι ήταν τόσο ο δήμαρχος όσο και ο γενικός γραμματέας. «Κάνω ερώτηση τότε στον Λεμούσια αν γνώριζε ο δήμαρχος. ''Ο δήμαρχος δεν θέλει να γνωρίζει τα χρήματα από πού προέρχονται'' ήταν η απάντησή του.
Ανεξέλεγκτοι... «Φτάσαμε να παίρνουμε 2,5 - 3,5 εκατ. ευρώ τον χρόνο»
Το 2001 τα πλαστά έφτασαν τα 120 εκατ. δραχμές και μετά έγιναν πολύ περισσότερα» είπε ο Σαξώνης, προσθέτοντας: «Κατάλαβα ότι δεν ήταν για την Αναγέννηση. Δεν μπόρεσα να το σταματήσω. Ούτε να κάνω καμία παρέμβαση. Από τότε άρχισα να παίρνω το 10% από αυτά τα χρήματα. Μιλάμε για μεγάλο ποσό.
Μερικές χρονιές αργότερα φθάναμε τα 2,5 ? 3,5 εκατ. ευρώ. Εφτασα να παίρνω 300.000 ευρώ τον μήνα σε μετρητά... Ξέφυγα και εγώ το 2003 που ασχολήθηκα με τον νυχτερινό χώρο... Ολα ήταν ρόδινα. Δεν υπήρχε πρόβλημα ούτε από ελεγκτικούς μηχανισμούς ούτε από ορκωτούς», κατέθεσε. Ο Π. Σαξώνης αναφέρθηκε στη σχέση Παπαγεωργόπουλου - Λεμούσια και στα σημεία που συνδέονταν με τον πρώτο. Είπε ότι τα γραφεία τους στο δημαρχιακό μέγαρο επικοινωνούσαν απευθείας με μία πόρτα και ανέφερε ότι σε κάποια συνάντηση ο Λεμούσιας του έδειξε την πόρτα και του είπε ότι «κάποια από τα χρήματα τα αφήνει δίπλα στο γραφείο του δημάρχου, χωρίς ο τελευταίος να γνωρίζει από πού προέρχονται».
Η...ρήξη
Σε ερώτηση όμως του προέδρου απάντησε ότι δεν είχε ιδία γνώση αυτής της συναλλαγής. «Αν έδινε ή δεν έδινε λεφτά ο Λεμούσιας στον δήμαρχο δεν μπορώ να το ξέρω, ούτε πόσα έφταναν στο γραφείο του» είπε... Αναφορικά με το τι ακριβώς γνώριζε ο δήμαρχος επικαλέστηκε και ένα έγγραφο ασφαλιστικού ταμείου από τον Νοέμβριο του 2003, το οποίο ενημέρωνε τον δήμο ότι υπήρχαν χρέη. Οπως είπε και από το ταμείο συντάξεων υπήρξαν ανάλογες ενοχλήσεις, προκαλώντας πανικό στις υπηρεσίες. «Φοβηθήκαμε μην έρθουν για έλεγχο» είπε.

Σύμφωνα με τον Π. Σαξώνη, οι πληροφορίες που υπήρξαν το 2006 για ρήξη των σχέσεων Παπαγεωργόπουλου - Λεμούσια για κάποιες σκανδαλώδεις απαλλοτριώσεις και τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας σε βάρος του δεύτερου, προκάλεσαν ταραχή, αφού υπήρχε το ενδεχόμενο να αντικατασταθεί στη θέση του γενικού γραμματέα.
Για την αλλαγή των σχέσεων του πρώην γενικού με τον Β. Παπαγεωργόπουλο την περίοδο εκείνη, ο Π. Σαξώνης είπε ότι η ενδιάμεση πόρτα που είχαν στα γραφεία τους κλειδώθηκε, ενώ από τότε στο γραφείο του δημάρχου εγκαταστάθηκε η σύζυγός του.
«Τουλάχιστον ο Λεμούσιας δεν έμπαινε άλλο», είπε.
ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΕΛΙΔΗΣ
www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου