Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012

Στο cayennοχώρι καλλιεργούν πλαστά τιμολόγια


 
 
Στο Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος αυτές τις ημέρες έχει ολοκληρωθεί το πόρισμα για μία από τις εννέα αυτές οικογένειες στο χωριό Αρμα (πρόκειται για την οικογένεια του Χρήστου Τ. ), καθώς ο πατέρας, η μητέρα, η κόρη και ο γιος της οικογένειας φέρονται να καταχράστηκαν περίπου...
1.000.000 ευρώ από επιστροφές ΦΠΑ. Την ίδια περίοδο, ο αγρότης Στυλιανός Μ. κατηγορείται πως παρουσίασε πλαστά και εικονικά τιμολόγια καθαρής αξίας 2.350.000 ευρώ. Στο παιχνίδι με τις παράνομες επιστροφές ΦΠΑ εμπλέκεται και η αγρότισσα Μαγδαληνή Κ., η οποία φέρεται πως κατάφερε να εκδώσει πλαστά και εικονικά τιμολόγια καθαρής αξίας 1.100.000 ευρώ.
Τεράστια ποσά Οπως λέει κορυφαίο στέλεχος του ΣΔΟΕ, το οποίο έχει ασχοληθεί με την υπόθεση, «στο Αρμα υπάρχουν εννέα οικογένειες που έχουν κλέψει από το Ελληνικό Δημόσιο πάνω από 9-10 εκατ. ευρώ, ενώ σε ένα άλλο χωριό, λίγα χιλιόμετρα πιο πάνω, άλλες έξι οικογένειες έφαγαν από παράνομες επιστροφές ΦΠΑ 5-6 εκατ. ευρώ. Υπάρχουν επιπλέον 100 οικογένειες, αλλά τα ποσά που τους αφορούν είναι μικρά». Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, κάποιοι από τους κατοίκους των δύο αυτών χωριών στη Βοιωτία ανακάλυψαν ότι ήταν πιο ξεκούραστο και περισσότερο κερδοφόρο το να εκδίδουν πλαστά και εικονικά τιμολόγια από το να ψήνονται στον ήλιο και να τους τρώει η βροχή στα χωράφια και τα θερμοκήπια. Οι άνδρες του ΣΔΟΕ, που πήγαν για πρώτη φορά στο Αρμα πριν από λίγους μήνες, έμειναν έκπληκτοι από τον πλούτο και τα γρήγορα αυτοκίνητα άνω των 3.000 κυβικών εκατοστών που αντίκρισαν.
«Τα αυτοκίνητα είναι πραγματικά πολυτελείας: Porsche, Ferrari και θηριώδη τζιπ ήταν στην πρώτη γραμμή», λέει σήμερα ελεγκτής που είχε επισκεφθεί την περιοχή. 
Κατά την έρευνα διαπιστώθηκε ότι οικογένειες του χωριού εξέδωσαν πλαστά και εικονικά τιμολόγια 170 εκατ. ευρώ, εξασφαλίζοντας πάνω από 15 εκατ. ευρώ με τη μέθοδο της επιστροφής ΦΠΑ από αγοραπωλησίες αγροτικών προϊόντων.  Τα εικονικά τιμολόγια είχαν αντικαταστήσει τις αγροτικές καλλιέργειες, από τις οποίες ζούσαν μέχρι πριν από λίγα χρόνια οι περίπου 1.000 κάτοικοι του χωριού, και είχαν δημιουργήσει μια ασυνήθιστη τάξη νεόπλουτων αγροτών.
Το σχέδιο συνέλαβε κάτοικος του χωριού που διαπίστωσε ότι ήταν πολύ πιο εύκολο να πατάει σφραγίδες παρά να ξυπνάει στις 6 το πρωί και να πηγαίνει στο χωράφι. Για την υλοποίηση του σχεδίου, που επί χρόνια λειτουργούσε σαν… μηχανή Πόρσε, είχαν επιστρατευτεί λογιστές, άνθρωποι των δήμων, της νομαρχίας και αγρότες- «μαϊμού», που εισέπρατταν επιστροφές ΦΠΑ για καλλιέργειες χωρίς να έχουν καν χωράφια στην ιδιοκτησία τους, όπως προέκυψε από τις φορολογικές τους δηλώσεις.
Αγρότισσα υπεράνω υποψίας Η υπόθεση έγινε για πρώτη φορά γνωστή από τον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρο Ρακιντζή όταν οι ελεγκτές του «σκόνταψαν» σε υπεράνω πάσης υποψίας αγρότισσα, που είχε στην κατοχή της περίπου 100 εικονικά τιμολόγια, συνολικής αξίας 4,1 εκατ. ευρώ. Η γυναίκα, που φαινόταν να καλλιεργεί κρεμμύδια και πατάτες στα χωράφια της στο εν λόγω χωριό, δεν ήταν παρά η front-woman που χρησιμοποιούσαν οι υπόλοιποι χωρικοί για την είσπραξη των χρημάτων. Εκδίδονταν δηλαδή τιμολόγια στο όνομά της, τα οποία το ΣΔΟΕ θεωρούσε εικονικά, καθώς φαίνεται ότι κάποιοι ανύπαρκτοι έμποροι αγόρασαν τη σοδειά της.
Επίσης βρέθηκαν περιπτώσεις επιτήδειων που είχαν ιδρύσει επιχειρήσεις-«φαντάσματα» για μία ημέρα, μόνο και μόνο για να θεωρήσουν τιμολόγια και με βάση αυτά να εκδίδουν στη συνέχεια τα πλαστά.
Το μπλόκο στο μεγάλο φαγοπότι ξεκίνησε με ελέγχους του κ. Ρακιντζή, ο οποίος εντόπισε τη μεγάλη κομπίνα και έδωσε εντολή για έρευνα σε όλες τις περιπτώσεις επιστροφής ΦΠΑ σε αγρότες, από την Κρήτη μέχρι τον Εβρο. Σε όσους εμπλέκονται στην υπόθεση, το ΣΔΟΕ έχει προχωρήσει ήδη σε δέσμευση των λογαριασμών και των περιουσιακών τους στοιχείων, μέχρι να διαλευκανθεί η υπόθεση και να καταλογιστούν τα πρόστιμα και οι ποινικές ευθύνες.

 www.trelokouneli.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου