Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2012

Πάνε να τα ξεπουλήσουν όλα στους Τούρκους οι προδότες της κυβέρνησης!Επενδυτικό... γιουρούσι σε Θράκη και Ανατ. Μακεδονία

Πρόταση για την εξαγορά της καπνοβιομηχανίας ΣΕΚΑΠ έχει καταθέσει ο τουρκικός όμιλος SEBA, μια μεγάλη μεταφορική εταιρεία που διαχειρίζεται έναν από τους μεγαλύτερους εμπορικούς στόλους με περισσότερα
Την αξιοποίηση διεθνών οργανισμών για να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη οικονομική διείσδυσή της στη Θράκη και την Ανατολική Μακεδονία επιδιώκει η Αγκυρα. Η διπλωματία της δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει ακόμα και τις δυνατότητες που θα μπορούσε να δώσει ο ΟΗΕ μέσω αναπτυξιακών προγραμμάτων.

Πρόταση για την εξαγορά της καπνοβιομηχανίας ΣΕΚΑΠ έχει καταθέσει...
ο τουρκικός όμιλος SEBA, μια μεγάλη μεταφορική εταιρεία που διαχειρίζεται έναν από τους μεγαλύτερους εμπορικούς στόλους με περισσότερα από 2.000 φορτηγά, ενώ εμπορεύεται και πετρέλαιο.
Στην προκειμένη περίπτωση επιχειρεί να χρησιμοποιήσει ως όχημα το Γραφείο του ΟΗΕ στην Αθήνα. Πρόσχημα είναι η αξιοποίηση του Προγράμματος Ανάπτυξης, που έχει καταρτιστεί από τα Ηνωμένα Εθνη για περιοχές που αντιμετωπίζουν εμπόδια στην οικονομική τους ανέλιξη. Πρόκειται για το πρόγραμμα United Nations Development Programme (UNDP). Η τουρκική κυβέρνηση αποσκοπεί στη διείσδυση του ισλαμικού κεφαλαίου με αποκλειστικό χρηματοδότη την ίδια.
Ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα Κερίμ Ουράς κατέθεσε προ ημερών την πρόταση για την κατάρτιση του προγράμματος, με χρηματοδότηση της πρεσβείας, για την προώθηση των επενδύσεων στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Εκτός πλαισίου
Οσοι έχουν μελετήσει την πρόταση εκτιμούν ότι κινείται εκτός του πλαισίου που έχει χαραχτεί για το περιφερειακό πρόγραμμα Black Sea Trade and Investment Promotion (BSTIP), όπου η ελληνο-τουρκική συνεργασία έχει αποδειχθεί εξαιρετικά αποδοτική. Οι ίδιοι κύκλοι εκτιμούν ότι πίσω από τις κινήσεις αυτές δεν αποκλείεται να κρύβεται η υπαγόμενη κατευθείαν στον Ταγίπ Ερντογάν Διεύθυνση Τούρκων του Εξωτερικού. Μάλιστα συνδέουν τις τελευταίες εξελίξεις με την επίσκεψη στη Θράκη τον περασμένο Αύγουστο του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποσντάγ, που συνοδευόταν από τον επικεφαλής της Διεύθυνσης Τούρκων του Εξωτερικού, Κεμάλ Γιουρτνάτς.


Η επιχείρηση «Σουλεϊμάν», που απλώθηκε με επιτυχία σε Κόσοβο, Σκόπια, Μολδαβία, Αλβανία και Βουλγαρία, εξαγοράζοντας πλήθος εταιρειών κατά μήκος των ελληνικών συνόρων, βρίσκεται σήμερα ένα βήμα πριν από την επέκτασή της στην Ελλάδα. Ηδη δύο μεγάλες τουρκικές εταιρείες αναπτύσσουν δραστηριότητα. Η ILSAM (πιθανός αναγραμματισμός της λέξης Ισλάμ), που είναι τεχνική εταιρεία με έδρα Κομοτηνή-Θεσσαλονίκη, εγκαινίασε τα γραφεία της στη Θεσσαλονίκη με την παρουσία δεκάδων Τούρκων αξιωματούχων. Η μεταφορική SEBA, επίσης, φέρεται να είναι αυτή που επιδιώκει να αγοράσει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της καπνοβιομηχανίας ΣΕΚΑΠ.
Για τις κινήσεις του Τούρκου πρέσβη οι πληροφορίες είναι συγκεκριμένες. Ο Κ. Ουράς συναντήθηκε στις 19 Νοεμβρίου με τον επικεφαλής του Γραφείου Επενδύσεων του ΟΗΕ (UNDP) Μπάρι Κολόντκιν. Ζήτησε να χρηματοδοτήσει ο Οργανισμός από τον προϋπολογισμό του ένα πρόγραμμα που αφορά την ανάπτυξη των εμπορικών συναλλαγών στην περιοχή της Θράκης, με τουρκικά κεφάλαια. Ο Κ. Ουράς φέρεται να δήλωσε ότι η πρεσβεία γνωρίζει καλώς το τοπικό ενδιαφέρον για την εφαρμογή ενός τέτοιου προγράμματος, ότι αναζητεί τρόπους ενίσχυσης των επενδύσεων και των εμπορικών συναλλαγών στην περιοχή και ότι η ενδεχόμενη παρουσίαση ενός τέτοιου προγράμματος από το UNDP, θα εξασφάλιζε κατά πάσα πιθανότητα την αποδοχή του και από τις ελληνικές αρχές!

Η αλήθεια είναι ότι το οργανωμένο ισλαμικό κεφάλαιο διαδραμάτισε εξαρχής σημαντικό ρόλο στην προώθηση των περιφερειακών συμφερόντων της Τουρκίας, ενώ σήμερα, που η πολυδιάστατη και πολύπλευρη στρατηγική του κυβερνώντος ΑΚΡ ευνοεί την ενεργό συμμετοχή της «κοινωνίας των πολιτών», στην άσκηση εξωτερικής πολιτικής, θα μπορούσε να ειπωθεί ότι αποτελεί έναν αναγνωρισμένο μηχανισμό δημόσιας και οικονομικής διπλωματίας.
Στόχος της τουρκικής ηγεσίας είναι να αναλάβει εξ ολοκλήρου διάφορα οικονομικά προγράμματα και επενδύσεις σε Θεσσαλονίκη, Καβάλα και Θράκη.
Οι... επενδυτές
Το προφίλ της ΙLSAM και της SEBA
Τρεις πολιτικοί μηχανικοί, μουσουλμάνοι της Θράκης και Ελληνες υπήκοοι, φέρονται να είναι οι ιδιοκτήτες της τεχνικής εταιρείας ILSAM με έδρα Θεσσαλονίκη-Κομοτηνή. Τα τουρκικά κεφάλαιά της θεωρείται ότι ανήκουν στο «Μπιρλίκ βακφέ», βακούφι του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας.
Ο τουρκικός όμιλος SEBA Dis Ticaret Ve Nakliyat AS, με πρόεδρο έναν από τους ισχυρότερους επιχειρηματίες στην Τουρκία, τον Κιλίτς Τουρκέ κατέθεσε πρόταση για την εξαγορά της καπνοβιομηχανίας ΣΕΚΑΠ. Η SEBA είναι μια μεγάλη μεταφορική εταιρεία της γείτονος.
Λέγεται ότι ο Κ. Τουρκέ, που φιλοδοξεί τον... «εκτουρκισμό» της ΣΕΚΑΠ, εδώ και καιρό έψαχνε τρόπο να... βάλει πόδι και στην ελληνική αγορά. Ο Τούρκος επιχειρηματίας από τις επαφές του, με τον πρόεδρο της ΣΕΚΑΠ, Δ. Πράτσο, είχε ξεκαθαρίσει πως ενδιαφέρεται για το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της ελληνικής εταιρείας, δηλαδή για το 51%. Οι πληροφορίες θέλουν τις δύο πλευρές να είναι κοντά, ενώ αναζητείται και Ελληνας επενδυτής που θα συμπληρώσει την επιχειρηματική ομάδα.
Τα «πράσινα» δολάρια και η στροφή στα Βαλκάνια
Στην Τουρκία θεωρείται ότι έχουν διεισδύσει πράσινα δολάρια (πράσινα όχι ως οικολογική έννοια, αλλά ως ισλαμικό χρήμα), δολάρια, από χώρες όπως η Συρία στο παρελθόν, και το Ιράκ, αλλά τα περισσότερα προέρχονται από το Ιράν. Πολλοί πιστεύουν ότι διοχετεύονται μέσω διαφόρων θρησκευτικών ταγμάτων. Τα θρησκευτικά τάγματα ενισχύουν το κυβερνών κόμμα. Στηρίζονται πλήρως από τον πρωθυπουργό Τ. Ερντογάν.
Η τουρκική οικονομία είναι μια «υπερθερμαινόμενη» οικονομία, με χρήματα που ανακυκλώνονται συνεχώς στο εξωτερικό, ενδεδυμένα με ιδεολογικό κάλυμμα. Η αποδοχή και αναγνώρισή τους ως απαραίτητων-συμπληρωματικών εργαλείων εξωτερικής πολιτικής νομιμοποιήθηκε από τον υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος αντιλήφθηκε τη δραστηριότητα της «κοινωνίας των πολιτών και επιχειρηματιών» ως αναπόσπαστο κομμάτι της ευρύτερης- συνολικής στρατηγικής και του οράματός του για τη διεθνή αναβάθμιση του ρόλου της Τουρκίας.
Ιδεολογικό αποκούμπι
Οταν λοιπόν χάθηκαν οριστικά οι «αγορές» των αραβικών κρατών, η αρμόδια Διεύθυνση Τούρκων του Εξωτερικού και Συγγενικών Κοινοτήτων, όπως ονομάζεται η σχετική υπηρεσία που κινείται από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, διοχέτευσε τα χρήματα που έχει, μέσω διαφόρων προγραμμάτων Ανάπτυξης στα Βαλκάνια και αρχικώς στο Κόσοβο. Το μόνο άνοιγμα ιδεολογικό και θρησκευτικό που τους έμεινε είναι τα Βαλκάνια.
Ο όρος ισλαμικό ή «πράσινο» (με ισλαμιστικό χρώμα), όπως αποκαλούνταν από τους κοσμικούς, περιλαμβάνει:
  • Πολυμετοχικές εταιρείες (Holdings) που δημιουργήθηκαν από εμβάσματα και δωρεές των Τούρκων μεταναστών στην Ευρώπη.
  • Θρησκευόμενους επιχειρηματίες, οργανωμένους σε τοπικούς ή εθνικούς εμπορικούς συνδέσμους (όπως η MIJSΙAD - Ενωση Ανεξάρτητων Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών).
  • Εταιρείες, ισλαμικές τράπεζες και επιχειρηματικούς συλλόγους που έχουν ιδρύσει θρησκευτικές αδελφότητες (η περίπτωση ΙSHAD/TUSKON -Συνομοσπονδία Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών της Τουρκίας).
Της ΒΙΒΙΑΝ ΜΠΕΝΕΚΟΥ
bibian@pegasus.gr
www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου