Εξελίξεις αναμένονται το επόμενο διάστημα στην υπόθεση της έρευνας για
τη λίστα Λαγκάρντ, καθώς μετά την παραλαβή της από το γαλλικό υπουργείο
Οικονομικών, η πρωτότυπη βρίσκεται από τα ξημερώματα της Παρασκευής στα
χέρια των δύο οικονομικών εισαγγελέων Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρου
Μουζακίτη.
Οι εισαγγελείς αναμένεται να μελετήσουν...το πρωτότυπο και να συγκρίνουν το περιεχόμενό του με την αρχική λίστα, προκειμένου να διαπιστώσουν εάν υπάρχουν αλλοιώσεις, έχουν σβηστεί ονόματα ή ποσά, καθώς κανένας προς το παρόν δεν γνωρίζει αν το αντίγραφο, που είχε για έξι μήνες στο συρτάρι του ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου και στη συνέχεια ο τέως υπουργός και σημερινός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, έχει αλλοιωθεί.
Η περιβόητη λίστα έφτασε στη χώρα μας με κινηματογραφικές συνθήκες την Παρασκευή τα ξημερώματα και από εκείνη τη στιγμή βρίσκεται στα χέρια των οικονομικών εισαγγελέων.
Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι «παρελήφθη σήμερα από την αρμόδια Διεύθυνση Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου η ?λίστα Λαγκάρντ?, από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών και διαβιβάστηκε άμεσα στο γραφείο του οικονομικού εισαγγελέα».
Τη λίστα παρέλαβε από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών τριμελής επιτροπή, στην οποία μετείχαν διευθύντρια του υπουργείου, άνθρωπος του ΣΔΟΕ και στέλεχος από την πλευρά του οικονομικού εισαγγελέα, που ταξίδεψαν στο Παρίσι την Πέμπτη και επέστρεψαν σχεδόν αυθημερόν.
Σύμβαση
Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαδικασία έγινε με βάση τις διατάξεις περί αποφυγής της φοροδιαφυγής (υπάρχει σχετική σύμβαση μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας).
Υπενθυμίζεται ότι οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς, οι οποίοι αμφισβητούσαν το περιεχόμενο της επίμαχης λίστας, με έγγραφό τους προς το υπουργείο Οικονομικών ανέφεραν ότι, σε περίπτωση που δεν ζητηθεί εκ νέου η λίστα από τη Γαλλία, θα κινήσουν διαδικασία δικαστικής συνδρομής προκειμένου να λάβουν το επίμαχο υλικό κατευθείαν από τις γαλλικές Αρχές, καθώς στόχος των κ. Πεπόνη και Μουζακίτη ήταν να ελέγξουν αν το περιεχόμενο του CD αλλοιώθηκε όλα αυτά τα χρόνια και έφτασε παραποιημένο στα χέρια τους.
Σημειώνεται επίσης ότι για την υπόθεση της λίστας είχε ξεκινήσει εισαγγελική έρευνα, με αφορμή ερωτήσεις στη Βουλή αλλά και δημοσιεύματα του Τύπου, που αφορούσαν το γιατί παρέμεινε στα συρτάρια επί σχεδόν δύο χρόνια το «στικάκι» με τα περίπου 2.000 ονόματα Eλλήνων μεγαλοκαταθετών στο εξωτερικό.
Σκοπός της έρευνας είναι να διαπιστωθεί εάν ενδεχομένως με τον τρόπο που λειτούργησαν οι Αρχές, «καλύφθηκαν» άτομα που φοροδιαφεύγουν, ή εάν αλλοιώθηκε το περιεχόμενό της, προκειμένου να εντοπιστούν οι υπεύθυνοι αξιόποινων πράξεων, να ασκηθούν εναντίον τους ποινικές διώξεις και να λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη.
Καταθέσεις
Υπενθυμίζεται ότι ως ύποπτοι για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ έχουν ήδη κληθεί οι πρώην ειδικοί γραμματείς του ΣΔΟΕ, Γιάννης Καπελέρης και Γιάννης Διώτης, οι οποίοι έδωσαν εξηγήσεις στους Γρ. Πεπόνη και Σπ. Μουζακίτη, γιατί παρέμεινε στα συρτάρια επί σχεδόν δύο χρόνια η λίστα με τα περίπου 2.000 ονόματα Ελλήνων μεγαλοκαταθετών στην τράπεζα HSBC της Ελβετίας και γιατί δεν προχώρησαν σε καμία ενέργεια. Και οι δύο, στις έγγραφες εξηγήσεις τους, στα υπομνήματα που κατέθεσαν υπερασπιζόμενοι τον εαυτό τους, είχαν ρίξει ευθύνες στους πολιτικούς τους προϊσταμένους.
Παράλληλα, η σχετική δικογραφία εκκρεμεί στη Βουλή, για την αναζήτηση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών των πρώην υπουργών Οικονομικών, που είχαν στην κατοχή τους τη συγκεκριμένη λίστα.
Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Νίκος Παντελής με ένα λιτό διαβιβαστικό είχε στείλει στη Βουλή όχι μόνο τη δικογραφία που σχημάτισαν οι οικονομικοί εισαγγελείς, αλλά και το στικάκι (USB) το οποίο είχε στείλει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος στο Μέγαρο Μαξίμου και από εκεί παραδόθηκε απευθείας στο ΣΔΟΕ.
«Χωρίς να προβούμε σε αξιολόγηση του περιεχομένου της δικογραφίας, παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες ως προς τις ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες μελών της τότε κυβέρνησης, που παρέλαβαν και διαχειρίστηκαν το εν λόγω CD», τόνιζε ο κ. Παντελής στο διαβιβαστικό έγγραφό του προς τον πρόεδρο της Βουλής.
Παράλληλα ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι, από υπηρεσιακό καθήκον, κατ' εφαρμογή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, διαβίβασε την ποινική δικογραφία που «σχηματίστηκε αυτεπαγγέλτως προκειμένου να διακριβωθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες είχε περιέλθει στο υπουργείο Οικονομικών ψηφιακός δίσκος (CD) με τα ονοματεπώνυμα Eλλήνων υπηκόων που διατηρούσαν καταθέσεις στην τράπεζα HSBC στην Ελβετία, ο οποίος (ψηφιακός δίσκος) φέρεται να έχει παραδοθεί στις ελληνικές Αρχές από το υπουργείο Οικονομικών της Γαλλίας».
Αξίζει να σημειωθεί ότι αντικείμενο της ίδιας έρευνας ήταν και ο τρόπος αξιολόγησης του επίμαχου υλικού από τα πρόσωπα που ήταν υπεύθυνα για τη διαχείρισή του.
ΜΑΙΡΗ ΜΠΕΝΕΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου