Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012

Τα σκουπίδια έπνιξαν τις φιλοδοξίες του πρύτανη


«Πολιτικάντη» αποκαλούν τον πρύτανη του ΑΠΘ οι αντίπαλοί του.   Σε κατάσταση ομηρείας βρίσκεται το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας με πάνω από 70.000 σπουδαστές, εξαιτίας των παιχνιδιών εξουσίας που παίζονται στις πλάτες της μεγάλης πλειοψηφίας των φοιτητών και των πανεπιστημιακών, από ακραίες μειοψηφίες.

Aυτά είναι που οδήγησαν...
το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο στην παραλυσία, η οποία διήρκεσε 2,5 μήνες, καθώς οι εργολαβικοί εργαζόμενοι είχαν καταλάβει το κτίριο διοίκησης, ενώ οι εξωτερικοί και εσωτερικοί χώροι των σχολών είχαν καταληφθεί από όγκους σκουπιδιών.
Με την επέμβαση των ΜΑΤ τις πρωινές ώρες της Παρασκευής, αποδείχθηκε ότι το ΑΠΘ τελούσε υπό ομηρεία μόλις μερικών δεκάδων ατόμων και ότι χρειάζονταν μόλις πέντε λεπτά, τόσο διήρκεσε η επιχείρηση της ΕΛΑΣ, ένας εισαγγελέας και 20 αστυνομικοί για να τελειώσει μια οδυνηρή περιπέτεια 72 ημερών.
Ομως για να φτάσουμε ως εδώ προηγήθηκε σειρά γεγονότων, για τα οποία ευθύνονται οι σημερινές πρυτανικές αρχές. Εκείνοι που περίμεναν να δουν στο πρόσωπο του Γιάννη Μυλόπουλου έναν άλλο Δημήτρη Φατούρο, όταν το κεντροαριστερό σχήμα με τον τίτλο «Το Δημόσιο Πανεπιστήμιο επιμένει Ακαδημαϊκά» εξελέγη στην πρυτανεία του ΑΠΘ, διαψεύστηκαν παταγωδώς. Αντί για άλμα προς τα εμπρός, το πανεπιστήμιο έχει οδηγηθεί σε αριστερίστικες εκφυλιστικές πρακτικές, ενώ ο πολιτικός χώρος του ΣΥΡΙΖΑ, οι ακραίες συνιστώσες του οποίου επιδιώκουν συχνά τη σύγκρουση, είναι αυτός που αποκλειστικά στηρίζει τις σημερινές πρυτανικές αρχές.
Ο Γ. Μυλόπουλος, στον οποίο αποδίδεται ο τίτλος του «πολιτικάντη» από τους αντιπάλους του, από στέλεχος του ΠΑΣΟΚ (υποψήφιος με το κόμμα το 2004, εκπρόσωπος Τύπου το 2007 κ.ά.) και άνθρωπος του Βενιζέλου μέχρι τον Μάιο του 2010, όταν και διεκδίκησε την πρυτανεία, σήμερα εμφανίζεται ως προστατευόμενος του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, προαλείφεται για υποψήφιος του κόμματος στον Δήμο Θεσσαλονίκης το 2014. Αν το επιτρέψουν βέβαια οι σκληροί του ΣΥΡΙΖΑ στο ΑΠΘ, με πρώτο τον βουλευτή και καθηγητή της Ιατρικής Σχολής, Τάσο Κουράκη.
Κόντρα με Μπουτάρη
Ο ίδιος ο Γ. Μυλόπουλος φρόντισε από το καλοκαίρι του 2011 να τα «σπάσει» και με τον Γιάννη Μπουτάρη. Με αφορμή την πρωτοβουλία του δημάρχου και 80 επιφανών πολιτών να υποστηρίξουν το νομοσχέδιο για τις μεταρρυθμίσεις στα ΑΕΙ, ο πρύτανης έσπευσε να απαντήσει απαξιωτικά και προβοκατόρικα στον Γ. Μπουτάρη. «Επιχειρηματίες λοιπόν στη διοίκηση των πανεπιστημίων, Τούρκοι και Σκοπιανοί στο δημοτικό συμβούλιο της Θεσσαλονίκης και -γιατί όχι;- Γερμανός πρωθυπουργός στην Ελλάδα...
Ευτυχώς που υπάρχει Σύνταγμα...», και συνέχισε σε αλαζονικό τόνο: «Οπως έλεγαν παλιά, ο καθείς εις το είδος του και ο Λουμίδης στους καφέδες». Πάντως, στον Γ. Μπουτάρη και στον αντιδήμαρχο καθαριότητας απευθύνθηκε την περασμένη Πέμπτη για να τον στηρίξουν σχετικά με το αδιέξοδό στο ΑΠΘ και να συμβάλουν στη συγκέντρωση των σκουπιδιών, αν και το ΑΠΘ έχει δική του υπηρεσία καθαριότητας και αποκομιδής, χωρίς όμως να εισπράξει από τον δήμαρχο της Θεσσαλονίκης μια ανάλογη περιφρονητική απάντηση, καθώς έσπευσε να βοηθήσει, όπως το είχε κάνει και πάλι παραμονές της 17ης Νοεμβρίου.
Ο Γ. Μυλόπουλος μαζί με τον αντιπρύτανη και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Παντή, ήταν αυτοί που πριν αρχίσουν οι κινητοποιήσεις, παρουσίασαν στους εργολαβικούς εργαζόμενους την πρότασή τους «να ενταχτούν στην Εταιρεία Αξιοποίησης του ΑΠΘ» καλλιεργώντας φρούδες ελπίδες. Σε αυτή την εταιρεία φέρεται να έχουν φορτωθεί από τις πρυτανικές αρχές αμφισβητούμενες δαπάνες, ενώ και ο ίδιος ο διευθυντής του καταστήματος «Λογότυπος», που λειτουργεί στο πλαίσιό της, έχει καταγγελθεί από τον αντιπρύτανη για «σκευωρία», με αποτέλεσμα για το συγκεκριμένο ζήτημα να πραγματοποιούνται εισαγγελικές έρευνες.
Αυτό το μαξιμαλιστικό σχέδιο ήταν αδύνατο να το δεχτεί το υπουργείο Παιδείας, παρόλα αυτά οι πρυτανικές αρχές το έριχναν στο τραπέζι για λόγους πολιτικών σκοπιμοτήτων και μόνο.
Αποτυχία
Ο Αλ. Τσίπρας το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου έσπευδε στο ΑΠΘ για να στηρίξει δημόσια τον Γ. Μυλόπουλου.
  • Οι τελευταίες εξελίξεις όμως συνέβαλαν ώστε να υπάρξουν σημαντικές διαφοροποιήσεις που οδήγησαν και σε εσωτερικές συγκρούσεις στο μέτωπο των πρυτανικών αρχών.
  • Η ηλεκτρονική ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε την 1η Νοεμβρίου για την εκλογή των 8 εσωτερικών μελών του νέου συμβουλίου διοίκησης του ΑΠΘ, στην οποία συμμετείχε το 75,5% των πανεπιστημιακών, αποτέλεσε παταγώδη αποτυχία για τις πρυτανικές αρχές και τις δυνάμεις που τη στηρίζουν. Επίσης η υπόθεση των εργολαβικών εργαζομένων, τους οποίους όπως κατήγγειλε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης Π. Τσαραμπουλίδης, προέτρεπε σε ακραίες κινητοποιήσεις, μεταξύ των οποίων, ακόμη και με καταλήψεις στο υπουργείο, εξελίχθηκε τελικά σε μπούμερανγκ, παρά το γεγονός ότι και πάλι ο ΣΥΡΙΖΑ έσπευδε δημόσια να στηρίξει τις πρυτανικές αρχές.
Για την επέμβαση των ΜΑΤ
Αλλαξε στάση όταν η Νεολαία του ΣΥΝ ζήτησε παραιτήσεις
Οι εργολαβικοί εργαζόμενοι έκαναν σημαία τους την πρόταση Μυλόπουλου να ενταχθούν στην «Εταιρεία Αξιοποίησης του ΑΠΘ». Μόνο που στην πορεία, όταν μεγάλωσε το αδιέξοδο στο ΑΠΘ και έπαθε έμφραγμα από τις καταλήψεις και τα σκουπίδια, την «ξέχασε» και ο ίδιος ο πρύτανης, κάνοντας λόγο για «μαξιμαλιστικούς στόχους και αιτήματα» των εργαζομένων.
Εγκλωβισμένη στα αδιέξοδά της, η πρυτανική αρχή υποχρεώθηκε να πατά σε δύο βάρκες. Από τη μία είχε να αντιμετωπίσει τις φίλιες δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ που στήριζαν αναφανδόν τον αγώνα των εργολαβικών εργαζομένων και από την άλλη την πλειοψηφία της πανεπιστημιακής κοινότητας που διεύρυνε τις αντιδράσεις της. Ετσι, στις αρχές της εβδομάδας αναγκάστηκε να προσυπογράψει την έκκληση που απηύθυναν 43 πρόεδροι και κοσμήτορες ζητώντας την παρέμβαση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας.
Το πόσο προσχηματική ήταν αυτή η προσυπογραφή φάνηκε όταν ο εισαγγελέας έδωσε εντολή στην αστυνομία να επέμβει και να προχωρήσει σε συλλήψεις προκειμένου να λήξει η κατάληψη και να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των σκουπιδιών. Η νεολαία του ΣΥΝ με δριμεία ανακοίνωση τάχθηκε εναντίον αυτής της κίνησης και ζήτησε από τις πρυτανικές αρχές να παραιτηθούν. Ο αντιπρύτανης Γ. Παντής υπαναχωρώντας έσπευδε να καταδικάσει εκ των προτέρων οποιαδήποτε επέμβαση κατασταλτικών δυνάμεων, ενώ ο Γ. Μυλόπουλος πήρε τις δικές του αποστάσεις, λέγοντας ότι «ο ίδιος δεν κάλεσε την αστυνομία», κάνοντας λόγο για ακραίους κύκλους που θέλουν να βάλουν την ΕΛ.ΑΣ. στο ΑΠΘ.
Η «έκρηξη»
Η πλήρης αμηχανία των πρυτανικών αρχών φάνηκε μετά την επέμβαση του εισαγγελέα και της αστυνομίας τις πρωινές ώρες της Παρασκευής και αφού είχε προηγηθεί μια επικοινωνιακού χαρακτήρα αποκομιδή των απορριμμάτων, που κράτησε όσο ήταν παρόντες δημοσιογράφοι και τηλεοπτικά συνεργεία. Μπορεί η επέμβαση για να λήξει η κατάληψη στο κτίριο διοίκησης να ήταν διαδικαστικού και μόνο χαρακτήρα και να κράτησε μόνο 5 λεπτά, χωρίς να υπάρξει καμία αντίδραση από τους 11 εργολαβικούς εργαζόμενους, οι οποίοι συνελήφθησαν, όμως η «έκρηξη» των αντιδράσεων ήρθε μετά.
Ο ίδιος ο πρύτανης Γ. Μυλόπουλος τηλεφώνησε στον γενικό αστυνομικό διευθυντή Θεσσαλονίκης για να απαιτήσει την απελευθέρωση των συλληφθέντων, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του κατήγειλλε την επέμβαση της αστυνομίας στο ΑΠΘ. «Η παραβίαση του Ασύλου, η επιστράτευση της καταστολής δεν επιλύουν τα οξύτατα λειτουργικά προβλήματα που έχει δημιουργήσει η πολιτική λιτότητας και περικοπών των Μνημονίων», ανέφερε η ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση νομοθετεί συστηματικά και αντισυνταγματικά την αποδόμηση του δημόσιου πανεπιστήμιου, οργανώνει εντατικά τη λειτουργική και εκπαιδευτική απορρύθμισή του και σχεδιάζει την οικονομική χρεοκοπία των ΑΕΙ με την επιβληθείσα περικοπή των τακτικών προϋπολογισμών τους.
ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΕΛΙΔΗΣ
www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου