Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012

Ατελείωτοι οι φόροι το 2013 για τους ιδιοκτήτες

Ατελείωτοι οι φόροι το 2013 για τους ιδιοκτήτες  Νέες, σοβαρές επιβαρύνσεις στην ακίνητη περιουσία έρχονται με την έλευση του νέου έτους. Το ενιαίο τέλος για τα ακίνητα, που θα υποκαταστήσει το χαράτσι, επεκτείνεται σε αγροτεμάχια και οικόπεδα εκτός σχεδίου. Μέχρι τον Μάρτιο αναπροσαρμόζονται οι αντικειμενικές αξίες. Προχωρεί η εκκαθάριση του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας προηγούμενων ετών και προωθείται η επαναφορά του φόρου υπεραξίας στις μεταβιβάσεις.

Σε ανοιχτή γραμμή με την Εφορία θα είναι καθ' όλη τη διάρκεια του 2013 οι ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς ο καινούργιος χρόνος φέρνει νέες σημαντικές επιβαρύνσεις στην ακίνητη περιουσία.
Η κυβέρνηση προετοιμάζει...
ενιαίο τέλος για τα ακίνητα (αντικαθιστά το «χαράτσι» που καταβάλλεται μέσω της ΔΕΗ και τον ΦΑΠ), φόρο με τον οποίο θα επιβαρυνθούν όλα τα αγροτεμάχια, καθώς και τα οικόπεδα εκτός σχεδίου.
Επιπλέον μέχρι τον Απρίλιο θα πρέπει να εισπραχθούν οι δύο εναπομείνασες δόσεις από το «χαράτσι» συνολικού ύψους 700 εκατ. ευρώ.
Ομως οι επιβαρύνσεις δεν τελειώνουν εδώ. Ηδη απεστάλησαν σε 140.000 ιδιοκτήτες ακινήτων τα εκκαθαριστικά του ΦΑΠ για το 2010 και απομένει η αποστολή άλλων 20.000 σημειωμάτων, για να κλείσουν οι «παρτίδες» με το... μακρινό 2010.
Στη συνέχεια θα πάρει σειρά η υποβολή των εκκαθαριστικών για τον ΦΑΠ του 2011 και τον ΦΑΠ του 2012. Δηλαδή, ούτε λίγο ούτε πολύ οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα υποστούν τετραπλό χτύπημα από την Εφορία μέσα στον επόμενο χρόνο. Βέβαια, θα πρέπει να συνυπολογιστεί πως το νέο φορολογικό επαναφέρει τον φόρο υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων, με συντελεστή 20% και θεσμοθετεί νέα βάρη για όσους ιδιοκτήτες ακινήτων δεν έχουν άλλα εισοδήματα πλην των ενοικίων.
Εξάλλου, βάσει Μνημονίου μέχρι τον Μάρτιο θα πρέπει να προχωρήσει η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών. Θα δημιουργηθεί μια βάση δεδομένων από τα στοιχεία των αγοραπωλησιών και θα προκύψουν αυτόματες αυξομειώσεις, ώστε οι αντικειμενικές να «κουμπώσουν» σταδιακά με τις εμπορικές τιμές.
Το νομοσχέδιο
Πιο αναλυτικά, το σχέδιο για την επιβολή του νέου ενιαίου φόρου στα ακίνητα καθώς και οι αλλαγές στη φορολογία των μεταβιβάσεων θα περιέχεται στο επόμενο νομοσχέδιο της φορολογικής μεταρρύθμισης του 2013.
Η αρμόδια διακομματική επιτροπή επεξεργάζεται τρία σενάρια για το αφορολόγητο όριο και την κλίμακα υπολογισμού του νέου φόρου, που οδηγούν σε διαφορετικό εισπρακτικό αποτέλεσμα, το οποίο κυμαίνεται από 700 εκατ. έως 1 δισ. ευρώ. Ειδικότερα:
Αφορολόγητο όριο ακίνητης περιουσίας. Και τα τρία σενάρια προβλέπουν αφορολόγητο όριο στο σύνολο της ατομικής περιουσίας, το οποίο κυμαίνεται από 50.000 έως 100.000 ευρώ. Με αφορολόγητο 50.000 ευρώ υπολογίζεται ότι το 50% των ιδιοκτητών ακινήτων θα εξαιρεθεί από τον νέο φόρο, καθώς κατέχει ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας έως 50.000 ευρώ. Με αφορολόγητο όριο 100.000 ευρώ εκτιμάται ότι το 75% των ιδιοκτητών ακινήτων θα εξαιρεθεί αυτομάτως από την επιβολή του νέου φόρου.
Φορολογική κλίμακα. Σύμφωνα με τις εισηγήσεις, η κλίμακα υπολογισμού του ενιαίου φόρου θα έχει 6 έως 8 κλιμάκια, με τους συντελεστές να ξεκινούν από πολύ χαμηλά, ακόμη και από 0,05% στην περίπτωση που ισχύσει αφορολόγητο όριο 50.000 ευρώ και θα φθάνουν μέχρι 2% ή 2,5% για πολύ μεγάλης αξίας περιουσίες.
Αγροτεμάχια. Ο νέος φόρος θα επιβαρύνει όλα τα αγροτεμάχια καθώς και τα οικόπεδα εκτός σχεδίου. Η επιτροπή προτείνει να υπάρξει ειδική μέριμνα για τα αγροτεμάχια της Αττικής που έχουν πολύ υψηλή αντικειμενική αξία, διευρύνοντας τις επιβαρύνσεις και αποθαρρύνοντας την αγροτική παραγωγή εντός Αττικής. Γι' αυτόν τον λόγο εξετάζεται για τα αγροτεμάχια της Αττικής και για ορισμένες άλλες περιοχές της χώρας να υπάρξουν συντελεστές απομείωσης της αντικειμενικής αξίας.
Οι φορολογούμενοι και οι επιχειρήσεις που έχουν στην κατοχή τους αγροτεμάχια και ακίνητα που βρίσκονται εκτός σχεδίου θα κληθούν να τα δηλώσουν ή να διορθώσουν τα στοιχεία των ακινήτων στο έντυπο Ε9.
Η δήλωση για πρώτη φορά των αγροτεμαχίων και οι διορθώσεις στα ακίνητα που έχουν ήδη δηλωθεί θα πρέπει να γίνουν ηλεκτρονικά μέχρι τις 31 Μαρτίου 2013.
«ΒΡΟΧΗ» ΤΑ ΕΙΔΟΠΟΙΗΤΗΡΙΑ
«Χαράτσια» παρελθόντων ετών θα πληρωθούν το 2013
Φόρους... παρελθόντων ετών θα κληθούν να πληρώσουν εντός του 2013 οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Το «χαράτσι» στα ακίνητα μπορεί να καταργείται το νέο έτος (με την προωθούμενη θεσμοθέτηση του ενιαίου τέλους ακινήτων), αλλά απομένουν οι δόσεις για τη χρήση του 2012. Μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου θα ισχύσει το σημερινό καθεστώς και θα εισπράττεται δηλαδή μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Μέσα στο πρώτο τετράμηνο του έτους θα πρέπει να πληρωθούν δύο δόσεις και όπως υπολογίζουν στο οικονομικό επιτελείο τα προσδοκώμενα έσοδα ανέρχονται στα 700 εκατ. ευρώ. Τον ερχόμενο χρόνο... παρελθόν θα αποτελέσει και ο ΦΑΠ.
Ομως εξαιτίας της δυσλειτουργίας των φοροεισπρακτικών μηχανισμών παραμένουν... ανοιχτοί λογαριασμοί των ιδιοκτητών ακινήτων με την εφορία από τα προηγούμενα χρόνια. Ετσι το 2013 θα αποσταλούν τα εκκαθαριστικά σημειώματα για τον ΦΑΠ του 2011 και τον ΦΑΠ του 2012. Ο φόρος αυτό επιβάλλεται σε ατομική περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ. Εκτιμάται ότι σημειώματα για τον ΦΑΠ του 2011 θα σταλούν σε τουλάχιστον 500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων και σε άλλους τόσους για τον ΦΑΠ του 2012.
Εσοδα 800 εκ. ευρώ
Εφόσον ολοκληρωθεί η διαδικασία τα συνολικά έσοδα θα προσεγγίσουν τα 800 εκατ. ευρώ. Βέβαια με τον ρυθμό που αποστέλλονται τα ειδοποιητήρια στους φορολογούμενους είναι ορατό το ενδεχόμενο να... εκπνεύσει το 2013 και να μην έχει ολοκληρωθεί η αποστολή. Αλλωστε δεν είναι τυχαίο πως αυτή την περίοδο ταχυδρομήθηκαν τα τελευταία σημειώματα για τον ΦΑΠ του 2010.
Κώστας Τσαχάκης
Αυτοτελής φορολόγηση των ενοικίων
Επανέρχεται ο φόρος υπεραξίας 20% στις μεταβιβάσεις ακινήτων

Ο φόρος υπεραξίας επιβάλλεται στη διαφορά μεταξύ της τιμής κτήσης και πώλησης του ακινήτου και έχει την έννοια της φορολογίας της υπεραξίας που αποκόμισε ο ιδιοκτήτης στο διάστημα που είχε το ακίνητο στην κατοχή του.
Ο φόρος εφαρμόζεται στις μεταβιβάσεις ακινήτων από την 1η Ιανουαρίου 2013 και μετά και εφόσον προκύψει υπεραξία, αυτή θα φορολογείται με συντελεστή 20%. Ο φόρος επιβάλλεται στη διαφορά μεταξύ πώλησης και τιμής κτήσης.
Στον φόρο υπεραξίας δεν υπόκεινται:
•Το κέρδος που πραγματοποιείται από εμπορική δραστηριότητα.
•Το κέρδος μέχρι 25.000 ευρώ που πραγματοποιείται από μεταβίβαση ακινήτου και εφόσον το ακίνητο αυτό έχει διακρατηθεί για διάστημα τουλάχιστον πέντε ετών. Η εξαίρεση δεν ισχύει για φυσικά πρόσωπα, τα οποία πραγματοποιούν πέραν της μίας μεταβίβασης εντός της πενταετίας.
Εξάλλου φόρους αυξημένους έως και 900% θα κληθούν να πληρώσουν όσοι έχουν εισοδήματα αποκλειστικά από ενοίκια, καθώς θα φορολογούνται με 10% από το πρώτο ευρώ.
Η αυτοτελής φορολόγηση των εισοδημάτων από ενοίκια φέρνει πρόσθετους φόρους σε ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν έχουν άλλα εισοδήματα πλην των ενοικίων, αλλά και ελαφρύνσεις σε μισθωτούς ή συνταξιούχους οι οποίοι εξασφαλίζουν ένα πρόσθετο έσοδο από ενοίκια.
Η φορολόγηση των εισοδημάτων από ενοίκια δεν πάει στην κλίμακα, αλλά είναι πλέον αυτοτελής με συντελεστή 10% για εισόδημα έως 12.000 ευρώ τον χρόνο και 33% για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.
Για παράδειγμα, προκύπτει όφελος για έναν μέσο μισθωτό με ετήσιο εισόδημα 26.000 ευρώ και 9.000 ευρώ από ενοίκια της τάξης των 2.250 ευρώ.
Πριν, στο συνολικό εισόδημα των 35.000 ευρώ, τα 9.000 ευρώ των ενοικίων είχαν φόρο 3.150 ευρώ, ενώ με το νέο σύστημα θα έχει φόρο 900 ευρώ.
Οι χαμένοι
Στον αντίποδα χαμένοι από το νέο σύστημα των ενοικίων είναι οι ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν έχουν άλλα εισοδήματα, αφού χάνουν το αφορολόγητο που ισχύει μέχρι σήμερα των 5.000 ευρώ.
Οι επιβαρύνσεις για τη συγκεκριμένη κατηγορία ιδιοκτητών ακινήτων ξεκινούν από τα 500 ευρώ τον χρόνο για ετήσιο εισόδημα έως και 12.000 ευρώ και φτάνουν έως και τα 1.820 ευρώ τον χρόνο.
Τέλος, το νέο σύστημα υπολογισμού των αντικειμενικών αξιών θα βασιστεί στα δεδομένα που στέλνουν οι τράπεζες στην Τράπεζα της Ελλάδος από τις πράξεις που γίνονται.
Οπως σημειώνεται στο Μνημόνιο, θα πρέπει σταδιακά οι αντικειμενικές να ευθυγραμμιστούν με τις εμπορικές.

www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου