Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2012

11.407 πολίτες στη Θεσσαλονίκη κατέφυγαν στα συσίτια και στην ζητιανιά-Στοιχεία σόκ για τη νέα Ελλαδα του Σαμαρά


sisitia-ftoxeia


Στη Θεσσαλονίκη, η ανεργία που έλαβε εκρηκτικές διαστάσεις, οι μηδαμινοί τζίροι στα περισσότερα εμπορικά καταστήματα και η δραστική περικοπή μισθών και συντάξεων ανάγκασαν τη χρονιά που πέρασε 11.407 πολίτες να καταφύγουν στα συσσίτια και στα κοινωνικά παντοπωλεία, που στήνουν καθημερινά ενοριακοί ναοί και δήμοι.
Η οικονομική κρίση δοκίμασε...
σκληρά όλες τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, δημιουργώντας τους νεο-απόρους, ανθρώπους που μέχρι πρότινος είχαν τις δουλειές τους, ακόμα και τις επιχειρήσεις τους. Η νέα χρονιά προμηνύεται εξίσου δύσκολη, αναγκάζοντας όλους αυτούς τους ανθρώπους να συνεχίσουν να καταφεύγουν στα συσσίτια, στις τράπεζες τροφίμων και ρουχισμού και στα κοινωνικά παντοπωλεία.
Η φτώχεια είναι περισσότερο εμφανής στις δυτικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης, μιας περιοχής με μεγάλα ποσοστά και φαινόμενα υποσιτισμού ακόμα και μεταξύ μαθητών, καθώς σήμερα 5.000 και πλέον άνθρωποι ζουν καθημερινά από τα συσσίτια της μητρόπολης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, αριθμός που το 2010 έφτανε μόλις τα 2.000 άτομα. Συγκεκριμένα την τελευταία τριετία υπερτριπλασιάστηκε ο αριθμός των σιτιζόμενων στις ενορίες που υπάγονται στη μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, αφού το 2010 στα 17 συσσίτια και τις 10 τράπεζες τροφίμων βρήκαν τροφή 1.387 άποροι και άστεγοι πολίτες, το 2011 ο αριθμός τους έφτασε στους 2.445 και φέτος ανήλθε στους 5.252.
Οι υπεύθυνοι των συσσιτίων και του Φιλόπτωχου Ταμείου της μητρόπολης υποστηρίζουν ότι οι δυτικές συνοικίες είναι η φτωχότερη περιοχή της πόλης, καθώς, όπως λένε, οι φτωχοί είναι εκείνοι που συντηρούν τους φτωχότερους. Αντίστοιχα στις κατά τόπους ενορίες της ανατολικής Θεσσαλονίκης σιτίζονται καθημερινά περίπου 1.500 άτομα, ενώ η ιερά μητρόπολη Θεσσαλονίκης σιτίζει καθημερινά 3.500 άτομα.
Το προφίλ
Σύμφωνα με τους υπεύθυνους των ενοριακών και των δημοτικών συσσιτίων, οι άνθρωποι που σπεύδουν σε αυτά είναι συνταξιούχοι, μακροχρόνια άνεργοι, πολύτεκνες οικογένειες, ανασφάλιστοι και οικογενειάρχες με πολύ μικρά εισοδήματα, ακόμη και πρώην επιχειρηματίες που έχασαν την περιουσία τους. Οι ίδιοι άνθρωποι όμως είναι αυτοί που εκτός από τα συσσίτια καταφεύγουν και στα κοινωνικά παντοπωλεία των δήμων και των ενοριών για ένα δέμα με τρόφιμα, ακόμα και στις τράπεζες ρουχισμού.
Σύμφωνα με τον υπεύθυνο των συσσιτίων της μητρόπολης Θεσσαλονίκης, πατέρα Δαυίδ, η αύξηση των πολιτών στα συσσίτια ήταν θεαματική το 2012, γεγονός που, όπως είπε, αντικατοπτρίζει το σκληρό πρόσωπο της φτώχειας. «Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι πρότινος τα 3/4 των σιτιζόμενων ήταν αλλοδαποί και το 1/3 Έλληνες, ενώ σήμερα συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο», τόνισε ο ίδιος.
Με τη σειρά τους οι υπεύθυνοι των κοινωνικών παντοπωλείων των δήμων δίνουν μάχη για να αυξήσουν τις παροχές που δέχονται από ιδιώτες και σούπερ μάρκετ, ωστόσο το εγχείρημα είναι δύσκολο, καθώς η ζήτηση ξεπερνά πλέον κάθε προηγούμενο, ενώ φοβούνται ότι στη διάρκεια του χειμώνα δεν θα μπορέσουν να καλύψουν ούτε τις ανάγκες για κουβέρτες και κλινοσκεπάσματα. Οι ίδιοι τονίζουν ότι η μεγάλη ζήτηση δεμάτων αναγκάζει τους περισσότερους από τους πολίτες που αιτούνται τα δέματα να περιμένουν από τέσσερις έως και έξι μήνες για να τα εξασφαλίσουν. Σε μεγάλους δήμους, όπως της Καλαμαριάς και του Παύλου Μελά, κατά μέσο όρο καλύπτονται 200-250 οικογένειες από τις 600 και 700 που είναι εγγεγραμμένες στις λίστες των παντοπωλείων και πρατηρίων και οι οποίες λαμβάνουν δέματα δύο φορές τον μήνα για περίπου έναν χρόνο. Μάλιστα η ζήτηση έχει σπάσει κάθε ρεκόρ τους τελευταίους μήνες, γεγονός που αναγκάζει τις κοινωνικές υπηρεσίες να εντείνουν τους ελέγχους στα νοικοκυριά που αιτούνται δεμάτων, προκειμένου να διαπιστώνεται ότι τα έχουν πραγματική ανάγκη.
Αλληλεγγύη από εθελοντές
Το κύριο βάρος της προετοιμασίας και της διανομής των συσσιτίων το επωμίζονται οι πολίτες που προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους, ενώ δεν λείπουν και φιλανθρωπικά σωματεία, τα οποία συνεισφέρουν στη σίτιση των κοινωνικά ασθενέστερων πολιτών, όπως π.χ. η Φιλόπτωχος Αδελφότης Κυριών Θεσσαλονίκης, που καθημερινά προσφέρει φαγητό σε 100 άστεγους και άπορους καθώς και σε 25 άπορες φοιτήτριες και σπουδάστριες.
Ο μεγαλύτερος αριθμός εθελοντών ωστόσο καταγράφεται στα ενοριακά συσσίτια της μητρόπολης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, όπου σύμφωνα με τον πατέρα Ιωάννη, 1.000 άνθρωποι αφιερώνουν καθημερινά τον χρόνο τους για να βοηθήσουν στα συσσίτια και τη διανομή τροφίμων, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των συνανθρώπων μας. Εκτός όμως από τα ενοριακά συσσίτια που λειτουργούν καθημερινά, υπάρχουν και συσσίτια που προσφέρονται περιστασιακά, από συλλόγους, φορείς και μη κυβερνητικές οργανώσεις. Μάλιστα τις μέρες των γιορτών, που τα περισσότερα συσσίτια θα παραμείνουν κλειστά, οι υπεύθυνοι ενοριών και δήμων έχουν προνοήσει να διανεμηθούν στους απόρους και αστέγους δέματα με κοτόπουλα, κρεατικά, τυριά, όσπρια, ζυμαρικά, λάδι και γλυκά.
Δήμοι και φιλόπτωχα σωματεία εν δράσει
Η Φιλόπτωχος Αδελφότης Κυριών Θεσσαλονίκης είναι ένα από τα φιλανθρωπικά σωματεία της πόλης που εδώ και χρόνια προσφέρει καθημερινά συσσίτιο στους άπορους πολίτες. Συγκεκριμένα προσφέρει φαγητό καθημερινά σε 100 άπορους και άστεγους καθώς και σε 25 άπορες φοιτήτριες και σπουδάστριες. Για τις ημέρες των γιορτών έχει ετοιμάσει πακέτα με τρόφιμα που περιέχουν κοτόπουλο, γλυκά, όσπρια, ζυμαρικά, κονσέρβες, αυγά, βασιλόπιτα και άλλα τρόφιμα για να μπορέσουν να καλύψουν τις ανάγκες τους. Οι υπεύθυνοι της Αδελφότητας σημειώνουν ότι την κρίση τη βιώνουν όλοι, αλλά είναι παρήγορο, όπως λένε, το γεγονός ότι υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση από επιχειρήσεις και σούπερ μάρκετ, που προσφέρουν τρόφιμα για τις ανάγκες των απόρων.
Από την πλευρά του ο κεντρικός δήμος προσφέρει στο κεντρικό συσσίτιο φαγητό σε 350 άτομα, ενώ τις Κυριακές σιτίζει στη Φοιτητική Λέσχη του ΑΠΘ άλλους 300 πολίτες. Πριν από έναν μήνα μάλιστα, με χορηγία του Ιδρύματος Λάτση, άρχισε να λειτουργεί συσσίτιο για 100 άτομα στη Δ' δημοτική κοινότητα και πριν από δέκα μέρες ένα ακόμα συσσίτιο για άλλα 100 άτομα στην Ε' δημοτική κοινότητα. Επιπλέον, από τον περασμένο Σεπτέμβριο συσσίτιο διανέμεται σε 60 πολίτες στο ΚΑΠΗ της Τριανδρίας.
Στον δήμο Καλαμαριάς, όπως εξήγησε η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Κυριακή Φοροπούλου, τους τελευταίους μήνες έχουν υποβληθεί πάνω από 700 αιτήσεις για όλα τα τμήματα του Οργανισμού Πρόνοιας (συσσίτιο, ιματισμός, κοινωνικό παντοπωλείο), από τις οποίες οι 500 αφορούν αποκλειστικά σε τρόφιμα. «Δυστυχώς έχουμε λίστα αναμονής, γιατί οι οικογένειες που ζητούν δέματα με τρόφιμα αυξήθηκαν μέσα σε λίγους μήνες και δεν μπορούμε να καλύψουμε τη ζήτηση στο 100%», τόνισε η αντιδήμαρχος. Στο δημοτικό συσσίτιο προσέρχονται καθημερινά 100-120 άτομα, ωστόσο εκτιμάται ότι ο αριθμός θα αυξηθεί, γεγονός που θα αναγκάσει τον δήμο να χρειαστεί επιπλέον εθελοντές στα μαγειρεία.
Στον δήμο Παύλου Μελά, από το κοινωνικό παντοπωλείο τον δεύτερο χρόνο λειτουργίας του διατέθηκαν μέσα στο 2012 περισσότερα από 1.500 δέματα με είδη πρώτης ανάγκης σε οικογένειες που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και σε άνεργους. Το κοινωνικό παντοπωλείο, σε συνεργασία με το δίκτυο εθελοντών του δήμου, εξυπηρετεί κάθε μήνα περίπου 100 οικογένειες, προμηθεύοντας κάθε μία από αυτές με πακέτο ειδών πρώτης ανάγκης, συνολικού βάρους 50 κιλών. Κάθε δέμα περιλαμβάνει φρούτα, πατάτες, κρεμμύδια, λαχανικά, ζυμαρικά, κρέας, γλυκά, ρούχα, υποδήματα, γάλα, παιχνίδια, απορρυπαντικά, κατεψυγμένα προϊόντα, ενδύματα και είδη οικιακού εξοπλισμού.
makthes.gr
makeleio.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου