Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Ποια hedge funds θα κερδισουν απο την επαναγορα των ελληνικων ομολογων


ΟΙ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΟΙ ΑΠΟΚΟΜΙΖΟΥΝ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΚΕΡΔΗ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ
El nuevo sol se mantuvo por debajo de S/.2,60 por dólar
Για λίγα hedge funds υψηλού κινδύνου, το ελληνικό χρέος μετατρέπεται σε μια από τις επενδυτικές
ευκαιρίες του έτους.
Τα funds έχουν ξοδέψει μήνες δημιουργώντας... θέσεις σε ομόλογα χρέους της Eλλάδας, στοιχηματίζοντας σωστά ότι η τιμή τους θα αυξηθεί με το που ο  κίνδυνος μιας ελληνικής εξόδου από τη ζώνη του ευρώ υποχωρήσει.Μερικοί έχουν ήδη αποκομίσει κέρδη από αυτό το στοίχημα, αλλά οι ενδείξεις ότι η Αθήνα θα έχει ως στόχο ένα κόστος της τάξης των 35 σεντ για κάθε ευρώ σύμφωνα με το σχέδιο επαναγορά των ομολόγων της  σε περίπτωση επιτυχίας, είναι ένα όφελος για εκείνους που εξακολουθούν να κατέχουν τα ομόλογα."Αυτό είναι πολύ θετικό και ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός", σημειώνει ο Αχιλλέας Ρισβάς , διευθύνων σύμβουλος του hedge fund Dromeus Capital. "Η πιθανότητα ενός Grexit έχει μειωθεί σημαντικά."Η Dromeus Capital  κατέχει ελληνικά ομόλογα που διαπραγματεύονται σήμερα στα 28,5 σεντς ευρώ  ενώ τα αγόρασε στα 18 και 19 σεντ.Τα hedge funds - τα κεφάλαια που μπορούν να στοιχηματίσουν στην άνοδο ή την πτώση των τιμών σε ένα ευρύ φάσμα των αγορών - έχουν παίξει συχνά αμφιλεγόμενο ρόλο στις αγορές κρατικών ομολόγων.Πολλοί έχουν ασκήσει κριτική για στοιχηματισμό  στις τύχες των ευρωπαϊκών χωρών - όπως η Ελλάδα - κατά τη διάρκεια της κρίσης του χρέους στην Ευρωζώνη  και προτρέποντας την Ευρώπη για την απαγόρευση των «γυμνών» short-selling των κρατικών  CDs credit default swaps, ένα προϊόν που ασφαλίζει τον αγοραστή έναντι αθέτησης υπόσχεσης.Για τα περισσότερα hedge funds οι θέσεις στο ελληνικό χρέος αντιπροσωπεύουν ένα σχετικά μικρό ποσοστό των χαρτοφυλακίων τους, αν και τα κέρδη μπορεί να είναι μεγάλα.
Η Third Point, ένα hedge fund της Νέας Υόρκης με 9.300.000.000 δολάρια , είπε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου ήταν ένας από τα κορυφαίους πέντε "νικητές" της τον Οκτώβριο.Το fund είχε αγοράσει τα ομόλογα  περίπου στα 17 λεπτά, ο είπε ο Loeb επενδυτές στις 3 Οκτωβρίου.Το hedge fund Adelante Asset Management  με έδρα το Λονδίνο αγόρασε  ελληνικά ομόλογα στα 12,5 σεντ. Έχει πουλήσει μέρος της θέσης του , με κέρδος 70 τοις εκατό, αλλά ο διευθύνων σύμβουλος Julian Adams είπε ότι εξακολουθεί να έχει συμμετοχή στα ελληνικά ομόλογα και περιέγραψε τη συμφωνία ως «καλή».
Ο Risvas της Dromeus , είπε μια τιμή των 35 σεντ θα  ήταν απίθανο να μην ενθαρρύνει τους επενδυτές να συμμετάσχουν  διότι θέτει ένα κατώτατο όριο για την τιμή και  θα μπορούσε να ενισχύσει περαιτέρω οι τιμές των ομολόγων.
Ενώ οι αγορές και τα hedge funds αντέδρασαν θετικά στο σχέδιο, οι τεράστιοι κίνδυνοι παραμένουν και οι επενδυτές εξακολουθούν να είναι γενικά επιφυλακτικοί για την αγορά στο χρέος μιας χώρας που έχει κολλήσει σε μια πενταετή ύφεση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα έχει χρεόγραφα ονομαστικής αξίας 63 δισ. ευρώ προς αναδιάθρωση για να παραδώσει στους επενδυτές που θα συμμετάσχουν στην επαναγορά χρέους. Τα ομόλογα έχουν εκδοθεί σε διάστημα λήξης 20 ετών από το 2023 έως το 2042.
Τα ελληνικά ομόλογα έχουν καταγράψει κέρδη με τους τίτλους που λήγουν το 2023 να ανέρχονται στο 35,21% της ονομαστικής τους αξίας από 34,36% και αυτά που λήγουν το 2042 από 25,4% σε 27,41%. 
(Πληροφορίες από reuters και bloomberg)  
 scottishbetting.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου