Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2012

Αρχίζει το μεγάλο «κυνήγι»


Την προσεχή Δευτέρα 5 Νοεμβρίου ξεκινά ο πραγματικός χορός των αποκρατικοποιήσεων, καθώς αυτή είναι η προσδιορισμένη ημερομηνία για την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών για τη ΔΕΠΑ από τους 14 επιχειρηματικούς ομίλους που εκδήλωσαν ενδιαφέρον τον περασμένο Απρίλιο.
Μπορεί στο παρασκήνιο να υπάρχουν...
αιτήματα για μετάθεση της ημερομηνίας, αλλά όποια παράταση και να δοθεί δεν αναμένεται να ξεπεράσει τις δύο εβδομάδες, καθώς στην κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ βιάζονται να δείξουν αποτέλεσμα. Ιδιαίτερα μετά το φιάσκο του IBC και ακόμη περισσότερο από τη στιγμή που οι στόχοι εισπράξεων για το 2012 καταρρέουν ο ένας μετά τον άλλο. Έτσι λοιπόν, μετά τη ΔΕΠΑ που θεωρείται αρκετά ώριμη, θέλουν να «τρέξουν» τα ΕΛΠΕ και τη ΔΕΗ, ώστε να παρουσιάσουν στους δανειστές ένα «καλό κεφάλαιο» επιδόσεων στη γενικότερη παράσταση του άθλιου ξεπουλήματος του εθνικού πλούτου.

Άγρια μάχη

Από την πλευρά τους, οι «μνηστήρες» βρίσκονται σε μεγάλη κινητικότητα, τόσο για να ενισχύσουν τις προσβάσεις στο εγχώριο σύστημα όσο και για να διαμορφώσουν τα κοινοπρακτικά σχήματα που θα «κατέβουν» στον διαγωνισμό. Και αυτό, γιατί όλοι έχουν καταλάβει ότι τον τελικό λόγο στο κυνήγι της ΔΕΠΑ θα έχει πιθανότατα ένα εγχώριο σχήμα σε συνεργασία με έναν μεγάλο ξένο όμιλο.

Ένα τέτοιο «πάντρεμα» έχει τη λογική ότι εξασφαλίζει την πρόσβαση σε φθηνό αέριο, το οποίο όμως δεν θα «παίζει» μόνο σε ελληνικό επίπεδο, αλλά και σε διεθνές. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, οι ξένοι βλέπουν όχι μόνο τη συμφωνία της ΔΕΠΑ με την Gazprom, που λήγει το 2016, αλλά και τον ανταγωνισμό του φθηνότερου αραβικού αερίου, που αλλάζει τα δεδομένα.

Το ενδιαφέρον στο πλαίσιο των διεργασιών είναι ότι η προκήρυξη δίνει τη δυνατότητα σχηματισμού κοινοπραξιών όχι μόνο σε εταιρείες που συμμετείχαν στην πρώτη φάση, αλλά και σε άλλες, που μπορούν να μπουν σε δεύτερο χρόνο συμμαχώντας με σχήματα που ήδη έχουν καταθέσει το ενδιαφέρον τους.

Σε επίπεδο διαδικασιών, όλες οι εταιρείες που παρουσιάστηκαν τον Απρίλιο δηλώνουν ότι θα συμμετάσχουν και στον δεύτερο γύρο. Πίσω από τις κλειστές πόρτες, όμως, οι ισχυρότεροι κλείνουν γρήγορα συμμαχίες και κοινοπραξίες. Άλλωστε δεν πρέπει να διαφεύγει την προσοχή μας ότι η ΔΕΠΑ είναι μόνο η αρχή. Και πως το μενού στην ενέργεια περιλαμβάνει τα ΕΛΠΕ και τη ΔΕΗ. Είτε ενδιαφέρονται για ολόκληρο το πακέτο είτε για τμήματά του, οι εταιρείες που δείχνουν τη μεγαλύτερη κινητικότητα είναι η ρωσική Gazprom, οι ENI και EDISON από την Ιταλία και η ισραηλινή Israel Corp.

Από τους Έλληνες, ισχυρότερη υποψηφιότητα είναι αυτή της κοινοπραξίας των ομίλων Μυτιληναίου και Βαρδινογιάννη (Μ&Μ Gas), που είναι και ο δεύτερος μεγαλύτερος πελάτης της ΔΕΠΑ, έχοντας, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, αρκετές προτάσεις συμμετοχής σε κοινοπρακτικά σχήματα.

Οι συσχετισμοί

Στην πιάτσα της αγοράς ενέργειας ακούγονται πολλά για μια αλλαγή των συσχετισμών δυνάμεων μεταξύ των ξένων με τους Έλληνες παίκτες και στο πλαίσιο αυτό αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η κρατική αντιπροσωπεία της Ρωσίας, που έρχεται από τη Μόσχα τον Δεκέμβριο για να συζητήσει εκ νέου τη συνεργασία στον ενεργειακό τομέα. Και βέβαια τα πρώτα θέματα στην ατζέντα των Ρώσων αφορούν την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, αλλά και των ΕΛΠΕ.

H Gazprom, που μέχρι το 2016 θα αποτελεί τον κύριο προμηθευτή της χώρας σε φυσικό αέριο, έχει εκφράσει ενδιαφέρον για τη ΔΕΠΑ. Και για να δελεάσει την ελληνική πλευρά θα καταθέσει και προτάσεις για εξαγορά του ποσοστού των ΕΛΠΕ από την πετρελαϊκή θυγατρική Gazpromneft. Οι Ρώσοι, που φοβούνται τον αραβικό ανταγωνισμό, είναι αρκετά πλουσιοπάροχοι στα ανταλλάγματά τους: σε περίπτωση που προτιμηθεί η εταιρεία τους θα υπογραφεί νέα συμφωνία προμήθειας φυσικού αερίου διάρκειας 30 ετών με προνομιακούς όρους.

Επίσης, η χρηματοδότηση επενδύσεων σε υποδομές για την τροφοδοσία με φυσικό αέριο νησιωτικών και απομακρυσμένων περιοχών.

Όσο λοιπόν και αν ο ρόλος της ΔΕΠΑ έχει υποβαθμιστεί σε επίπεδο εισαγωγέα αερίου, η μικρή ελληνική αγορά αξιολογείται με μεγαλύτερη βαρύτητα γεωγραφικά και σε επίπεδο δικτύων. Δηλαδή ως μια περιοχή που στο άμεσο μέλλον μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διαμετακόμιση φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Για τον λόγο αυτό άλλωστε η ΔΕΠΑ και η Edison κατέχουν άδεια για τον αγωγό με την Ιταλία, που θα λειτουργεί ως ανεξάρτητο σύστημα, δηλαδή με εξαίρεση από το δικαίωμα πρόσβασης τρίτων.

topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου