Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Ποτάμι οργής στην Ταχρίρ κατά του νέου «Φαραώ»

Πεδίο μαχης θύμιζε και χθες η περιοχή της πλατείας Ταχρίρ, όπου εξαγριωμένοι διαδηλωτές, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τις υπερεξουσίες του προέδρου Μόρσι, συγκρούστηκαν με τις αστυνομικές δυνάμεις Αντιμέτωπος με ένα ποτάμι διαδηλωτών που έχει κατακλύσει την πλατεία Ταχρίρ και τους δρόμους πολλών μεγάλων πόλεων της Αιγύπτου βρίσκεται ο νέος ισχυρός άνδρας της χώρας, ο «Φαραώ» Μοχάμεντ Μόρσι, με αφορμή το προεδρικό διάταγμα το οποίο δίνει ακόμη μεγαλύτερες εξουσίες στον αρχηγό του κράτους.


Οι βίαιες διαδηλώσεις που ξεκίνησαν τη περασμένη εβδομάδα στους δρόμους γύρω από την Ταχρίρ, την κοιτίδα της...
επανάστασης που έριξε τον Χόσνι Μουμπάρακ και έφερε στην εξουσία τη Μουσουλμανική Αδελφότητα και τον Μόρσι, συνεχίστηκαν και χθες, και όπως έγινε γνωστό τουλάχιστον ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του εξαιτίας των δακρυγόνων που χρησιμοποίησε η αστυνομία για να διαλύσει τους συγκεντρωμένους.
Ο 52χρονος διαδηλωτής που έχασε τη ζωή του είναι ο δεύτερος νεκρός του νέου αυτού γύρου διαδηλώσεων, που έχουν επαναφέρει τον λαό στο επίκεντρο της αιγυπτιακής πολιτικής σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Οι διαδηλωτές έχουν κατασκηνώσει και πάλι στο κέντρο της Ταχρίρ από την Παρασκευή, ζητώντας την κατάργηση του διατάγματος της Πέμπτης με το οποίο ο Μόρσι αυξάνει τη δύναμή του και το οποίο καθιστά τις πολιτικές του αποφάσεις υπεράνω κάθε προσφυγής στη δικαιοσύνη εναντίον τους μέχρι τις εκλογές και την ανάδειξη της νέας Βουλής, που αναμένονται τους πρώτους μήνες του 2013.
Ποτάμι οργής στην Ταχρίρ κατά του νέου «Φαραώ»
Η κατακερματισμένη αντιπολίτευση ενώθηκε ενάντια σε αυτό το διάταγμα, ενώ οι δικαστές, οι περισσότεροι εκ των οποίων έχουν παραμείνει στις θέσεις τους από την εποχή του Μουμπάρακ, προχώρησαν στην πλειονότητά τους, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Guardian, σε απεργία ενάντια στο διάταγμα παρά την προχθεσινή «συμφωνία» με τον Μόρσι.
Ο Μόρσι προέβη στην έκδοση του εν λόγω διατάγματος για να μπορέσει να προχωρήσει χωρίς εμπόδια στην αναδιάρθρωση του δικαστικού σώματος, το οποίο πολλοί από τους διαδηλωτές επίσης θεωρούν ότι χρειάζεται μεταρρυθμίσεις. Το διάταγμα αυτό ήταν το αποτέλεσμα μιας σειράς γεγονότων που άρχισε με την αποχώρηση των αντιπάλων της Μουσουλμανικής Αδελφότητας από τη Βουλή και τη συντακτική συνέλευση, στις οποίες κυριαρχούσαν οι ισλαμιστές, με αποτέλεσμα τα σώματα αυτά να διαλυθούν. Ο Μόρσι μετά την εκλογική του νίκη προσπάθησε να συγκαλέσει εκ νέου τη συντακτική συνέλευση, όμως την κίνησή του αυτή, όπως και την απόφασή του να απολύσει τον γενικό εισαγγελέα, την μπλόκαρε το δικαστικό σώμα.
Δάνειο από το ΔΝΤ
Η στιγμή της εκδήλωσης της αντίδρασης εναντίον του Μόρσι επίσης προκαλεί προβληματισμό, καθώς προσφάτως η Αίγυπτος κατέληξε σε προκαταρκτική συμφωνία με το ΔΝΤ για τη χορήγηση δανείου ύψους 4,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το ΔΝΤ σχολιάζοντας την κατάσταση, σύμφωνα με το Ρόιτερς, ανέφερε μέσω της εκπροσώπου του Ουάφα Αμρ: «Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ, που εξετάζει τη συμφωνία, θα απαιτήσει διαβεβαιώσεις ότι δεν πρόκειται να αλλάξουν ριζικά η οικονομική προοπτική της χώρας και τα σχέδια εφαρμογής της συμφωνίας».
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου