Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Ευρώ πάση θυσία ή εναλλακτική λύση;


Έχουμε τα πάντα. Δημόσιες υποδομές, προσωπικές περιουσίες, πνευματικό κεφάλαιο, έτοιμες προς διάθεση υπηρεσίες, κ.λ.π. και όμως μας λείπει το ανταλλακτικό μέσο, ώστε να ανταλλάξουμε ή να χρησιμοποιήσουμε όλα τα ανωτέρω. Είμαστε δηλαδή ένα υγιές σώμα από το οποίο έχουν αφαιρέσει το αίμα και αν δεν
γίνει άμεση μετάγγιση το σώμα θα πεθάνει .
Θα το πούμε με απλά λόγια...
Αν παίρναμε λοιπόν αυτή τη στιγμή μια συγκεκριμένη μάρκα απλών χαρτοπετσετών και αποφασίζαμε ότι αυτές οι χαρτοπετσέτες θα αποτελούν ανταλλακτικό μέσο, τότε αμέσως θα άρχιζε να λειτουργεί η οικονομία. Τόσο απλά. Απλές χαρτοπετσέτες γενικά αποδεκτές ως ανταλλακτικό μέσο. Με το παράδειγμα αυτό θέλουμε να δείξουμε ότι το χρήμα δεν έχει αξία το ίδιο. Είναι απλά ένα μέτρο και μέσο ανταλλαγής των διαφόρων αγαθών και υπηρεσιών. Αυτό είναι ακριβώς είναι που έχει φύγει από τη χώρα.
Από την Άνοιξη του 2010 υποστηρίξαμε την άποψη ότι πρέπει να ζητήσουμε γενναία αναδιάρθρωση του χρέους αποφασισμένοι ακόμα και να γυρίσουμε στη δραχμή, αν δεν περνούσε η πρότασή μας. Υποστηρίξαμε ότι αυτό θα πρέπει να γίνει το ταχύτερο πριν τα ιδιωτικά χρέη της Ελλάδας μετατραπούν σε διακρατικά και όσο ακόμα έχουμε τις δημόσιες και ιδιωτικές περιουσίες στα χέρια μας και είμαστε δυνατοί. Δυστυχώς όμως τώρα πλέον, όσο πάμε και θα γινόμαστε ακόμα πιο αδύνατοι και πλήρως εξαρτημένοι.
Ίσως στο τέλος, εξ αιτίας κάποιου «ατυχήματος» η επιστροφή στη δραχμή να είναι αναπόφευκτη και αυτή η επιστροφή, αντί να είναι προγραμματισμένη και υπολογισμένη, να  είναι απρογραμμάτιστη και καταστροφική.
Έτσι όπως έχουν τα πράγματα τώρα θα έπρεπε σε απόλυτη συνεργασία με την ΕΕ, να εξεταζόταν και να σχεδιαζόταν η περίπτωση έκδοσης ενός παράλληλου νομίσματος, ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει η αγορά, χωρίς να φύγουμε από το ευρώ και με την αποκλειστική δυνατότητα της Ελλάδας να επιλέξει όποτε θέλει να επιστρέψει πλήρως στο ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση, αν δεν υπάρξει επειγόντως μέσο ανταλλαγής αγαθών και υπηρεσιών το σώμα θα πεθάνει. 

hassapis-peter.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου