Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

Ολοταχώς για… Κίνα

Ολοκληρώνεται, μέσα από «σκληρές»… διαπραγματεύσεις της τρόικας με την κυβέρνηση, η απόλυτη εκθεμελίωση της εργασιακής νομοθεσίας, με στόχο τη μετατροπή της χώρας σε επενδυτικό παράδεισο και των εργαζομένων της σε… Κινέζους.
Προκειμένου να εξασφαλιστεί η κινεζοποίηση του ελληνικού εργασιακού περιβάλλοντος η τρόικα απαιτεί:...

-εξαήμερη εργασία, που πρακτικά οδηγεί σε ωράριο «λάστιχο», -καθορισμένο κατώτατο μισθό, «απαλλαγμένο» από τριετίες, ωριμάνσεις και επιδόματα,- μείωση αποζημιώσεων.
Κάπως έτσι εξυπηρετείται και ο βραχυπρόθεσμος στόχος της «συλλογής» 8 δισ. ευρώ από τους μισθούς και τις συντάξεις για τη διετία 2013-2014, τα οποία θα κατευθυνθούν στα σεντούκια των πιστωτών.
Προφανώς, αυτή η νέα επιδρομή στο εισόδημα των εργαζομένων θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην κυβέρνηση των τριών (Ν.Δ., ΠΑ-ΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ) και θα απαιτήσει «λεπτούς χειρισμούς» προκειμένου να αποφευχθεί η κατάρρευσή της, καθώς δεν είναι λίγοι οι βουλευτές που έχουν ήδη δείξει ότι θα αντιδράσουν στο νέο πακέτο μέτρων στη Βουλή.
Ήδη ο πρωθυπουργός αποφάσισε να καλέσει σε συνάντηση τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Φώτη Κουβέλη, προκειμένου να τεθεί επί τάπητος το πακέτο των μέτρων και να καθοριστεί η γραμμή εν όψει της Συνόδου Κορυφής.
Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν ότι σε αυτή δεν θα ληφθεί απόφαση για την Ελλάδα. Ποντάρουν όμως σε μια δήλωση στήριξης που θα διευκολύνει την προσπάθεια να εκταμιευτεί η δόση το συντομότερο δυνατό.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός έχει αρχίσει τηλεφωνικές επικοινωνίες με Ευρωπαίους ομολόγους του προκειμένου να συναντηθούν στο περιθώριο της Συνόδου.
Η τρόικα πάντως φέρεται να ζητά:
- Την κατάργηση τριετιών και ωριμάνσεων. Παράλληλα ζητά να προχωρήσει η νομοθέτηση του κατώτερου μισθού από την κυβέρνηση ώστε αυτός να ισχύσει από τον Απρίλιο, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί.
-Τη μείωση του κόστους των αποζημιώσεων για τις επιχειρήσεις. Η πρόταση που φέρεται να βάζει στο τραπέζι είναι η μέγιστη αποζημίωση που θα μπορεί να λαμβάνει ένας εργαζόμενος να είναι 12 μισθοί (σήμερα φτάνει έως τους 24 μισθούς). Παράλληλα να μειωθεί ο χρόνος προειδοποίησης (σ.σ.: ο οποίος επίσης μειώνει το ποσό της αποζημίωσης) σε μάξιμουμ τρεις μήνες από τους έξι που είναι σήμερα.
- Περισσότερη ευελιξία στο ωράριο εργασίας με μίνιμουμ 11ωρη διακοπή μεταξύ δυο 8ώρων.
Στην…υγεία των κορόιδων
Τον «λογαριασμό» όλων αυτών των μέτρων είναι γνωστό ότι θα τον κα-
ταβάλουν τα γνωστά «κορόιδα», οι μισθωτοί και συνταξιούχοι.
Σχεδόν πέντε δισ. ευρώ μειώσεις στις συντάξεις περιλαμβάνει το πακέτο του 2013, ενώ τα έσοδα από τη φορολογία υπολογίζονται σε 2 δισ. ευρώ.
Πρακτικά το πακέτο μέτρων του 2013 δεν θα είναι 7,8 δισ. ευρώ, όπως έγραφε προ ημερών το προσχέδιο του προϋπολογισμού, αλλά 9 - 9,2 δισ. ευρώ, όπως απαιτούσαν εδώ και μέρες οι δανειστές και στο πακέτο αυτό ενσωματώνονται περικοπές στις συντάξεις ύψους 4,9 δισ. ευρώ (και όχι 3,8 δισ. ευρώ, όπως έλεγε ο προϋπολογισμός). Όλο το πακέτο προσαρμογής, δηλαδή, γίνεται απόλυτα εμπροσθοβαρές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα κινείται πλέον με βάση το σενάριο ότι το πρωτογενές πλεόνασμα που θα έπρεπε να πετύχει η χώρα το 2013 μετατίθεται για το 2014. Παράλληλα, έχει ως δεδομένες νέες τρύπες στον προϋπολογισμό, όπως αυτή του ΕΟΠΥΥ που αποκαλύφθηκε πρόσφατα και φτάνει το 1 δισ. ευρώ αλλά και τη βαθύτερη ύφεση (5% η πρόβλεψη για το 2013 αντί για 3,8% στο προσχέδιο του προϋπολογισμού), και πιέζει για περισσότερα μέτρα.
Πάντως ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης τονίζει ότι οι περικοπές θα αφορούν τις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ, ενώ δεν θίγονται οι συντάξεις του ΟΓΑ.
Συγκεκριμένα, σημειώνει ότι οι μειώσεις θα εφαρμοστούν με μία «προοδευτική κλίμακα» ανάλογα με το άθροισμα της κύριας και της επικουρικής σύνταξης, εάν αυτό υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ. Για τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης δήλωσε ότι «υπό διαπραγμάτευση» βρίσκεται το ζήτημα της αύξησης των ορίων κατά δύο χρόνια (στα 67 από 65 έτη), ενώ για τα δώρα των συνταξιούχων του Δημοσίου είπε ότι δεν διαψεύδεται ούτε επιβεβαιώνεται η κατάργηση των δώρων από το 2013, καθώς «το ζήτημα είναι υπό διαπραγμάτευση» και εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της δημοσιονομικής προσαρμογής, όπως και όλες οι μειώσεις συντάξεων και μισθών.
Για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα είπε ότι «ο 13ος και ο 14ος μισθός δεν κινδυνεύουν» και «παραμένουν όπως είναι», ενώ για τον κατώτατο μισθό των 586 ευρώ σημείωσε πως παραμένει «σκαλοπάτι» για την κυβέρνηση και δεν πρόκειται να μειωθεί έως «το τέλος της δημοσιονομικής προσαρμογής».
Όσο για τα ωράρια εργασίας, επισήμανε ότι το 40ωρο εβδομαδιαίας εργασίας «δεν αλλάζει», καθώς δεν μπορεί να αξιολογηθούν ακόμα οι αλλαγές που εφαρμόστηκαν πρόσφατα στις εργασιακές σχέσεις, ωστόσο δεν διευκρίνισε περισσότερα για το 6ήμερο που ζητά η τρόικα.

Και νέος κεφαλικός φόρος
Καταργούνται αναδρομικά από τα φετινά εισοδήματα όλες οι εκπτώσεις στον φόρο από τις δαπάνες πρώτης ανάγκης!
Ο λόγος; Η ξαφνική ανακάλυψη κατά τις συζητήσεις με την τρόικα ότι ο ΕΟΠΥΥ έχει τρύπα 1 δισ. ευρώ οδήγησε για ακόμη μια φορά στην εύκολη λύση να πληρώσουν οι φορολογούμενοι την προχειρότητα και τα λάθη αυτών που δημιούργησαν εν μια νυκτί τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας.
Αυτό σημαίνει ότι τα νοικοκυριά θα χάσουν την όποια ελάφρυνση είχαν μέχρι σήμερα από δαπάνες ενοικίου, γιατρών, διδάκτρων και ασφαλίστρων. Πολύ απλά σημαίνει ότι κινδυνεύουν να επιβαρυνθούν με κεφαλικό φόρο έως και 740 ευρώ τον χρόνο.
Σήμερα εκπίπτει από τον φόρο το 10% των:
- ιατρικών δαπανών έως 3.000 ευρώ, με μέγιστο όφελος στον φόρο τα 300 ευρώ, -του ενοικίου έως 1.000 ευρώ, με μέγιστο όφελος στον φόρο τα 100 ευρώ, - των διδάκτρων έως 1.000 ευρώ, με μέγιστο όφελος στον φόρο τα 100 ευρώ, - των ασφαλίστρων έως 1.200 ευρώ για τον άγαμο και έως 2.400 ευρώ για το ζευγάρι, με μέγιστο όφελος στον φόρο τα 120 και τα 240 ευρώ αντίστοιχα.
Εάν, λοιπόν, μια οικογένεια με δυο παιδιά είχε φέτος όλες αυτές τις δαπάνες (που δεν είναι απίθανο, δεδομένης και της αύξησης της συμμετοχής των ασφαλισμένων στα ιατρικά τους έξοδα), τότε το συγκεκριμένο νοικοκυριό θα κληθεί να πληρώσει επιπλέον 740 ευρώ περισσότερο φόρο, δηλαδή επιπλέον 62 ευρώ τον μήνα. Πέραν αυτού του νέου σημαντικού βάρους, που θα πέσει στις πλάτες των συνεπών φορολογουμένων, το συγκεκριμένο μέτρο έρχεται σε αντίθεση με την πολιτική περιορισμού της φοροδιαφυγής, αφού πλέον εξανεμίζεται το όποιο κίνητρο υπήρχε για να ζητούν οι πολίτες απόδειξη για κάθε είδους ιατρική υπηρεσία.

 topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου