Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2012

Ανοίγουν 5.000 λογαριασμούς


Ανοίγουν 5.000 λογαριασμούςΜετά τον σάλο και την κατακραυγή που προκάλεσε στην κοινή γνώμη η αποκάλυψη ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν εδώ και δύο χρόνια στα χέρια τους τη «λίστα Λαγκάρντ» με 1.991 ονόματα ελλήνων καταθετών στην Ελβετία που δεν ελέγχθηκαν ποτέ και την παρέμβαση της Δικαιοσύνης, το υπουργείο Οικονομικών και το ΣΔΟΕ «πήραν φωτιά». Από την Πέμπτη το βράδυ που παρέλαβε ο διευθυντής ΣΔΟΕ Αττικής κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος το ηλεκτρονικό αρχείο με τα ονόματα από τον οικονομικό εισαγγελέα κ. Γρηγόρη Πεπόνη συνέστησε ειδική ομάδα που θα δημιουργήσει... το οικονομικό προφίλ όλων όσοι αναφέρονται σε αυτήν ώστε να ελεγχθούν οι φορολογικές δηλώσεις τους και τα περιουσιακά στοιχεία τους σε βάθος δεκαετίας και ακολούθως θα ενεργοποιήσει τις διατάξεις του νόμου για να ανοίξουν όλοι οι λογαριασμοί τους στην Ελλάδα και επισήμως στην Ελβετία.




Το ΣΔΟΕ, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Βήματος της Κυριακής», ήδη έχει υποβάλει αίτημα να ανοίξουν 5.000 τραπεζικοί λογαριασμοί φυσικών και νομικών προσώπων που είτε περιλαμβάνονται σε μία από τις άλλες τρεις λίστες που διαχειρίζεται το υπουργείο Οικονομικών (των ατόμων που έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό τη διετία 2009-2011, όσων αγόρασαν ακίνητο στο Λονδίνο ή σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις στην ίδια περίοδο, καθώς και των πολιτικών προσώπων, δημάρχων, διοικητών οργανισμών του Δημοσίου, βουλευτών, ακόμη και αθλητών που ελέγχονται ήδη από τις Αρχές) είτε υπάρχουν βασικές υποψίες για παράνομο πλουτισμό.


Η ανησυχία για το «ρετουσάρισμα»
Οι εξελίξεις αυτές σε συνδυασμό με τα νέα στοιχεία και κυρίως ονόματα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δημιουργούν εκρηκτικό κλίμα στην κοινωνία, η οποία καλείται να σηκώσει το βάρος των μέτρων που θα προσεγγίσει τα 9 δισ. ευρώ το 2013. Οι αντιδράσεις στρέφονται κυρίως κατά των πολιτικών προσώπων, ενώ ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας ανησυχεί για το κλίμα που διαμορφώνεται, καθώς αυτό θα έχει αντανάκλαση στην πορεία των κρατικών εσόδων.
Μεγαλύτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι κανένας δεν μπορεί να είναι βέβαιος για τη «μεταχείριση» των καταλόγων από πρόσωπα που τα κρατούσαν στα συρτάρια τους για μεγάλο χρονικό διάστημα. Κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος ότι οι λίστες δεν έχουν τύχει επεξεργασίας, δεδομένου μάλιστα ότι στη «λίστα Λαγκάρντ» κατά τις πληροφορίες υπάρχουν λευκές γραμμές και σελίδες ανάμεσα στο πλήθος των ονομάτων.
Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν σε αυτή τη λίστα να περιλαμβάνονται ονόματα πολιτικών τζακιών, επιχειρηματιών του χώρου του αυτοκινήτου και του κατασκευαστικού κλάδου, πλήθος πλούσιων οικογενειών της Θεσσαλονίκης και μεγάλος αριθμός εφοπλιστών. Κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος για το τι παρέδωσε η κυρία Κριστίν Λαγκάρντ και τι έφθασε τελικά στο ΣΔΟΕ την περασμένη Πέμπτη.

Οι 54.000 καταθέτες της περιόδου 2009-2011
Ως και δέκα χρόνια πίσω θα ψάξουν οι ελεγκτικές υπηρεσίες τις φορολογικές δηλώσεις όλων όσων τα ονόματα αναφέρονται στις διάφορες λίστες που βρίσκονται στα χέρια των οικονομικών εισαγγελέων, του ΣΔΟΕ και της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.
Ενα από τα σημαντικότερα ευρήματα του υπουργείου Οικονομικών είναι η λίστα με τα 54.000 ονόματα ελλήνων καταθετών που την περίοδο 2009-2011 έβγαλαν στο εξωτερικό περίπου 22 δισ. ευρώ. Από τα στοιχεία που έχει επεξεργαστεί η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών έχουν προκύψει συνταρακτικά στοιχεία που δείχνουν ότι περίπου ένας στους τέσσερις που έβγαλε τα χρήματά του στο εξωτερικό δεν τα είχε δηλώσει ποτέ στη φορολογική του δήλωση και την ίδια στιγμή τα είχε καταθέσει σε ελληνικές τράπεζες χωρίς ποτέ να τον έχει απασχολήσει ότι ίσως κάποια στιγμή θα ελεγχθεί. Αυτό διότι, όπως αναφέρουν αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, ποτέ ως σήμερα δεν είχε γίνει μαζική άρση τραπεζικού απορρήτου για καταθέτες προκειμένου να διαπιστωθεί αν τα κεφάλαιά τους είναι προϊόν φοροδιαφυγής ή δηλωμένα στην Εφορία εισοδήματα.
Ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνης την περασμένη εβδομάδα έδωσε εντολή στον γενικό γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων κ. Χ. Θεοχάρη να προχωρήσει άμεσα στην κατάρτιση λίστας με εκείνους που έβγαλαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό και δεν μπορούν να δικαιολογηθούν από τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων. Ο υφυπουργός Οικονομικών ζήτησε από τις εφορίες και τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες να δοθεί προτεραιότητα σε αυτές τις περιπτώσεις για να μπορέσει το Δημόσιο να εισπράξει άμεσα έσοδα ώστε να καλυφθεί μέρος της «μαύρης τρύπας» των εσόδων και να περιοριστούν τα φοροεισπρακτικά μέτρα που ζητεί η τρόικα να επιβληθούν.
Οπως δηλώνει στο «Βήμα της Κυριακής» ο κ. Θεοχάρης, έχουν εντοπιστεί περίπου 15.000 έλληνες καταθέτες να έχουν βγάλει χρήματα στο εξωτερικό και να μην μπορούν να δικαιολογηθούν από τις φορολογικές δηλώσεις τους εμβάσματα ύψους 5,5 δισ. ευρώ. Στους συγκεκριμένους θα σταλεί επιστολή με την οποία θα ενημερώνονται για τα ευρήματα του ηλεκτρονικού ελέγχου και θα τους καλεί το υπουργείο Οικονομικών να χρησιμοποιήσουν ειδική εφαρμογή του συστήματος Taxis που θα λειτουργήσει τις επόμενες ημέρες για να συμπληρώσουν σε ειδική φόρμα τα εισοδήματα που δεν είχαν δηλώσει τα προηγούμενα χρόνια και ανακαλύφθηκαν από τη διασταύρωση των εμβασμάτων που κατέληξαν στις τράπεζες του εξωτερικού. Oσοι δεν δεχθούν τα ευρήματα του υπουργείου Οικονομικών θα τεθούν αυτόματα σε διαδικασία τακτικού ελέγχου και θα κληθούν να λογοδοτήσουν στις αρμόδιες υπηρεσίες. Σε αυτή την περίπτωση, αν ο φόρος που προκύπτει είναι πάνω από 150.000 ευρώ ανά φυσικό πρόσωπο, το αδίκημα είναι ποινικό και παραπέμπεται ο φορολογούμενος στον εισαγγελέα για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος με κίνδυνο να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης αρκετών ετών. Αν όμως υποβάλει συμπληρωματικές δηλώσεις και πληρώσει τους φόρους και τις υποχρεώσεις του, τότε αίρεται το αξιόποινο της πράξης.
Από συντηρητικούς υπολογισμούς που έχουν γίνει στο υπουργείο Οικονομικών προκύπτει ότι το Δημόσιο μπορεί να εισπράξει συνολικά 2,5 δισ. ευρώ φόρους από τους 15.000 φορολογουμένους.

Επώνυμοι πήγαν... Λονδίνο
Σε ό,τι αφορά τη «λίστα του Λονδίνου», έχει εκδοθεί εισαγγελική παραγγελία για έλεγχο του «πόθεν έσχες» περίπου 400 ελλήνων πολιτών που τα τελευταία χρόνια προχώρησαν σε αγορά ακριβών κατοικιών και επαγγελματικών χώρων στη βρετανική πρωτεύουσα. Στη λίστα αυτή περιλαμβάνονται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, γνωστά ονόματα του επιχειρηματικού κόσμου, αθλητές, ηθοποιοί, τραγουδιστές, τραπεζικά στελέχη κτλ. Σε αντίθεση με τις ελβετικές τράπεζες, οι βρετανικές αρχές εφόσον τους ζητηθεί η συνδρομή από την ελληνική πλευρά είναι πρόθυμες να δώσουν στοιχεία για τα ακίνητα αλλά και τις καταθέσεις των Ελλήνων στις βρετανικές τράπεζες.   


Δυσκολίες
Μπλόκο με... βαλίτσες στη «λίστα Λαγκάρντ»

Δύσκολα μπορεί να αξιοποιηθεί η «λίστα Λαγκάρντ», όπως αναφέρει αρμόδιος παράγοντας του ΣΔΟΕ, αν οι καταθέσεις έχουν προκύψει με «βαλίτσες» και όχι με τραπεζικά εμβάσματα. Αυτό διότι αν Ελληνας καταθέσει χρήματα σε ελβετική τράπεζα σε μετρητά και όχι με μεταφορά κεφαλαίου από ελληνική τράπεζα θα πρέπει οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ να αποδείξουν ότι όντως πίσω από τον συγκεκριμένο ελβετικό λογαριασμό «κρύβεται» έλληνας φορολογούμενος. Οι ελβετικές τράπεζες δεν δίνουν τέτοιες πληροφορίες στην Ελλάδα διότι δεν υπάρχει διακρατική συμφωνία. Αν όμως έχει πραγματοποιηθεί η κατάθεση διατραπεζικά, τότε δεν χρειάζεται η συνδρομή της Ελβετίας και κατ' επέκταση ούτε η συγκεκριμένη λίστα, καθώς ο έλεγχος μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή από στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.
Στο ΣΔΟΕ εκτιμούν ότι μπορούν να βγάλουν φορολογικά «λαβράκια» αν δοθεί εντολή να ελεγχθούν τα κεφάλαια που μεταφέρθηκαν στο εξωτερικό όχι μόνο την περίοδο 2009-2011 αλλά και την περίοδο των «παχιών αγελάδων», δηλαδή το 2000-2005, όπου τα εμβάσματα στο εξωτερικό ήταν καθημερινή υπόθεση.
Ειδικότερα για τη «λίστα Λαγκάρντ», με χειρόγραφη επιστολή-εντολή του οικονομικού εισαγγελέα κ. Γρηγόρη Πεπόνη παραδόθηκε την περασμένη Πέμπτη στον προϊστάμενο της Περιφερειακής Διεύθυνσης Αττικής κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο το ηλεκτρονικό «στικάκι» (USB) με τα ονόματα και τα ποσά των καταθέσεων για να γίνει σε βάθος έλεγχος. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο oικονομικός εισαγγελέας επέλεξε εκείνος με τη χειρόγραφη εντολή του το στέλεχος του ΣΔΟΕ που θα αναλάβει την πραγματοποίηση της έρευνας για την προέλευση των καταθέσεων των προσώπων που αναφέρονται στη συγκεκριμένη λίστα. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο κ. Παναγιωτόπουλος θα συστήσει ομάδα 5-6 ατόμων η οποία θα προχωρήσει σε διεξοδικούς ελέγχους πραγματοποιώντας διασταυρώσεις στα δηλωθέντα εισοδήματα και στην περιουσιακή κατάσταση των φορολογουμένων που περιλαμβάνονται στην ηλεκτρονική λίστα. Στη συνέχεια, και όσοι δεν μπορούν να δικαιολογήσουν από τις φορολογικές δηλώσεις τους τις εν λόγω καταθέσεις θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις και να πληρώσουν πρόσθετους φόρους που μπορεί να φθάσουν ως και το 45% των «κρυμμένων» καταθέσεων. 
 
www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου