Η μεγάλη καταστροφή...
του βόρειου κατά βάση τμήματος του νησιού και η ολική αποψίλωσή του, με τις φλόγες να τιθασεύονται και να σβήνουν μόνο όταν έφτασαν στη θάλασσα, ξεσήκωσε δικαιολογημένες αντιδράσεις κι έγινε η αφορμή να αναπτυχθούν ποικίλα σενάρια και εικασίες περί ασύμμετρων απειλών και εξ ανατολών κινδύνων, με αποτέλεσμα να επιστρατευτεί και το ευαγές ίδρυμα: η ΕΥΠ.
Το έναυσμα για όλες αυτές τις εθνικιστικές κορώνες, τις οποίες η γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα απέδωσε σε απόπειρα απόσεισης των δεδηλωμένων «ασθενειών» και της ανεπάρκειας του μηχανισμού δασοπυρόσβεσης, το έδωσε ο ίδιος ο Δένδιας, όταν, μιλώντας στη Βουλή, άφησε να εννοηθεί ότι πίσω από την επέλαση της πύρινης λαίλαπας κρύβεται εμπρηστικός και δη ξένος δάκτυλος. Κάπου εκεί ενέπλεξε την ΕΥΠ στις έρευνες που ούτως ή άλλως διεξάγει η αρμόδια διεύθυνση της Πυροσβεστικής για τις απανωτές φωτιές της Ζακύνθου και της Μεσσηνίας και την καταστροφική πυρκαγιά της Χίου.
Πριν όμως δούμε και «ομφαλοσκοπήσουμε» πάνω σε ασύμμετρες απειλές και εθνικούς κινδύνους, ας δούμε τι δεν είχε και τι δεν μπορεί να κάνει ο εντεταλμένος αρμόδιος κρατικός μηχανισμός δασοπροστασίας.
Ανοχύρωτα νησιά
Η πρώτη εστία φωτιάς ξεπήδησε στις 2.25 τα ξημερώματα του προηγούμενου Σαββάτου κοντά στην εκκλησία του Αγίου Μάρκου στο χωριό Καρυές, και μάλιστα εκεί που άρχισε υπάρχει, για άγνωστο λόγο, τοποθετημένο σύστημα με κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης του δήμου, το οποίο, ατυχώς για τους Πουαρό μας, δεν λειτουργούσε.
Σύμφωνα με καθ’ ύλην αρμόδιους αξιωματικούς του Πυροσβεστικού Σώματος και άριστους γνώστες του επιχειρησιακού σχεδίου, μέχρι να «επιστρατευθούν» οι ούτως άλλες μικρές σε ανθρώπινο δυναμικό και μέσα δυνάμεις του νησιού και μέχρι να φτάσουν οι πρώτες ενισχύσεις, η ώρα είχε φτάσει... δύο το μεσημέρι της Κυριακής.
Νωρίτερα είχαν επιχειρήσει να συνδράμουν από αέρος τις επίγειες δυνάμεις πυροσβεστικά Καναντέρ της Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά και μισθωμένα ελικόπτερα, τα οποία, όμως, εξαιτίας των σφοδρών ανέμων και του ψηλού κυματισμού, δεν μπόρεσαν να κάνουν υδροληψίες.
Έτσι, μέχρι ουσιαστικά ν’ αναπτυχθεί στις δύο το μεσημέρι μερικώς ή επαρκώς αντίσταση στον πύρινο δολοφόνο, αυτός είχε ήδη διανύσει μια έκταση μήκους 18 χιλιομέτρων και αναπτύξει περίμετρο 40 χιλιομέτρων! Με δεδομένες τις αντίξοες συνθήκες, το δάσος και οι καλλιέργειες αφέθηκαν στην τύχη τους και η προτεραιότητα έπεσε στην αποφυγή ανθρώπινων απωλειών και περιουσιών. Στα σπίτια, δηλαδή, καθώς οι συμπαγείς καλλιέργειες στα Μαστιχοχώρια ήταν ακόμη... μακριά, όπως και η απειλή για την οικονομία του νησιού ορατή.
Ο Δένδιας και οι... λαγοί
Αυτή ήταν η κατάσταση όπως ακριβώς περιγράφεται από έγκυρες – και ανεξάρτητες από οποιαδήποτε επικοινωνιακή σκοπιμότητα – πηγές. Στον αντίποδα, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, την Τρίτη 21 Αυγούστου, τρία ολόκληρα εικοσιτετράωρα δηλαδή μετά την έναρξη της επιδρομής του πύρινου εφιάλτη κι ενώ οι φλόγες απείχαν πλέον μία ανάσα από τα Μαστιχοχώρια, επισκέφτηκε το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι, όπου υπογράμμισε αφενός ότι «στις περισσότερες περιπτώσεις υπάρχουν ενδείξεις – αν όχι αποδείξεις – εμπρησμών εκ προθέσεως», αφετέρου πως «για τον λόγο αυτόν έχω ζητήσει, πέραν της Αστυνομίας και των ειδικών υπηρεσιών της, τη συνδρομή και της ίδιας της ΕΥΠ».
Είπε επίσης πως, από την ενημέρωση που είχε, μόνο το τελευταίο τριήμερο υπήρξαν 282 φωτιές. Θυμίζουμε εμείς ότι στο παρελθόν – και όχι κατ’ ανάγκην μόνο το φονικό καλοκαίρι του 2007 – η Πυροσβεστική έχει κληθεί να διαχειριστεί ακόμη και 200 φωτιές ανά 24ωρο, και μάλιστα με αμείωτους ρυθμούς για σειρά ημερών.
Μετά τις υπουργικές εξαγγελίες και τις περίτεχνες επικοινωνιακές καντρίλιες, κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, ακολουθούμενα από σούπερ πράκτορες της ΕΥΠ, διασκορπίστηκαν στα τρία σημεία του ελληνικού ορίζοντα, αναζητώντας στοιχεία και αποδείξεις που θα τεκμηριώσουν ή όχι την ύπαρξη οργανωμένου σχεδίου εμπρησμού και στοχευμένης αποψίλωσης εθνικής σημασίας περιοχών.
Παρότι μέχρι στιγμής δεν έχουν βρεθεί στοιχεία σε κάποια από τις υπό διερεύνηση υποθέσεις που να στοιχειοθετούν εμπρηστικό δάκτυλο, αίσθηση ομολογουμένως προκαλούν οι διαδοχικές φωτιές της Ζακύνθου και οι επίσης ύποπτες στην αναπτυξιακά κρίσιμη Μεσσηνία, που ήρθαν να προστεθούν σ’ ένα μπαράζ προηγούμενων από τις δηλώσεις Δένδια πυρκαγιών, και φυσικά για τη φωτιά της Χίου.
Σημειώνεται πως η Ζάκυνθος βρίσκεται παραδοσιακά κάθε αντιπυρική περίοδο στις πρώτες θέσεις της λίστας με τις περιοχές που πλήττονται από τις περισσότερες φωτιές. Έρευνες είχαν γίνει και στο παρελθόν με τη συμμετοχή μάλιστα κλιμακίων της ΕΥΠ, για ν’ αποδειχτεί σε κάποιες περιπτώσεις το εξωφρενικό πως τις φωτιές τις έβαζαν... κυνηγοί για να βγάλουν τα κουνέλια από τις τρύπες τους.
Στο ενδιάμεσο διάστημα ο υπουργός Δημόσιας Τάξης ανακοίνωσε ότι στο εξής απαγορεύεται προληπτικά η κυκλοφορία στα δάση από τη δύση μέχρι την ανατολή του ηλίου. Το μέτρο θα ισχύσει τουλάχιστον για τις περιοχές όπου ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιών παραμένει «πολύ αυξημένος» λόγω των ισχυρών ανέμων.
Τα προς Ανατολάς... «πυρά»
Ποια όμως επιχειρήματα επιστρατεύουν οι θιασώτες της εξ Ανατολών ασύμμετρης απειλής και πώς τη συνδέουν με τα εθνικά μας συμφέροντα; Το πρώτο – ιστορικού χαρακτήρα – επιχείρημα είναι πως η Χίος γιορτάζει φέτος τα 100 χρόνια απελευθέρωσης από τον τουρκικό ζυγό (11 Νοεμβρίου 1912) και Ένωσής της με την Ελλάδα.
Το δεύτερο λέει ότι, ενώ η φωτιά τα ξημερώματα του μοιραίου Σαββάτου 18 Αυγούστου «προχωρούσε» σπρωγμένη από τον ισχυρό αέρα από τις Καρυές προς τα βόρεια τμήματα του νησιού, οι πυροσβέστες που έσπευσαν στην περιοχή διαπίστωσαν ότι πίσω από το μεγάλο ενιαίο μέτωπο ξεπηδούσαν άλλες εστίες που δεν οφείλονταν σε αναζωπυρώσεις και ενίσχυαν τη γιγάντωση και ανάπτυξή του από τα πλάγια σε μεγαλύτερο μήκος.
Πολλά ερωτήματα, τέλος, προκάλεσε καταιγισμός δημοσιευμάτων του τουρκικού Τύπου το πρωί της Τρίτης 21 – πριν δηλαδή από τις δηλώσεις Δένδια στη Βουλή – τα οποία στηλίτευαν με σφοδρότητα την άρνηση της ελληνικής πλευράς έστω και για μια απάντηση σε τουρκική πρόταση για βοήθεια στην αντιμετώπιση της τεράστιας πυρκαγιάς της Χίου.
Όπως σημειώνεται από ειδικούς αναλυτές, στο πρόσφατο παρελθόν για φωτιές – και όχι για οποιουδήποτε άλλου είδους φυσική καταστροφή – η Τουρκία έστειλε στην Ελλάδα από ένα αεροπλάνο κάθε φορά το καταστροφικό καλοκαίρι του 2007, όταν ο τότε πρωθυπουργός κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης όλους τους νομούς της χώρας, και το 2009, όταν η φωτιά κατέκαψε τον βορειοανατολικό ορεινό όγκο της Αττικής και η προσφορά της συνδρομής έγινε αποδεκτή από την τότε υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη. Και στις δύο περιπτώσεις, είχε υποβληθεί από τη χώρα αίτημα για κατεπείγουσα διεθνή συνδρομή.
Φέτος η χώρα υπέβαλε μόνο μία φορά αίτημα στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης για ξένη βοήθεια, αμέσως μετά τις φωτιές της Μεγαλόπολης κι ενώ ξεκινούσε εκείνη του Αγίου Όρους. Για τη Χίο δεν υποβλήθηκε αίτημα, καθώς ήταν μόνο μία η φωτιά, δεν υπήρξε εξάντληση χρήσης των ελληνικών εναέριων μέσων που ούτως ή άλλως δεν μπορούσαν να επιχειρήσουν λόγω της σφοδρής έντασης του ανέμου, και η Τουρκία, όπως σημειώνεται με νόημα, δεν υπέβαλε πέρσι ανάλογη προσφορά για την εξίσου καταστροφική πυρκαγιά του Έβρου. Τώρα τι την είχε πιάσει;
Μετά τα δημοσιεύματα πάντως με χαρακτηριστικούς τίτλους, όπως της εφημερίδας «Star» («Το πείσμα απέναντι στην Τουρκία άφησε να γίνει στάχτη η Χίος») ή της «Posta» (που ανέφερε ότι «Ο γείτονας που κάηκε δεν θέλησε τη βοήθεια της Τουρκίας»), η «Milliyet», στο θέμα υπό τον τίτλο «Η Χίος φλέγεται», σημείωνε ότι δεν έγινε δεκτή η πρόταση της Τουρκίας για βοήθεια.
Τα τελευταία δύο επιχειρήματα μοιάζουν λίγο πιο στέρεα από το εντελώς σαθρό πρώτο. Από τις έρευνες που έχουν γίνει πάντως μέχρι σήμερα, καμία πληροφορία, από καμία εμπλεκόμενη στις έρευνες πηγή, δεν αναφέρεται σε στοιχείο το οποίο να τεκμηριώνει ή να συνιστά ισχυρή ένδειξη εμπρησμού και μάλιστα από δάκτυλο με συγκεκριμένη εθνική ταυτότητα.
Έτσι ο Δένδιας, μετά τα βαρύγδουπα υπονοούμενα ή υπεκφυγές κατά την ομολογουμένως στοιχειοθετημένη εκτίμηση της Αλέκας Παπαρήγα, κατέληξε το πρωί της περασμένης Παρασκευής, πάλι από το βήμα της Βουλής, να εξαγγέλλει την πρόθεση της ηγεσίας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης να ανοίξει το... φθινόπωρο έναν διάλογο για το θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος και του φυσικού πλούτου. Φέξε μου και γλίστρησα, κοινώς...
Η ζοφερή πραγματικότητα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας
«Το φθινόπωρο θα πρέπει να ξαναδούμε το συνολικό δόγμα δασοπυρόσβεσης και προστασίας της χώρας, το οποίο μέχρι στιγμής είναι μόνο εναέριο και υπό τις παρούσες συνθήκες δεν το αντέχει η χώρα» ήταν η χαρακτηριστική ατάκα του Δένδια στη Βουλή, η οποία δεν στερείται αληθείας.
Μετά την περιήγηση, λοιπόν, στα κατασκοπευτικά θρίλερ μυστηρίου, ας δούμε λίγο τη δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο μηχανισμός δασοπυρόσβεσης, ο οποίος μαστίζεται από τραγικές ελλείψεις εξαιτίας της πολιτικής λιτότητας που επέβαλε η τρόικα. Τις ίδιες ακριβώς συνέπειες, εξαιτίας του ίδιου ακριβώς αίτιου, βιώνει και η Ισπανία, όπως έγινε γνωστό προ ημερών από τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών του πυροσβεστικού Σώματος Γιάννης Σταμούλης έκανε γνωστό ότι οι πυροσβέστες έχουν βγει στη ζητιανιά για καύσιμα και ελαστικά! Το Πυροσβεστικό Σώμα, όπως πρόσθεσε, υπέστη τα δύο τελευταία χρόνια περικοπή των πιστώσεών του κατά 45% και κατήγγειλε ότι στην προετοιμασία της αντιπυρικής περιόδου έγιναν εγκληματικά λάθη σε σχέση με τη διάθεση των σχετικών πιστώσεων.
Προηγήθηκαν ανερμάτιστες αλχημείες και αμετροέπειες τα προηγούμενα χρόνια αντί για μια συγκροτημένη πολιτική δασοπυρόσβεσης, με αποτέλεσμα να καταστεί η άλλοτε αξιόμαχη και υψηλότατης δημοφιλίας Πυροσβεστική σ’ έναν απαξιωμένο μηχανισμό που σχοινοβατεί στα όρια της διάλυσης.
Στη μεγάλη φωτιά που πριν από έναν μήνα ξέσπασε στην Πάτρα, για παράδειγμα, εξαιτίας αυτών ακριβώς των παθογενειών που ταλάνισαν το Σώμα, φτάσαμε στο σημείο να υπάρχει διαθέσιμη μία υπερπολύτιμη περιφερειακή δύναμη της τάξης των 255 ατόμων, τα οποία όμως... δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν! Παράλογο;
Στην Τρίπολη υπήρχε πεζοπόρο τμήμα 96 δασοκομάντο, στον Πύργο 31, στην Κόρινθο 36, στα Κρέστενα 48 και στα Λεχαινά 44 πυροσβέστες, οι οποίοι έμειναν στα αζήτητα, επειδή ακριβώς η ηγεσία δεν μπορούσε να τους μετακινήσει. Κι αυτό διότι προϋπόθεση απασχόλησης των πυροσβεστών με πενταετείς συμβάσεις, αποτελεί η μετακίνησή τους σε απόσταση μέχρι 40 χιλιομέτρων, απόσταση που προσδιορίζει τον εργασιακό όρο «εντός έδρας». Τραγικό;
Έξω από τα 40 χιλιόμετρα οι συγκεκριμένοι ειδικής κατηγορίας και απασχόλησης πυροσβέστες εγείρουν ζητήματα... αποζημίωσης και, αφού δεν υπάρχουν εγκεκριμένοι πόροι γι’ αυτό, παραμένουν ανεκμετάλλευτοι. Τα ίδια πάνω - κάτω έγιναν με τους υποτιθέμενους «διαγωνισμούς» μίσθωσης των εναέριων μέσων. Οπότε για ποιον ξένο δάκτυλο μιλάμε, από τη στιγμή που καλύτεροι εμπρηστές και υπονομευτές των δασών μας είμαστε εμείς οι ίδιοι;
topontiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου