Έτσι εξηγείται γιατί τελικά η Μέρκελ έκανε...
τον ελιγμό και συμφώνησε με την κίνηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για να διασώσει την ευρωζώνη. Ο οργανισμός αυτός, που εκπροσωπεί τις 34 πιο αναπτυγμένες χώρες του κόσμου, εκτιμά ότι η γερμανική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 0,5% το τρίτο τρίμηνο αυτού του χρόνου και κατά 0,8% κατά το τέταρτο τρίμηνο. Δύο συνεχή τρίμηνα με συρρίκνωση της οικονομικής ανάπτυξης σημαίνουν πολύ απλά ύφεση...
Η έκθεση του ΟΟΣΑ τονίζει, βέβαια, την ανάγκη για μεγαλύτερο συντονισμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να αντιμετωπιστεί η κρίση. Οι εκτιμήσεις του διεθνούς οργανισμού συμβαδίζουν με τις συσσωρευόμενες ενδείξεις ότι το τρίτο τρίμηνο του χρόνου έφερε την κρίση στην πόρτα της Γερμανίας, καθώς μόνο τα στατιστικά στοιχεία για το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν δεν δίνουν πάντα σαφή ένδειξη των οικονομικών τάσεων σε μια χώρα.
Πρόβλημα
Η Γερμανία, με τη μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρώπη, ζούσε εδώ και μήνες με τις συνεχείς προειδοποιήσεις πολιτικών και φορολογούμενων ενάντια στις προσπάθειες διάσωσης των χωρών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Τώρα όμως που θα αρχίσει να νιώθει την πίεση της οικονομικής συρρίκνωσης η ίδια, μάλλον θα μειωθούν οι αντιστάσεις για βοήθεια στους άλλους Ευρωπαίους.
Οι εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ συμπίπτουν με όσους έβλεπαν τα τελευταία χρόνια ότι η Γερμανία είχε τεράστιες εξαγωγές, ιδιαίτερα προς την Κίνα, αλλά δεν παρέβλεπαν το γεγονός ότι περίπου τα δύο τρίτα των εξαγωγών της είναι πάντοτε μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το μεγαλύτερο τμήμα τους στη ζώνη του ευρώ...
Συνεπώς, όταν η ζώνη του ευρώ έχει πρόβλημα, η Γερμανία δεν μπορεί να ευημερεί ανενόχλητα. Είναι σαφές ότι η πολιτική της Μέρκελ οδηγούσε σε καταστροφικά αποτελέσματα. Μετά την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία, εκείνο που τρομοκράτησε το Βερολίνο ήταν η κρίση στην Ισπανία και η μετάδοση του ιού στην Ιταλία.
Τότε φάνηκε ότι το πράγμα δεν μπορούσε να περιοριστεί, αφού κινδύνευε το οικοδόμημα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, με συνέπειες που έφταναν και στις Ηνωμένες Πολιτείες...
Η Γερμανία φοβήθηκε ότι μετά την Ιταλία κινδύνευε η Γαλλία – έτσι αποδέχθηκε την κίνηση του Μάριο Ντράγκι και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Με απλά λόγια, οι ηγέτες της Γερμανίας κατάλαβαν ότι η δύναμη και η ευμάρειά τους είναι αδύνατο να επιτευχθούν έξω από το πλαίσιο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Το Βερολίνο έβλεπε ότι κινδύνευε να χάσει τα τεράστια υπερκέρδη που συσσώρευσε σε βάρος των εταίρων της όλα αυτά τα χρόνια, ενώ θα ήταν αδύνατο να γυρίσει στο μάρκο ή να υποκαταστήσει την Ευρώπη με κάποια ασιατική υπερδύναμη!
Μαύρες προβλέψεις
Οι προβλέψεις του ΟΟΣΑ επισημαίνουν ότι η κατάσταση επιδεινώνεται σε ολόκληρη την ευρωζώνη. Οι τρεις μεγαλύτερες οικονομίες – Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία – θα υποστούν συρρίκνωση κατά 0,2% φέτος και βέβαια το μεγαλύτερο μερίδιο της ευθύνης έχει η Ιταλία, όπου η ύφεση θα φτάσει το 2,4%. Αλλά και η Βρετανία, που βρίσκεται έξω από την ευρωζώνη, θα υποστεί συρρίκνωση 0,7% κατά το τρίτο τρίμηνο, ενώ θα σημειώσει άνοδο μόλις 0,2% το τελευταίο τρίμηνο του χρόνου.
topontiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου