Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

Αρχισε της μούφες ο παπατζής για να το βουλοσουμε στα νέα μέτρα!Σαμαράς: Γεωπολιτικό εφιάλτη θα έφερνε ένα Grexit

Σαμαράς: Γεωπολιτικό εφιάλτη θα έφερνε ένα GrexitΕνδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα είχε δραματικές συνέπειες για όλη την Ευρώπη, υποστηρίζει σε συνέντευξή του που δημοσιεύει η εφημερίδα Le Monde (στο φύλλο της, το οποίο κυκλοφορεί σήμερα με αυριανή ημερομηνία) ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος διαβεβαιώνει παράλληλα ότι η χώρα του μπορεί να εξέλθει από την κρίση εάν αφεθεί να «ανακτήσει την αναπνοή (της)», αν «της δοθεί λίγος αέρας» - όπως λέει χαρακτηριστικά.

«Μια "Grexit" (σ.σ. έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη), όπως τη λένε, θα ήταν...
καταστροφική για την Ελλάδα και επιζήμια για την Ευρώπη», δήλωσε ο κ. Σαμαράς. «Οι κοινωνικές αναταράξεις θα μπορούσαν να γίνουν πολύ μεταδοτικές για τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες».
«Σε συνδυασμό με την αστάθεια στην Εγγύς και στη Μέση Ανατολή, αυτό θα μπορούσε να γίνει ένας γεωπολιτικός εφιάλτης που θα ξεπερνούσε τα ελληνικά σύνορα. Προσθέτουμε βέβαια την αντίδραση των χρηματαγορών, που θα προέβλεπαν την έξοδο και άλλων ευρωπαϊκών χωρών (. . .) ένα ντόμινο», συνέχισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Ο κ. Σαμαράς, ο οποίος συναντάται αύριο με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και μεθαύριο (Σάββατο) με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ είπε ότι θέλει να τους εξηγήσει, «με όλες τις απαραίτητες λεπτομέρειες, ότι η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει κι ότι αλλάζει».
Πάντως, διευκρινίσεις έσπευσαν να δώσουν κυβερνητικές πηγές για την εξής αποστροφή της συνέντευξης Σαμαρά: «Δεν υπάρχουν ιδιωτικά νησιά, αλλά μόνο μερικές βραχονησίδες, ακατοίκητες, στο μέσο του αρχιπελάγους. Στην περίπτωση που δεν τίθεται πρόβλημα εθνικής ασφάλειας, αυτές οι βραχονησίδες μπορούν να έχουν μία εμπορική εκμετάλλευση. Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να ξεπουληθούν, αλλά να μετατραπεί ένα άγονο (που δεν χρησιμοποιείται) έδαφος, σε ένα κεφάλαιο το οποίο μπορεί να αποδώσει έσοδα, σε μία σωστή τιμή».
Κυβερνητικές πηγές διευκρίνιζαν ότι δεν υπάρχει θέμα πώλησης βραχονησίδων και εξηγούσαν ότι ακατοίκητες βραχονησίδες θα μπορούσαν να έχουν εμπορική εκμετάλλευση για ιχθυοκαλλιέργεια, ηλιακά πάρκα, αιολικά πάρκα, μονάδες αφαλάτωσης, τουριστική αξιοποίηση...

www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου