Σε επίπεδο υψηλής στρατηγικής...
(δηλαδή τραπεζιτών, συμφερόντων και επιχειρηματικών ομίλων), η κυβέρνηση θέλει να κλείσει το συντομότερο δυνατόν το μέτωπο της ΑΤΕ, ώστε να επικεντρωθεί τόσο στην ανακεφαλαιοποίηση του κλάδου όσο και σε άλλες πιο «περίπλοκες» υποθέσεις συνεργασιών και συγχωνεύσεων, όπως:
♦ η Εμπορική (που συνδυάζεται με την άμεση ή έμμεση αποχώρηση του Γάλλου μεγαλομετόχου), για την οποία ήδη υπάρχει πρόταση της Alpha,
♦ και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
Κάπως έτσι προχώρησε τόσο γρήγορα η απόφαση η ΑΤΕ να χωριστεί σε «καλή» και «κακή» τράπεζα, με στόχο η «καλή» να περάσει σε ένα μεγαλύτερο ιδιωτικό σχήμα, και συγκεκριμένα την Πειραιώς, η οποία, έχοντας υποβάλει την πρώτη επίσημη πρόταση, έγινε τελικά ο... γαμπρός για την πολύφερνη «νύφη».
Αυτό το οποίο τάραξε τα νερά, βέβαια, ήταν ο τρόπος, ο οποίος είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικός για τις μεθόδους που θα ακολουθηθούν και στο μέλλον, σε ανάλογα «ντιλ».
H ATE
Η διαδικασία που ακολουθήθηκε στην περίπτωση της ΑΤΕ ξένισε πολλούς και από την «ερμηνεία» της θα κριθεί και το αν τελικά υπάρχει «θέμα» ή αν οι φωνές είναι για το θεαθήναι. Ας δούμε όμως τα δεδομένα:
Κατ’ αρχάς τον διαχωρισμό της ΑΤΕ σε «καλή» και «κακή» τράπεζα τον επέβαλε η τρόικα, αν θυμάστε, με ένα... πονηρό τηλεγράφημα του Reuters ένα βράδυ του Ιουνίου. Οι δύο μόνες επιλογές που προσφέρθηκαν ήταν: διάσπαση σε «καλή» και «κακή» τράπεζα ή κλείσιμο.
Η ανακοίνωση της επιλογής της Πειραιώς προκάλεσε σάλο: Πολλοί βουλευτές έθεσαν θέμα διότι δεν έγινε διεθνής πλειοδοτικός διαγωνισμός για την Αγροτική. Ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και μερίδα βουλευτών άλλων κομμάτων - ακόμη και συμπολιτευόμενων - διατύπωσαν σοβαρές ενστάσεις για τη διαδικασία, ενώ και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης κατηγόρησε τη διοίκηση της Τραπέζης της Ελλάδος ότι δεν ανακεφαλαιοποίησε απευθείας την ΑΤΕ.
Από την πλευρά της η ΤτΕ ακολούθησε τη διαδικασία που ορίζει ο νόμος. Και ο νόμος για την εξυγίανση των τραπεζών που ψηφίστηκε στη Βουλή προβλέπει πως, εφόσον επιλεγεί η λύση της διάσπασης σε «καλή» και «κακή» τράπεζα, η ΤτΕ και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Στήριξης (ΤΧΣ) δικαιούνται να ακολουθήσουν μια εμπιστευτική διαγνωστική διαδικασία για να πωλήσουν το καλό τμήμα της τράπεζας. Επομένως παρέμεινε εκκρεμές το ερώτημα εάν η διαδικασία είναι ξεκάθαρη.
Σε αυτό το σημείο τα δεδομένα, τα οποία δεν μπορούμε να τα γνωρίζουμε όλα, λένε πως η Εθνική και η Alpha δήλωσαν με επιστολή τους στην ΤτΕ ότι δεν ενδιαφέρονται. Και, προφανώς, αν τα πράγματα ήταν διαφορετικά... θα το μαθαίνουμε - και μάλιστα με εκκωφαντικό τρόπο. Από την πλευρά της η Eurobank συμμετείχε στη διαδικασία, αλλά τελικά αποσύρθηκε, καθώς (όπως έχει γράψει ήδη το «Π») ρίχνει το βάρος της στην Εμπορική.
Τελικά η Πειραιώς ήταν η μόνη τράπεζα που εκδήλωσε ενδιαφέρον, πλειοδότησε και πήρε αυτό που ήθελε...
Επομένως το ερώτημα δεν είναι αν υπάρχουν λάθη επί της διαδικασίας, αλλά τι θα γίνει με την τρέλα και τους υπαλλήλους της... Γι’ αυτό δεν ακούσαμε ακόμη κάτι...
Προβάδισμα
Πάμε τώρα στα μελλούμενα: Για την Εμπορική, στην κυβέρνηση ελπίζουν ότι θα υπάρξουν επίσημες προτάσεις από τουλάχιστον δύο μεγάλες τράπεζες, του λεγόμενου ισχυρού συστήματος, το οποίο συγκροτούν η Εθνική, η Eurobank και η Alpha Bank. Τραπεζικοί κύκλοι θέλουν την Εθνική να έχει ελαφρύ προβάδισμα, ωστόσο τίποτε δεν είναι βέβαιο, καθώς η νέα διοίκηση της τράπεζας δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της. Και βέβαια η απόσυρση της Eurobank από την κούρσα της ΑΤΕ προοιωνίζεται πολλά.
Προς το παρόν, πάντως, η Alpha είναι αυτή που υπέβαλε πρώτη την πρότασή της για εξαγορά του συνόλου του μετοχικού κεφαλαίου της Εμπορικής, όπως γνωστοποίησε την Τρίτη με επιστολή της στο Χ.Α.:
«Η Τράπεζα φρονεί ότι, με την κατατεθείσα πρότασή της, περιορίζεται η χρήση κρατικών κεφαλαίων για την υλοποίηση της συναλλαγής, εναρμονίζεται με το πλαίσιο που έχει τεθεί από τις αρχές και, παράλληλα, συμβάλλει στην αξιόπιστη αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος».
Η πρόταση βεβαίως δεν σημαίνει και συμφωνία με τη μητρική Credit Agricole, οπότε θα πρέπει να περιμένουμε πολύ σύντομα τις κινήσεις και των άλλων δύο ισχυρών παικτών του συστήματος.
Και όλα αυτά βεβαίως σε συνάρτηση με την τελική στάση της γαλλικής τράπεζας, για την οποία είναι άγνωστο αν θα συνεχίσει να δραστηριοποιείται στην ελληνική τραπεζική αγορά. Αν, πάντως, παραμείνει, θεωρείται βέβαιο πως θα «τσεκάρει» τον επόμενο Έλληνα συνεργάτη της προφανώς καλύτερα απ’ όσο είχε τσεκάρει τα στελέχη της...
Σε ό,τι αφορά το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ενώ κατά πολλούς αποτελεί πιο «βατή» περίπτωση, ίσως υπάρξουν εκπλήξεις, αφού το ντόμινο των εξελίξεων αναφορικά με τις συνεργασίες(ΑΤΕ, Εμπορική) είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε σύγκρουση τις μεγαλύτερες τράπεζες. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι τόσο η Εθνική όσο και η Eurobank είναι μέτοχοι του Τ.Τ., ενώ και η Alpha Bank θα μπορούσε να εξετάσει πιθανή συνεργασία στην περίπτωση που δεν προχωρήσει η περίπτωση της Εμπορικής.
Μια άλλη μέρα...
Το κακό είναι ότι οι ελληνικές τράπεζες της επόμενης ημέρας δεν θα έχουν καμία σχέση με αυτά που ξέραμε. Δηλαδή θα γίνει κάτι σαν... το PSI, την πρόσφατη αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους. Θα μας πουλήσουν το παραμύθι ότι οι τράπεζες θα διασωθούν με τις συγχωνεύσεις, αλλά τα κακά θα τα μάθουμε κατόπιν εορτής.
Έτσι, όπως το «κούρεμα» αποδείχθηκε ότι αποστράγγισε αναγκαστικά τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, αλλά και πολλών ακόμη νομικών προσώπων, οι συγχωνεύσεις θα σώσουν τις τράπεζες (δηλαδή τους τραπεζίτες), αλλά θα βάλουν υπαλλήλους, και πολλές από τις υπηρεσίες που σήμερα θεωρούμε αυτονόητες, σε θέση... Ιφιγένειας.
Να δούμε το πώς: Μετά την ανακεφαλαιοποίηση, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα είναι κρατικές. Κρατήστε τον ακόλουθο υπολογισμό:
♦ Αν τα νέα ελληνικά ομόλογα, ονομαστικής αξίας 14 δισ. ευρώ, που κατέχουν οι τέσσερις μεγάλες (συστημικές) τράπεζες, αποτιμηθούν με όρους αγοράς, η αξία τους θα είναι μόλις 2,2 δισ. ευρώ.
♦ Αυτή η διαφορά των σχεδόν 12 δισ. ευρώ προσδιορίζει και την αξία των τραπεζών την επόμενη ημέρα, περίπου με τους ίδιους όρους που κουρεύτηκαν και τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία.
♦ Με δυο λόγια, αν αποτιμηθούν τα ομόλογα σε τρέχουσες τιμές, οι τράπεζες θα χρειαστούν και νέα κεφάλαια. Δηλαδή η πραγματική αξία των τραπεζών είναι χειρότερη από αυτή που εμφάνισαν με το PSI και η οποία ήταν μια... αρνητική θέση.
Διόλου τυχαίο λοιπόν ότι τον τελευταίο χρόνο το σύστημα προχωράει ένα πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του δικτύου των ελληνικών τραπεζών, με καταργήσεις και συγχωνεύσεις καταστημάτων και μείωση του προσωπικού στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια.
Μόνο μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2012 οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες (Εθνική, Alpha, Eurobank και Πειραιώς) έκλεισαν περίπου 70 καταστήματα στην Ελλάδα και 119 στο εξωτερικό, όταν σε όλη τη διάρκεια της περσινής χρονιάς έκλεισαν 96 καταστήματα στην Ελλάδα και 160 στο εξωτερικό. Σύνολο 190 καταστήματα στο τρίμηνο του 2012 και 256 το 2011. Γενικό σύνολο: λουκέτο σε πάνω από 400 καταστήματα σε 15 μήνες, χωρίς να υπολογίζονται οι «μικρότεροι»!
Το 2010 οι τράπεζες που δραστηριοποιούνταν στην Ελλάδα (πλην των συνεταιριστικών) έφθασαν, με βάση τα στοιχεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, τα 3.743 καταστήματα, από 3.634 στο τέλος του 2009. Το 2011 ο αριθμός των εν Ελλάδι τραπεζικών καταστημάτων μειώθηκε σε 3.575, καταγράφοντας, σε σχέση με το 2010, πτώση 4,5%.
Ενδεικτικό το ότι στο τέλος του 2011 η Εθνική λειτουργούσε στην Ελλάδα 542 καταστήματα έναντι 575 στο τέλος του 2009 κι η ΑΤΕ ερχόταν δεύτερη με 468 (482 στο τέλος του 2009). Ακολουθούσαν η Alpha με 414 καταστήματα (431 στο τέλος του 2009), η Eurobank με 402 (432 στο τέλος του 2009), η Πειραιώς με 344 (357 στο τέλος του 2009) και η Εμπορική με 323 καταστήματα (368 στο τέλος του 2009).
Το 2011 απολύθηκαν 3.356 τραπεζοϋπάλληλοι που απασχολούνταν στην Ελλάδα (από 59.967 σε 56.611), δηλαδή μείωση ύψους 5,5%.
Το κλείσιμο των 400 καταστημάτων ανταποκρίνεται στον σχεδιασμό για περιστολή κόστους ύψους 10% στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ενώ η περικοπή ύψους 5% στο προσωπικό είναι ακόμη πιο «ευγενής». Τι θα γίνει όμως όταν οι τράπεζες βρεθούν στη δίνη της ανακεφαλαιοποίησης και της πιθανότατης τεχνικής κρατικοποίησης;
Εάν όντως το σενάριο αφορά το 20% (ή προστεθούν και οι απώλειες από τις συγχωνεύσεις), τότε θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι ο αριθμός αυτός θα ξεπεράσει τα 750, με κίνδυνο να φτάσει και τα 1.000 καταστήματα.
Με δεδομένο ακόμη ότι τα περισσότερα από τα καταστήματα αυτά μισθώνονται, οι οικογένειες που τα μισθώνουν και ζουν από τα μισθώματα (που συνήθως είναι πολύ υψηλά) θα χάσουν τα έσοδά τους. Και με (επιπλέον) δεδομένο ότι τέτοιου τύπου εισοδηματίες συνήθως είναι αντίστοιχα εκτεθειμένοι σε ανάλογα έξοδα (δάνεια, σχολικές δαπάνες κ.λπ.), επειδή έχουν «σίγουρο και σταθερό εισόδημα», το ντόμινο που μπορεί να ξεκινήσει γίνεται προφανές.
Ντόμινο
Μεγάλες θα είναι οι απώλειες για τα έσοδα του Δημοσίου, κάτι που ο προϋπολογισμός δεν έχει προβλέψει. Τα ενοίκια των τραπεζικών καταστημάτων είναι της τάξης των 5.000-10.000 ευρώ τον μήνα. Και ο φόρος που καταβάλλεται αντιστοιχεί στο 35%-40% του μισθώματος. Αν υποθέσουμε ότι μισθωμένα είναι μόνο τα 300 καταστήματα (που κατά το σενάριο εργασίας μπορεί να κλείσουν), τα «διαφυγόντα» είναι αρκετές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ...
Σε ό,τι αφορά τους υπαλλήλους, εδώ οι συζητήσεις (που ήδη έχουν περάσει στο στάδιο της εφαρμογής) προβλέπουν «κούρεμα» της τάξης του 20%-25%. Με δεδομένο ότι οι υπάλληλοι και τα στελέχη των τραπεζών στην Ελλάδα ξεκίνησαν με οροφή τις 65.000, ένα τέτοιο «κούρεμα» θα σημάνει όχι μόνο μισθολογικές μειώσεις, αλλά και την αποχώρηση περίπου 13.000-20.000 εργαζομένων.
Οι ασφαλιστικοί οργανισμοί των τραπεζοϋπαλλήλων ήταν κάποτε αρκετά ισχυροί ώστε να καλύψουν τους εν δυνάμει αποχωρούντες. Μετά το «κούρεμα» όμως... Και σε κάθε περίπτωση η αγοραστική δύναμη των υπαλλήλων δεν θα είναι πια η ίδια. Οπότε και οι επιπτώσεις στην ιδιωτική κατανάλωση θα είναι ισχυρές.
Ακόμη ισχυρότερες θα είναι οι επιπτώσεις από την περιστολή των αποδοχών. Στις άτυπες συζητήσεις και υποθέσεις εργασίας οι περισσότερες τράπεζες βάζουν την ιδέα για μαχαίρι 15%-20% στους μισθούς, ενώ υπάρχουν και ορισμένες που ζητούν 25%. Η εξοικονόμηση θα γλιτώσει τις τράπεζες από 550 εκατ. ευρώ, τα οποία όμως θα χαθούν από την οικονομία. Δηλαδή δεν θα πέσουν στην αγορά και δεν θα χρηματοδοτήσουν κάποιες επιχειρήσεις, που μέχρι τώρα τα λάμβαναν.
Το σπιράλ έχει μόλις αρχίσει να πνίγει και πολύ σύντομα η κυβέρνηση θα χρειαστεί να πάρει θέση...
topontiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου